Mario Vušković
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
SLAGANJE U HODU

Hajduku trebaju tri milijuna eura! Transfer dragulja mogao bi lako i u 10 najunosnijih u povijesti...

Iako se do početka HNL-a mogu izbrojati sati, u Hajduku ni približno nije zaključen prijelazni rok.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 14. kolovoz 2020. 12:05

Dva nova igrača su u - kućici. Dimitriosu Diamantakosu pridružio se Darko Todorović, 23-godišnji desni bočni. Stiže da bi popunio veliku prazninu odlaskom Josipa Juranovića, a time nije zaključen prijelazni rok na Poljudu. Niti u rubrici ‘dolasci’, jer je savjetnik predsjednika za struku Mario Stanić prošlog tjedna nabrojio po linijama ambiciju osnaživanja kadra s pet do šest igrača, a još manje u rubrici “odlasci”.

Ako se već odavno kalkulira da je potrebno najmanje tri milijuna eura (ovaj posao nije egzaktna znanost, puno je varijabli uključeno u ‘puzzle’) u slaganju kompetitivne momčadi po ukusu Igora Tudora, jasno je da treba odraditi posao plasmana jednog od ‘kapitalaca’ iz svlačionice prema inozemstvu.

Celtina ‘prevara’

Interesenata, unatoč korona-krizi, za najljepše i najkvalitetnije poljudske ‘artikle’ definitivno ima. Sada samo treba pažljivo odvagati što i kako, vidjeti što je realno, a kakva je procjena za budućnost. Zvuči komplicirano?

Napisali smo, ovo nije egzaktna znanost, niti može baš svatko biti sportski direktor sa ‘suknom i nožicama’. Činjenica jest da postoji izraženo zanimanje za 18-godišnjeg dragulja Marija Vuškovića i da su u igri dva vrlo ozbiljna kluba, te da bi transfer mogao upasti među desetak najvećih svih vremena na Poljudu.

S druge strane, Vušković je odigrao samo jedanaest utakmica i za godinu dana s još 30-ak utakmica u nogama vrijedit će i više.
Pogotovo ako i Hajduk bude uspješan. Nećemo napisati uspješniji nego prošle sezone, jer to doista ne bi smjelo biti teško (europski nastup, Kup i prvenstvo, sve je pod istim nazivnikom - katastrofa).

‘Potrebna’ tri milijuna u blagajnu mogu sjesti i od transfera Ardiana Ismajlija (možda je to najpoželjnije, jer je albanski reprezentativac već četiri sezone u Hajduku, afirmirao se i sazrio za iskorak), ali i od Davida Čoline. Šteta je što je Celta ‘prevarila’ Hajduk za pola milijuna eura kad je uskratila Filipu Bradariću deseti nastup u Primeri, čime bi se aktivirao privlačni bonus.

Isto tako, put prema željenoj svoti može se dijelom napraviti rasterećenjem troškova iz aktualne igračke ruže.
Neki ugovori su postali previsoki, samo njihovo ‘gašenje’ značilo bi dodatan plus i mogućnost manevra. Nešto će o tome vjerojatno ovih dana prozboriti sportski direktor Ivan Kepčija.

Sreća u nesreći

Uglavnom, Hajduk što se budžeta i ‘pokrivenosti’ dovođenja igrača tiče, nikako nije u panici. Podatak da je između prošle i nove sezone samo tri tjedna razmaka natjerao je sve da se snalaze u hodu, nitko u tom pogledu nije u boljoj/lošijoj situaciji od Bijelih.
Upravo zbog te kratkoće - sreća u nesreći? - sačuvan je kontinuitet struke, efekti bi se mogli vrlo brzo osjetiti. I na Poljudu se svi skupa tome nadaju. Motiva im sigurno neće manjkati nakon otužnog proljeća spojenog s ljetom razočaranja.

Gyurcso odlazi

Inače, Adam Gyurcso je po slovu ugovora u Hajduku, a mislima negdje drugdje. Mađar se nakon odrađene posudbe u Puskas Akademiji vratio na Poljud da bi otišao zauvijek. Njemu se na radnoj etici i profesionalizmu ne može ništa zamjeriti, postigao je i prekrasan pogodak iz slobodnog udarca u subotu, ali neće to ništa promijeniti u njegovu statusu. Kako obje strane žele završiti suradnju godinu dana prije isteka ugovora, koji opterećuje Hajdukovu blagajnu, potrebno je pronaći klub koji bi nešto platio za Gyurcsa. Otprilike u rangu Josipa Juranovića i Legije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 19:13