MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
ČEKA JU SJAJNA BUDUĆNOST

Hrvatica ispisala povijest, a uskoro bi mogla suditi na velikoj sceni: ‘Ego potpuno stavlja po strani...‘

Koprivničanka Ivana Martinčić jučer je u Velikoj Gorici postala prva glavna sutkinja u Prvoj HNL
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. rujan 2021. 14:10

Da jabuka ne pada daleko od stabla, potvrđuje i slučaj Ivane Martinčić. Ova Koprivničanka “naslijedila” je sudački poziv od svog oca Mladena, dugogodišnjeg nogometnog arbitra, koji je danas i dalje uz travnjake u ulozi delegata. Nije tajna da ju je upravo otac motivirao da se ozbiljnije posveti suđenju nakon što je igrala nogomet za Ženski nogometni klub Koprivnicu, te s lakoćom zabijala golove na malonogometnoj KC ligi.

Posvećenost suđenju

Nažalost, naša namjera da o Ivani doznamo nešto više iz prve ruke jučer je neslavno propala. Ivanini su roditelji dobili embargo na bilo kakve razgovore s medijima sve dok u petak navečer ne završi utakmica Gorice i Hrvatskog dragovoljca, što je bila njena premijera na travnjacima Prve HNL. Dakako, ni ona sama nije bila na raspolaganju za izjave, no već smo navikli da je do sudaca i inače teško doći kad je u pitanju nastup u medijima, a pogotovo to vrijedi za sutkinje.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Sanja Rođak-Karšić iz iste je, Koprivničko-križevačke županije, riječ je o pomoćnoj sutkinji koja je već dugo na velikoj sceni, ali izjave daje jako, jako rijetko...

Dakako, u obitelji Martinčić svi su jako sretni i ponosni. Kako i ne bi bili, imaju za to jako dobar razlog, jer samo Francuska, Ukrajina, Češka, Wales i od jučer Hrvatska imaju glavne sutkinje u najvišem stupnju muškog nogometnog natjecanja. Potpuno je posvećena svom sudačkom pozivu, ne mora se opterećivati nekim stalnim poslom, pa joj je to jedna od velikih prednosti kad je u pitanju napredovanje u sudačkoj hijerarhiji. A sve uloženo počelo joj se vraćati s kamatama.

Ivana Martinčić je postala sutkinja s 23 godine, te je na listi Prve HNL naslijedila svog sugrađanina Zlatka Šimčića, koji se povukao prije sedam godina. Danas je Šimčić na čelu Zbora sudaca koprivničko-križevačke županije te je jedan od Ivaninih mentora.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

- Još za vrijeme njenih nastupa za ŽNK Koprivnicu vidjelo se da ima afiniteta za sport. Kasnije se ozbiljnije prihvatila suđenja i to joj zasad ide odlično. Prilika za dokazivanje na velikoj sceni Prve HNL je priznanje za njen dosadašnji rad i sve što je uložila. Jako je napredovala i danas možemo reći da je vrhunska sutkinja, top-razina - ističe Šimčić.

Među najboljima

Imala je prirodan put napredovanja, od suđenja nižim uzrastima na županijskoj razini, pa preko Treće i Druge do Prve HNL. Od 2019. godine međunarodna je sutkinja elitne skupine i kandidatkinja za nastup na Svjetskom prvenstvu nogometašica u Australiji i Novom Zelandu 2023. godine, zajedno sa Sanjom Rođak-Karšić. Na međunarodnoj sceni pokazala je izvanrednu spremnost, rad i zalaganje, pa čak i superiornost. Sve je uspješno položila, bila je među najboljima u konkurenciji muških i ženskih sudaca.
Roberto Rosetti s njom ima velike planove, ne bi nas trebalo začuditi ako će 36-godišnja Koprivničanka uskoro suditi i neke međunarodne utakmice najvišeg stupnja natjecanja u muškoj konkurenciji.

Ona i Francuskinja Stephanie Frappart (prva žena koja je bila glavna sutkinja na utakmici Lige prvaka) istaknule su se na spomenutim testiranjima i može se reći da je Martinčić samo nebo granica. Doznajemo da bi nakon debija u Prvoj HNL uskoro mogla dobiti i jednu utakmicu skupine UEFA Europske lige!

Ego potpuno stavlja po strani, ne mogu je omesti ni neprimjereni povici gledatelja

No, uvijek je zanimljivo otkriti i onu drugu stranu medalje, pa smo provjerili kakav je dojam ostavila Ivana Martinčić kao glavna sutkinja u utakmicama Treće i Četvrte HNL te županijskih liga. Idealan sugovornik bio je aktualni stoper Borca iz Imbriovca Nikola Grabar, koji je ranije igrao za Tehničar iz Cvetkovca.
- Za razliku od mnogih njenih kolega, Ivana u prvi plan ne stavlja sebe nego igru. Kondicijski je odlično pripremljena i uvijek spremna porazgovarati s igračima o onome što se događa na terenu, kako bi svima bilo sve jasno. Ego potpuno stavlja po strani i ima sjajan osjećaj za igru, po čemu je jedna od najboljih sutkinja/sudaca koje sam imao priliku sresti. Imam dojam da većina igrača s kojima sam igrao tako razmišlja. Nažalost, doživio sam i neke neprimjerene povike gledatelja na njen račun, no to je nimalo nije omelo. Bojim se da je to na našim prostorima nažalost neizbježno, no očito je da Ivana radi odličan posao i brojni njeni kolege na nju se mogu samo ugledati - istaknuo je Grabar.

36
godina ima Ivana Martinčić, prva glavna sutkinja u Prvoj HNL

Marijan Kustić
"Veliki je to dan za Ivanu Martinčić, ali i za kompletan Hrvatski nogometni savez. Vjerujem da će njezin uspjeh potaknuti mnoge, pa i nas u HNS-u, da ženskom nogometu u Hrvatskoj svi zajedno damo više pozornosti"

Bruno Marić
"Regija u kojoj živimo nema takvu sutkinju, mi smo po tom pitanju avangarda. Posebno sam ponosan što mogu reći da je valjda jedina na svijetu na posljednjem sudačkom seminaru istrčala muške sudačke norme"

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 14:54