ZELJKO HAJDINJAK Cropix
CURILO PROTIV SPARTAKA

Čačić mora riješiti problem na lijevoj strani, za kojim će rješenjem posegnuti Dinamov trener?

Nakon slobodnog vikenda, Dinamovi će se nogometaši u ponedjeljak popodne opet okupiti na treningu u Maksimiru
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 04. srpanj 2022. 16:49

Najteži je pripremni dio iza Plavih i trener Ante Čačić u dolazećem će tjednu osvježavati momčad, do prve službene natjecateljske utakmice, subotnjeg Superkupa protiv Hajduka (Maksimir, 20 sati).

Prije okršaja sa Splićanima, Plavi će u srijedu na pomoćnom maksimirskom igralištu Hitrec-Kacian odigrati i test-utakmicu s novim crnogorskim prvoligašem, Arsenalom iz Tivta. Čačić će gostima sučeliti kombiniranu momčad, veću bi minutažu trebali dobiti igrači koji neće igrati protiv Hajduka, a otvorena je opcija da bi u plavom dresu mogao debitirati nadareni Marko Brkljača, kojeg je Dinamo prošloga tjedna doveo iz Hajduka. Sve, dakako, ovisi o Brkljačinoj tjelesnoj spremnosti, Čačić će na treninzima u ponedjeljak i utorak vidjeti u kakvom je stanju ovaj mladić, pa će odlučiti hoće li mu dati priliku. Uglavnom, Brkljača ostaje u krugu prve momčadi.

Nakon povratka iz Slovenije, najvažnije je svakako što nema ozlijeđenih, igrači koji su krenuli u pripreme, uredno su i okončali ovaj ciklus. Svi osim pojačanja Boška Šutala, koji se još oporavlja od operacije trbušnog zida, neugodne ozljede koja se mora posve zaliječiti. Stoga u Maksimiru neće žuriti sa Šutalovim povratkom na travnjak, tek kad bude zdrav, počet će normalno trenirati. Bilo kakve prognoze kad bi mogao zaigrati, zasad su bespredmetne, sigurno je tek da ga neće biti u prvim natjecateljskim iskušenjima...

Plavi su u Sloveniji upisali dvije uvjerljive 3:0 pobjede (Škendija, Nafta), da bi u posljednjem ogledu remizirali sa slovačkim Spartakom iz Trnave, završilo je 3:3, nakon iznenađujućeg 3:0 vodstva Slovaka. I ta je utakmica zapravo dobrodošla Čačiću, jer je vidio da ipak nije sve idealno, te da postoje razlozi zbog kojih bi uoči prvenstvenog starta mogao imati glavobolju.

Konkretno, Dinamov je problem zasad lijevi defenzivni bok. Potvrdila se naša teza kako će Bartol Franjić najviše nedostajati baš na toj poziciji, posebno u jačim utakmicama. Iako je kompletni Dinamov posljednji obrambeni red (Ristovski, Theophile, Perić, Bočkaj) bio nedopustivo porozan protiv Spartaka, najviše je ipak "curilo" po tom lijevom boku. Bilo je očito da u ovom trenutku Bočkaj ne može zatvoriti svoju stranu, općenito mu obrambeni dio igre nije vrlina, nego mana, no trenutačno ima i opravdanje za lošiju partiju. Naime, s obzirom na svoju tjelesnu masu i konstituciju, među onima je kojima su pripreme najteže pale i neophodno mu je osvježenje, pa tek onda treba donositi konačni sud hoće li Bočkaj biti rješenje za tu poziciju, ili će Čačić posegnuti za nekim drugim igračem.

Protiv Spartaka je na tom mjestu dio drugoga poluvremena odigrao i sve bolji Robert Ljubičić, pa iako je po vokaciji zadnji vezni, solidno se snašao na lijevom boku, na tom je mjestu i odigrao neke utakmice u Rapidu. Vidjet ćemo hoće li protiv Hajduka na tom mjestu biti Bočkaj ili Ljubičić...

Čačić će neprijeporno od početka sezone biti sklon rotacijama igrača, trener je kojeg prati glas da nema klasični, standardizirani sastav, nego stalno koristi 18-19 igrača u tim rotacijama, neophodnim za zahtjevnu sezonu. Stoga treba očekivati da će i protiv Hajduka iskoristiti svih pet izmjena, kao i da neće "robovati" sustavima igre, vidjet ćemo u kakvoj će formaciji Plavi istrčati u subotu.

Najvažnije je istaknuti da Čačić u svlačionici ima igrače i za 4-2-3-1 sustav, kao i za 4-1-4-1, te 4-4-2, ali i za 3-5-2, odnosno 3-4-3 taktičke inačice. A to je bogatstvo za svakoga trenera i jasno govori koliko je jak i raznovrstan Dinamov roster za novu sezonu. Barem zasad, jer tko zna kako će to izgleda početkom rujna, nakon završetka prijelaznog roka...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 17:31