Marko Rog je najskuplje Dinamovo HNL pojačanje

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
IZNOS OD KOJEG BOLI GLAVA

Bočkaj je samo posljednji - Dinamo je na pojačanja iz HNL-a u 10 godina potrošio pravo bogatstvo

Na Maksimir su često dolazila pojačanja iz drugih klubova domaćeg prvenstva.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 24. prosinac 2021. 19:52

Dolazak Petra Bočkaja iz Osijeka samo je nastavak Dinamove transfer politike po kojoj zagrebačka momčad u Prvoj HNL traži svoja pojačanja. U Maksimir su oduvijek stizali ponajbolji igrači konkurenata, a samo u posljednjih 10 godina Dinamo je na ime odštete igračima koji su stigli iz domaćeg prvenstva platio gotovo 36 milijuna eura. To su podaci s nogometne stranice Transfermarkt, a iako su oni poznati po prilično preciznim informacijama, ipak ovaj iznos treba uzeti sa zrncem opreza jer neki poslovi nisu nikada do kraja razriješeni, a bilo je tu i dosta transfera između Dinama i Lokomotive.

Tako je Dinamo u sezoni 2012./13. iz Lokomotive doveo Marcela Brozovića i Antu Puljića, a za njih je ukupno platio 3,6 milijuna eura. Brozović mu se isplatio jer je od milanskog Intera dobio 8 milijuna eura, a i aktualni reprezentativni veznjak je bio važan član momčadi iz Maksimira te dvije i pol sezone koje je proveo u Dinamu. Puljić je šetao između Dinama i Lokomotive, a 2014. je s Kajzerice otišao u Gent za 1 milijun eura.

image

Marcelo Brozović u društvo Arijana Ademija u modrom dresu

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Sljedeće sezone nije bilo važnijih dolazaka u Dinamo iz Prve HNL. Tek treba spomenuti dolazak Rubena Lime iz Hajduka koji je došao kao slobodan igrač, ali se nije previše naigrao u Maksimiru. Sljedeće godine ga je slijedio Franko Andrijašević koji je tada bio dokapetan Hajduka, a koji je došao za 750 tisuća eura. Ni on se nije nametnuo u Maksimiru odakle su ga proslijedili u Rijeku gdje je pokazao da je odličan igrač, barem za HNL pojmove. U ljeto 2014. Dinamo je doveo i Marka Pjacu te ga Lokomotivi platio 1 milijun eura da bi ga Juventusu dvije godine kasnije prodao za 23 milijuna eura.

Veliki novac Dinamo je sljedećeg ljeta uložio u Marka Roga koji je došao iz Splita za 5 milijuna eura, ali i on se isplatio jer je samo godinu dana kasnije otišao u Napoli, prvo na posudbu, a zatim i trajno u poslu ukupno vrijednom 15 milijuna eura. U ljeto 2014. je stigao i Dominik Livaković koji je izrastao u prvog golmana reprezentacije, a spomenimo da je tada došao još jedan aktualni Vatreni - Borna Barišić. No, on je odmah proslijeđen Lokomotivi, brzo se vratio u Osijek odakle je u ljeto 2018. otišao u Rangerse.

Kad je dobro prošao posao za Rogom, zašto ne probati i s još ponekim igračem Splita? Tom su se logikom vjerojatno vodili u Maksimiru u ljeto 2016. kada su iz Parka mladeži doveli Amira Rrahmanija, Antu Majstorovića i Danijela Zagorca. Svu trojicu su ukupno platili 2,1 milijun eura, a upravo su toliko dobili od Verone za Rrahmanija tri godine kasnije. Tog je ljeta iz Rijeke stigao Marko Lešković za 1,5 milijuna eura, a spomenimo i dolazak Filipa Uremovića iz Cibalije. On se nije naigrao u Maksimiru te je preko Slovenije stigao do Rusije i statusa reprezentativca Hrvatske.

Mario Gavranović je odlično igrao u dresu Rijeke od kada je u zimu 2016. stigao na Rujevicu iz Zuricha. To su primijetili i u Maksimiru pa su ga doveli dvije godine kasnije, a navijači Rijeke tada su bili razočarani kao što su danas navijači Osijeka. Službeno nije poznato koliko je Dinamo tada platio Rijeci za taj transfer.

image

Marko Pjaca je došao iz Lokomotive i prodan u Juventus

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Poznato je zato da je u ljeto 2018. Dinamo izdvojio nešto više od 6 milijuna eura za tri igrača iz Prve HNL. Iyayi Atiemwen je prethodnu sezonu sve oduševio igrama za Goricu pa su ga Modri kupili za 2,65 milijuna eura. Nešto manje, 2,5 milijuna iznosio je transfer Lovre Majera iz Lokomotive, a Komnena Andrića, tadašnjeg prvog strijelca Prve HNL, su zaprešićkom Interu platili 1 milijun eura. Andrić je još uvijek na Maksimiru, Atiemwen je posuđen na Cipar, a za Majera je Rennes platio 12 milijuna eura.

Luka Ivanušec, Lirim Kastrati i Fran Karačić bili su sljedeći trojac koji je došao iz Lokomotive, a ukupno je klubu s Kajzerice službeno plaćeno 5 milijuna eura. Samo na Ivanušecu Dinamo će višestruko zaraditi, na Kastratiju je nešto malo izgubljeno jer ga je Legia platila 1,3 milijuna eura, a i na Karačiću se uprihodio 1 milijun eura na ime prodaje u Bresciju.

Prošle sezone Dinamo je bio posebno aktivan na tržištu Prve HNL. Iz Rijeke su za ukupno 4 milijuna eura dovedeni Ivan Nevistić i Daniel Štefulj koji se nisu pokazali pojačanjima - Nevistić je u Lokomotivi, a Štefulj nakon dolaska Bočkaja vjerojatno na izlaznim vratima kluba. Šibeniku je uplaćeno 2,2 milijuna eura za talentiranog Marka Bulata, a Marijan Čabraja i Dario Špikić su došli iz Gorice. Nitko od njih se nije nametnuo kao pojačanje za razliku od Kristijana Jakića koji je u ljeto 2020. Lokomotivi plaćen 1,2 milijuna eura da bi samo godinu dana kasnije on otišao u Eintracht iz Frankfurta.

Ove sezone Bočkaj je drugi transfer iz Prve HNL u Dinamo. Prije njega došao je Deni Jurić, napadač koji je Šibeniku plaćen 1 milijun eura, ali koji se također nije uspio nametnuti ni Damiru Krznaru ni Željku Kopiću. Bočkaj će sigurno odmah dobiti mjesto u prvoj postavi Dinama, a pitanje je samo je li on i posljednje pojačanje Modrih iz domaćeg prvenstva ove zime.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 19:51