VLADO KOS/CROPIX
Nitko to nije slutio

Karijera na prekretnici: Igraču Osijeka sreća je okrenula leđa i više nema prava na krivi korak

Jedan od najboljih osječkih nogometaša ove godine više neće igrati, na raskršću je karijere
Piše: Darko RužićObjavljeno: 30. rujan 2020. 23:34

Ostao je Osijek opet bez Erosa Grezde. Važan krilni napadač nema sreće. U potpunosti ga je napustila i nema mu druge nego čekati proljeće iduće godine i pripremiti se za svoj novi nogometni početak. Kad je u ljeto 2017. godine došao među Bijelo-plave u Gradski vrt iz zagrebačke Lokomotive, dočekan je kao veliko pojačanje.

Odigrao je vrlo dobru sezonu što nije prošlo nezapaženo i podalje od Hrvatske. Već je iduće ljeto ostvario transfer u Glasgow Rangers. No, nije se u Škotskoj naigrao. Impulzivan karakter, kakav je njegov, tamo nije prošao. Dobivao je sve manju minutažu, a onda i pao u sasvim drugi plan. Problem sa stopalom U siječnju ove godine iznova su ga se sjetili Osječani i vratili u svoj klub. Opet su bili puni nade da će im biti veliko pojačanje.

Ali, Grezda, koliko god bio brz i okretan na nogometnom igralištu, nije uspio pobjeći od problema koje su mu donosile ozljede, a i njegova nagla narav. Početkom lipnja ove godine Osijek je bio gost Rijeke u polufinalu Kupa na Rujevici. Imali su Bijelo-plavi naizgled sigurno vodstvo od 2:0, a onda su domaćini dobili već dobro poznati poguranac nizom sudačkih pogrešaka na štetu Osijeka i rezultat odveli do potpunog preokreta. Napetost i razočaranost nisu napustili Bijelo-plave ni nakon utakmice, a eksplodirao je baš Grezda.

Zamahnuo je na parkiralištu Rujevice šakom i pogodio Antonija Mirka Čolaka. Taj je njegov potez izazvao zgražanje cjelokupne nogometne javnosti, a disciplinski sudac HNL kaznio je Grezdu s četiri utakmice zabrane igranja. Kaznio ga je dodatno još i NK Osijek sukladno svom disciplinskom pravilniku najvećom mogućom novčanom kaznom “odrezavši” mu čak dvadeset posto svih primanja u idućih godinu dana. Ali i sam je klub kažnjen jer je izgubio važnog igrača, stalnog člana svoje udarne momčadi...

image
Osijek, 150820.
Stadion Gradski vrt.
1 kolo 1. HNL, NK Osijek - Slaven Belupo
Na fotografiji: Eros Grezda,Tomislav Bozic
Foto: Ivan Peric/CROPIX
IVAN PERIC/CROPIX

Grezdin je izostanak potrajao i duže od izrečene mu vremenske kazne zabrane igranja jer je ustanovljeno da ima ozljedu stopala zbog koje mora biti podvrgnut operaciji. I obavljena je, pa je propustio završnicu prošle sezone, te se spremao polako i obazrivo za novu. Međutim, njegov povratak i sudjelovanje u igri opet je naprasno zaustavljeno. Rijeka je opet bila neizravni krivac, jer obnovio je ozljedu baš u igri s njom u 4. kolu ovog prvenstva u Gradskom vrtu.

Nitko tada nije mislio da će opet izbivati duže vrijeme, a baš je to uslijedilo. Liječnički su pregledi utvrdili kako je nužno obaviti novu operaciju, a aktualne prognoze govore kako je za njega jesenski dio sezone već završen. Nema mu sada druge nego biti strpljiv i uporan. Čekati potpuno ozdravljenje i da mu liječnici potom upale zeleno svjetlo za početak treniranja. Dug će to biti proces i za njegov povratak dodatno otežan činjenicom da Osijek u međuvremenu, kako je najavio i sam trener i glavni klubski menadžer Nenad Bjelica, mora u potragu za novim krilnim napadačem.

Tako će Grezda kada se vrati imati dodatnu konkurenciju i morat će se jako potruditi kako bi opet pronašao mjesto u udarnoj momčadi Bijelo-plavih. Imati će do tada i vremena razmišljati koliko je, a zasigurno je, i sam kriv što mu je sreća okrenula leđa. Nije više na početku karijere, ušao je u zrele igračke godine i kada dođe dan novog povratka bit će mu to i novi početak. Svi se nadaju zdravog i puno odgovornijeg nego što je bio, budući da igračke kvalitete i kapaciteti koje ima nikad nisu bili upitni ni obavijeni sumnjom... Vrijeme nije saveznik Sve će to morati i sam shvatiti, jer kad iznova zakorači na zeleni travnjak, bit će mu “ili-ili”, profesionalcima vrijeme nikad nije bilo saveznik, ono brzo prođe.

Igrao je Grezda u HNL-u i u Lokomotivi i u Osijeku, bio je kao najveći iskorak u karijeri doživio odlazak u Glasgov Rangers, ali svoj neprijeporni talent ni u jednom od tih klubova nije do kraja iskazao. Kočile su ga ozljede, ali i narav koja ga je u dosadašnjoj karijeri već skupo koštala. Jasno je da mu svi žele što skorije i potpuno izliječenje, ali do tada će neprijeporno imati i sam o čemu razmišljati. Kada se vrati, ako je izvukao pouke koje je dobio i sam isprovocirao, bit će dočekan od svih ljubitelja nogometa, ne samo navijača Osijeka, kao onaj koji još puno može i treba dati.

Danas kod dr. Nemeca pod nož

Nije bilo drugog rješenja. Grezda mora na novu operaciju, nakon samo 3,5 mjeseca od prve kojoj je podvrgnut.

Lijevo stopalo koje je uzrok svemu danas će u Lovranu operirati ugledni liječnik, dr. Boris Nemec, a oporavak će potrajati dugo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 07:28