DAMIR KRAJAČ/Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

Ivanušec progovorio o Dinamu i Hajduku, ali i mogućem transferu: ‘Lijep je to stadion, zanimljiva je opcija‘

‘Pričalo se kako će Dinamo bez ovoga ili onoga. Svi su ti igrači otišli, a i dalje je Dinamo dobar‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. srpanj 2023. 06:03

Luka Ivanušec razgalio je Dinamovu publiku, njegova tri gola potopila su Astanu na Maksimiru (4:0), ofenzivac Modrih i Vatrenih pokazao je što hrvatski prvak u njemu ima, dok ima, jer svaki dan piše se o potencijalnom transferu...

Nakon utakmice govorio je o fantastičnom osjećaju kad je cijeli stadion skandirao njegovo ime, kakvi su dojmovi s odmakom?

- Sve je super, odlično, napravili smo dobar rezultat 4:0. Bilo nam je dosta bitno da odemo na uzvrat s velikom prednošću jer znamo što nas tamo čeka, umjetni travnjak, vremenska razlika... Osobno sam također jako zadovoljan zbog hat-tricka. Baš sretan i ispunjen. Drago mi je što je to donijelo rezultat ekipi - kazao nam je Ivanušec u razgovoru za SN.

Prvi hat-trick u karijeri mora se pamtiti, pogotovo kad ga zabije igrač koji nije odrastao kao napadač nego veznjak. Bio je već i ranije blizu...

- Bile su utakmice s Varaždinom i Hajdukom kad sam dao dva gola, tada sam stao nadomak hat-tricku. Nije se dogodio, ali sad je došao. Samo mogu reći da sam sretan i da će biti još koji.

Sačuvali ste loptu, skupljate li memorabilije, imate li mjesto na kojem ih držite?

- Zasad još nemam kutak za dresove i ostale suvenire, ali imam u planu. Dugo vremena ih nisam uzimao, a onda sam u jednom trenutku dobio volju za tim. Prikupio sam već poprilično dresova, prije svega od prijatelja koje imam u drugim klubovima. Posjedujem već dosta dobrih dresova.

A na velikim utakmicama koje ste igrali? Poput Tottenhama, Chelseaja...

- Kad smo igrali s Tottenhamom još nisam bio u tome da bih skupljao, međutim u zadnje vrijeme uzeo sam od Matea Kovačića nakon utakmice s Chelseajem, Thea Hernandeza iz Milana... Počeo sam unatrag godinu dana shvaćati da je lijepo zamijeniti dres.

Posvećujete li nekome hat-trick?

- Najviše obitelji koja je uvijek uz mene od prvog dana. Mami, tati i bratu.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Jesu li bili na stadionu?

- Nisu, samo brat i cura koja je na svakoj utakmici na tribini. Moji su na moru, gledali su na televiziji.

Kakve su vam komentare dali?

- Da su sretni, da su ponosni, da im je drago, to je više manje to - nasmijao se Luka koji uživa pravu obiteljsku podršku.

Prednost pred Astanom je velika, koliko je posla obavljeno u postocima?

- Ajmo reći 70-80 posto, ali uvijek je sve moguće u nogometu, nikad ne znaš što utakmica donosi, moramo biti maksimalno ozbiljni u uzvratu. Svašta se zbivalo, no ako ćemo biti koncentrirani na igru nećemo dopustiti da se dogodi bilo kakvo iznenađenje.

Igor Bišćan rekao je na press konferenciji kako od vas očekuje da postanete igrač najviše razine i da ćete to dosegnuti. Kako gledate na trenerove riječi?

- Pričao sam puno s njim vezano za te stvari, baš o tome kako je to na najvišem mogućem nivou jer on je to prošao. Drago mi je što ima takvo mišljenje o meni. Puno mi znači svaki savjet koji dobijem od njega. Pokušava nas sve napraviti boljim igračima. Da, stvarno mi je drago zbog te njegove izjave...

Iz rečenoga imamo dojam da Bišćan baš motivirajuće djeluje na vas, da ste jako zadovoljni što radite s njim.

