RONALD GORSIC Cropix
KOMENTAR EX DINAMOVCA

‘Dinamo ide obrnutim putem i smanjuje jaz, rekao bih da je to raritet, čak i apsurd, evo i zašto!‘

Damir Krznar sad je trener Maribora, ali Dinamo prati gotovo kao da je i danas u klubu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. rujan 2022. 10:39

Nakon svih igračkih i trenerskih godina provedenih u Maksimiru ne možemo ni zamisliti da bude drugačije. Modri su skinuli i četvrti skalp najvećih londonskih premierligaša, u prva dva izravno je sudjelovao kao pomoćnik Zoranu Mamiću kad su 2015. matirali Arsenal trenera Arsenea Wengera i kao njegov nasljednik 2021. u velikih 3:0 nad Tottenhamom karizmatičnog Josea Mourinha.

O Dinamovoj velikoj pobjedi nad Chelseajem, njegovoj poziciji u europskom nogometu i utakmicama koje dolaze, rekao nam je:

Prekrasno učinjeno

- Jako dobro pripremljena utakmica i što je najbitnije odlično odrađena. Možete sve na papiru složiti briljantno, ali igrači su ti koji to moraju provesti u djelo. Napravili su to fantastično, očito nisu bili zahtjevi ni preniski niti previsoki, taman sve pogođeno. Naravno, uz sve to mora i protivnik biti malo ispod svojeg nivoa. Za to je zaslužan i Dinamo, uspjeli smo limitirati sve Chelseajeve prednosti te iskoristiti njegove mane. Preko Petkovića i Oršića, kao što se napravilo puno puta dosad s velikima, prošlo je što se htjelo, uspjelo je još jednom. Svima je to na granici iznenađenja, ali vidite da je Dinamo već četiri-pet godina spreman na to da skida skalpove velikima. Ponovno je to prekrasno učinio. Nije pravilo, ali dosta se puta ponovilo da možemo polako svi konstatirati kako je Dinamo s pravom svrstan u Top 20-30 klubova u Europi - kazao nam je Krznar.

Siguran sam da neće podcijeniti Goricu

Je li sad Dinamu teško doći u Veliku Goricu i pobijediti. Postoji li za njega opasnost da se spotakne?

- Te su utakmice opasne iz dva kuta - fizičke potrošnje i mentalnog zamora te da se ne podcijeni protivnik. Dinamu problem pravi samo umor. Njegovi igrači su toliko mentalno stabilni i čvrsti da sam siguran kako im se podcjenjivanje ne može dogoditi. Ako do toga nekad i dođe, to je jednom u stotinu utakmica. Po tom pitanju su također pokazali da su fantastični. No, puno je nastupa u nizu i zato se zbog potrošnje može dogoditi slabija utakmica, ali opet vjerujem da to kvalitetom mogu riješiti.

Je li način igre za koji se opredijelio trener Ante Čačić jedini kako Dinamo može pobijediti Chelsea?

- Nije jedini, ali je sigurno jedan od načina. Ući u izravno nadigravanje s njima jako je teško. Ako razmaknete malo linije, ovisite praktično o jednom krivom koraku bilo kojeg igrača jer ukoliko samo jedan zakasni već je to veći problem. Ovo je na kraju dana bilo idealno rješenje.

Lani je Dinamo matirao Tottenham 3:0, bio je to grandiozan trijumf jer nadoknađen je zaostatak 0:2 iz prvog susreta. U čemu su te utakmice bile slične, u čemu različite?

- Jako je bilo različito što smo s Tottenhamom morali igrati bez publike. To je hendikep, iako vam s druge strane daje mirnoću i fokus na sam susret. Možda su prazne tribine i Spurse malo uspavale, premda su u to doba i oni navikli na nastupe bez gledatelja. Razlika je i što mi tada zbilja nismo imali što izgubiti. Igralo se na ispadanje, a sada za bodove. Morali smo se baciti na glavu, a kao i u ovom susretu kad kreneš s jasnom idejom, hrabro i odlučno i zvijezde ti se poklope.

Fascinantan podatak

Niste dominirali protiv Tottenhama igrački, kao ni sada s Chelseajem, ali Dinamo je tada igrao otvorenije i imao znatno više akcija, ne samo da je dao tri gola.

- U pripremi utakmice imali smo istu temelju ideju - biti stabilni u obrani. Znali smo kako si ne smijemo priuštiti primiti gol. Nekad se nešto pita i protivnika. Tottenham nam je dozvolio da ipak malo duže držimo loptu, da smo konkretniji u posjedu i više ih puta ugrozimo nego sada Chelsea. Opet, obje strategije su prošle.

