Ivan Banić

 DAMIR KRAJAC Cropix
IGRAO S JAKIROVIĆEM

Čovjek koji je sprječio potop na Maksimiru ipak nije rekorder: Evo tko je ispisao povijest i to baš protiv Dinama

Banićeva velika maksimirska večer podsjetila na senzacionalnog Stojkića
Piše: Toni RoićObjavljeno: 05. veljača 2024. 20:07

Nakon utakmice Dinamo - Gorica statistika je pokazala da je vratar gostiju Ivan Banić imao 13 ili 14 obrana, ovisno koji se izvor koristi, što se od nekih odmah počelo proglašavati rekordom jer brojeći od 2020. niti jedan vratar nije imao toliko obrana u jednoj utakmici. Svaka čast Baniću, skinuo je četiri-pet udaraca s kojima je spriječio golove i potpuni potop Velikogoričana na Maksimiru, ali pet-šest lopti igrači Dinama su mu samo dodali u ruke, tako da je pretjerana euforija oko ovog podatka, kao što je potpuno deplasirano govoriti o bilo kakvom rekordu.

image

Ivan Banić protiv Dinama

SOFASCORE

Povijest HNL-a ne počinje od 2020. kad je netko počeo brojati niz svakakvih podataka, već traje 33. sezonu zaredom i bilo je vratara koji su imali i dvadesetak obrana u jednoj utakmici. Navest ćemo samo jedan primjer, kojeg će se sigurno odmah sjetiti i Dinamov trener Sergej Jakirović. Bilo je to 26. veljače 2005. kad su na Maksimiru igrali Dinamo i Zagreb. Gosti iz Kranjčevićeve slavili su 2:1, a uvjerljivo najbolji igrač utakmice bio je Zagrebov vratar Dragan Stojkić, koji je imao preko 20 obrana. Nevjerojatno je što je skidao tog popodneva, a dva dana kasnije o tome je izašao i tekst na zadnjoj stranici Sportskih novosti.

Jakirović je tada igrao za Zagreb, koji je utakmicu završio s devet igrača. Isključeni su bili baš Jakirović i njegov kum Rajko Vidović, koji je uz Sandra Klića bio strijelac za goste. Stojkića je jedini uspio matirati Goran Ljubojević u 89. minuti za ublažavanje poraza Dinama, koji je te sezone igrao poznatu “ligu za bedaka”, natjecanje klubova od 7. do 12. mjesta. Te 2005. godine posljednji put je Hajduk bio prvak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 20:29