- Jesam. Stvarno. On je jedan od najboljih trenera koje sam imao, što sam već rekao. Jako puno pažnje posvećuje detaljima koji mogu preokrenuti cijelu utakmicu. Doslovno sve je u detaljima. On stavlja pozornost upravo na njih. Treba raditi apsolutno na svemu, biti sto posto, potpuno profesionalan, razmišljati o svakoj sitnici, onda postaješ bolji i razvijaš se sve više...

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Imali ste ozljedu, operaciju i dug oporavak. Je li vam se tada u glavi pojavilo pitanje jesam li igrač za velike stvari?

- Bilo je u tih pola godine svega. Bio sam dosta u padu, prolazi ti svašta kroz glavu, ali izvukao sam se, vjerovao sam u sebe. To je jednostavno to. Uvijek sam bio svjestan svojih kvaliteta. Tada se dogodilo da mi je malo palo samopouzdanje, međutim vratio sam se iz toga. Imam dosta vjere u sebe.

Prvi i treći pogodak bile su golčine, ali imamo osjećaj da biste se takvih golova mogli nazabijati na mnogim utakmicama. Je li ta vrsta šuteva vaš trademark?

- Radim na tome samo što to sa strane izgleda dosta drugačije i jednostavnije nego na terenu. Stotinke odlučuju hoće li lopta ući, hoće li biti mjesta u međuprostoru, jesi li izbjegao da ti netko uđe u blok... Možda djeluje da bi takvih golova moglo biti više, ali to nekad nije moguće. No moram težiti da što češće dolazim u takve situacije...

Pozicija lijevog krila sa slobodom ulaska u sredinu najviše vam paše. Biste li ponovno bili spremni pristati ako bi vas neki trener želio seljakati po drugim ulogama?

- Odgovara mi to lijevo krilo, dosta ulazim u sredinu, a odgovara mi i ta lijeva osmica. Često se rotiram s Bulatom i Baturinom. Mogu reći da igram i lijevo krilo i lijevu osmicu, što mi je točno bolje ne znam. Osjećam se stvarno dobro na jednoj i drugoj poziciji.

Je li se možda javio Domagoj Vida? Odaslali ste im prijetnju ovom visokom pobjedom.

- Nismo se još čuli, treba odraditi posao do kraja u Kazahstanu pa ćemo onda dalje razmišljati o AEK-u.

Prvaci su Grčke, ali Dinamo je toliko toga odigrao posljednjih godina u Europi da ih se nema razloga bojati.

- Nema nikakvog straha. Znamo da kvalitetni jesu, no vjerujemo u sebe i mislim da će biti dosta zanimljive utakmice.

Nakon poraza od Hajduka komentiralo se je li vas dostigao po kvaliteti. Što kažete na to?

- Bilo je prvo kolo, nema smisla pričati je li netko nekoga dostigao. Apsurdno mi je razgovarati o tome. Ne znam što bih komentirao... Odigrali smo dobru utakmicu, nijanse su nas dijelile da odemo na 2:0, kad bi se to dogodilo razgovarali bismo o nečemu sasvim drugom. Nije nas to pokolebalo, znamo da smo igrali dobro. U javnosti se stvaraju drugačiji dojmovi, međutim svjesni smo što je realnost.

Znači li to i da smatrate kako ste i dalje boji od Hajduka?

- Vjerujemo da jesmo. Da. Naravno da nećemo nikad nikome priznati da je bolji. Ni njima niti bilo kome drugome. Smatramo da smo kvalitetniji. Točno je da Hajduk izgleda puno jače nego prije, doveli su prava pojačanja, ozbiljna su ekipa i bit će sigurno opet zanimljivo prvenstvo. Ali vjerujemo da ćemo na kraju biti prvaci. Isto kao što i oni vjeruju da mogu do naslova.

image
Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Taj derbi obilježili su promašeni kazneni udarac Brune Petkovića i pogreška Dominika Livakovića prije gola Marka Livaje. Je li im u svlačionici tko to zamjerio? Je li bilo kakvih reakcija prema njima?