Dinamo je od 2015. godine svladao Arsenal, Tottenham, West Ham i Chelsea, četiri najveća londonska kluba što nitko nikad nije napravio u europskim natjecanjima. To zvuči nevjerojatno. Kako to tumačite?

- Fascinantan podatak, neostvarivo i puno jačim i većim klubovima od Dinama. Dva susreta, Arsenal i Chelsea, bile su prve utakmice u skupini dok se oni još traže na početku sezone, ali Tottenham i West Ham...

Čekićari su igrali dobrim dijelom s rezervama pa nije toliko meritoran taj dvoboj kao ostala tri...

- Je, ali koliko se puta ranije dogodilo da su nas s rezervama pobjeđivali jaki klubovi. Bitno je da smo mi u sve četiri utakmice dali maksimum, sve je dobro bilo pripremljeno i polazilo nam za nogom. Rezime je da Dinamo već godinama ima momčad koja se može boriti s velikima.

Pamtimo 2002. godinu kad je u Zagreb došao Fulham, recimo tako peti londonski klub, razbio je Modre 3:0, bili smo sretni što nije završilo i puno više. Dinamo mu nije mogao staviti soli na rep... Dogodio se ogroman skok u konkurentnosti protiv momčadi iz najjače lige na svijetu.

- To je raritet, čak bih rekao i apsurd. U zadnjih 10-15 godina jaz između malih i velikih je sve veći, a Dinamo ide obrnutim putem, on smanjuje taj jaz što je nevjerojatna potvrda i snage Dinamove momčadi, ali i cijele klupske strategije. Kvaliteta se jako razdvojila na Top 15 vodećih i ostale koji to ne mogu pratiti. Mi smo jedni od rijetkih koji smo tu distancu skratili. Dinamo se približio europskom vrhu i drži taj kontinuitet već nekoliko sezona.

Još jednom je Mislav Oršić bio junak, ponovno je on riješio pitanje pobjednika.

- Oršić je igrač koji ima dobrih, slabijih, najboljih i odličnih izvedbi, ali on je igrač koji donosi pobjede. Najbolji je strijelac kluba u zadnje četiri godine. Morate ga istrpjeti ponekad, a on će vam to vratiti.

Je li vas još netko od igrača posebno impresionirao?

- Morate se dobro pomučiti da biste našli najboljeg. Svi su odradili svoje role, vjerojatno je treneru Čačiću svaki u nekom segmentu bio najbolji. Od zadnje linije koja je bila perfektna, preko veznog reda...

Bruno Petković se vratio u reprezentaciju, a vidite li način kako bi izbornik mogao dobiti više od Oršića jer dojam je da je on sposoban nešto donijeti Vatrenima.

- Izbornik osim njih dvojice ima još rješenja i na njemu je da bira. Na Oršiću i Petkoviću je da se iz dana u dan potvrđuju i prisile ga da oni budu ti kojima će vjerovati.

Dinamo je dvaput startao u zadnjih sedam godina s pobjedom u skupini Lige prvaka svladavši Arsenal i 2019. godine Atalantu. U prvom slučaju ostao je na ta tri boda, u drugom je stigao do pet bodova, ali nije više nikoga svladao. Može li sada dobiti još koju utakmicu, pa i proći skupinu?

- Svi vjerujemo da mogu. Nećemo im zbog toga stvarati imperativ i presing, puno će to biti lakše ako idu u miru susret po susret, fokusirani, pružiti najbolje od sebe, a bodovi se broje na kraju. Kad uđete u susret cilj vam je odraditi zadatke kako je to najbolje moguće, ne treba se opterećivati hoće li to na kraju biti sedam, devet ili petnaest bodova...

U Milanu predviđate taktiku sličnu kao s Chelseajem?

- Poznajući stožer, trenera, pomoćne trenere i analitičare u klubu apsolutno sam siguran da će odrediti najbolju strategiju. Hoće li biti ista, slična ili totalno drugačija, nije bitno.

Siguran sam da neće podcijeniti Goricu

Je li sad Dinamu teško doći u Veliku Goricu i pobijediti. Postoji li za njega opasnost da se spotakne?

- Te su utakmice opasne iz dva kuta - fizičke potrošnje i mentalnog zamora te da se ne podcijeni protivnik. Dinamu problem pravi samo umor. Njegovi igrači su toliko mentalno stabilni i čvrsti da sam siguran kako im se podcjenjivanje ne može dogoditi. Ako do toga nekad i dođe, to je jednom u stotinu utakmica. Po tom pitanju su također pokazali da su fantastični. No, puno je nastupa u nizu i zato se zbog potrošnje može dogoditi slabija utakmica, ali opet vjerujem da to kvalitetom mogu riješiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. svibanj 2024 19:08