- Nije. Naravno da nije. Svi smo ekipa u pobjedi i porazu. Nema toga u našoj svlačionici. Svatko svakoga bodri, moramo biti momčad. Eto, već smo s Astanom pokazali da smo kvalitetni, da smo se vratili. Nema toga da bi se nekome nešto prigovorilo. Svatko je htio najbolje. Nije nitko htio promašiti penal ili bilo što drugo. Nema tu ničega.

Sad idete u Pulu, je li se teško nakon europskih utakmica fokusirati na HNL ili na startu sezone to nije problem?

- Bodovni nismo ušli dobro u prvenstvo, imamo imperativ uzeti u Puli sva tri, bit ćemo motivirani. Definitivno.

Puni su mediji tekstova o vašem transferu. Ove godine proslavit ćete 25. rođendan, kažete li sami sebi da je vrijeme za novi iskorak u karijeri?

- Ha, po godinama rekao bih da je tako. Ali maksimalno sam koncentriran na Dinamo i dokle god sam ovdje želim igrati kao što sam odigrao s Astanom. Jednostavno, u svakom susretu nastojim biti sve bolji, posvećen sam Dinamu i nastojim pomagati svojoj ekipi dok sam njezin član.

Tri gola u Ligi prvaka odlična su preporuka potencijalnom kupcima, možda budu i prevaga da do transfera dođe. Nije isključeno da se prodao u utorak... No, impresionirani smo koliko su i on i ostali reprezentativci usredotočeni na utakmice Modrih. Mnogi igrači znaju biti nervozni kad se kuha transfer. Kod vas nema nikakve nervoze?

- Nema. Takav je kadar, svi smo takvi, trener nas osim toga usmjerava na pravi način. Profesionalci smo, igrači smo Dinama i dok je tako moramo sve davati za klub.

Dakle, kao momčad ste klapa i to vas drži u pozitivnoj atmosferi, a i volite Dinamo.

- Svi koji smo ovdje dinamovci smo i volimo ga, a točno je i to da smo prava klapa. Fantastična je svlačionica što se tiče kvalitete, ali i ljudskih osobina. Baš smo dobra ekipa i zato zadnjih godina radimo takve rezultate. Prije svega smo ekipa.

No mnogi misle za vas kako je realno da ćete otići do kraja kolovoza.

- Ne znam. Sve je moguće. Govoriti da je nešto sto posto sigurno nije pametno, puno je stvari propadalo pa se ne bih usudio to reći.

Kažu da vam se svidio stadion De Kuip na Ligi nacija, da biste voljeli zaigrati na njemu za Feyenoord?

- Ha, ha - nasmijao se Luka te dodao:

- Stadion je lijep, to je definitivno. Što se tiče kluba prvaci su Nizozemske, idu izravno u skupinu Lige prvaka. Ne mogu naći nikakvu zamjerku. Što se toga dijela tiče, zanimljiva je opcija - priznao je.

Ako se dogode odlasci reprezentativaca, kakav će biti Dinamo? Može li opstati na visokim razinama?

- Uvijek je bilo odlazaka, pričalo se kako će bez ovoga ili onoga. Svi su ti igrači otišli, a i dalje je Dinamo bio dobar. Ponovno su se nizali veliki rezultati. Ne brinem se. Ima dovoljno kvalitete u svlačionici, Dinamo će uvijek izgledati dobro. Bez obzira tko igrao.

Vidite li nasljednika?

- Teško je to prognozirati, ima igrača koji će se boriti dođe li do toga da odem. Samo je na njima da treniraju, rade i vidjet ćemo tko će isplivati.

Vi ste po poziciji nasljednik Mislava Oršića koji ima groznu 2023. godinu. Prvo neigranje u Southamptonu, a sada i teška ozljeda križnog ligamenta koljena.

- Je, šteta, velika šteta. Nažalost ne ide mu. Žao mi je zbog ozljede, nadam se da će se što prije oporaviti, da će sve proći dobro s operacijom. Znam da je profesionalac, da je jak u glavi i da će dosta brzo ponovno na teren - zaključio je Luka Ivanušec.

Linker
11. svibanj 2024 06:42