Slavlje igrača Škupija

 DAMIR KRAJAC Cropix
‘STARTAMO OD NULE‘

‘Iznenadili smo cijelu regiju, ali Dinamo je favorit. Ima jednu veliku prednost i od toga ne možemo pobjeći‘

Povremeni reprezentativac Sjeverne Makedonije objasnio je i kako se dogodio kiks uoči Modrih
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. srpanj 2022. 07:00

Desni branič Škupija, povremeni reprezentativac Sjeverne Makedonije, iskusni 32-godišnjak Vladica Brdarovski, prije šest godina upoznao je Dinamo. Bio je tada u Vardaru (danas drugoligašu!) i u 2. kvalifikacijskom kolu Plavi su eliminirali skopsku momčad pobjedama 2:1 i 3:2. Trener Vardara bio je Goce Sedloski, a Brdarovski je obje utakmice odgledao s klupe...

- Sjećam se tih dvoboja, Dinamo je i tada bio vrlo jak i moćan, igrali su za Zagrepčane Rog, Soudani, Fernandes, a onaj “mali” Pjaca, koji je potom otišao u Juventus, zabio nam je dva gola u Zagrebu, nije igrao u Skoplju. I teško je sad, nakon šest godina, reći je li Vardar bio bolji od Škupija, te je li onaj Dinamo bio bolji od ovoga. Razlika je u tome što je Vardar tada imao više makedonskih igrača, a Škupi sad ima više stranaca nego domaćih nogometaša. No, ni tada nismo razočarali, bile su to dvije neizvjesne utakmice - rekao nam je Brdarovski u telefonskom razgovoru.

Slavlja nije bilo

Neizvjesnost se i sad nadvila uoči uzvratnog okršaja Škupija i Dinama. A jeste li proslavili iznenađujući maksimirski remi?

- Ne, nikakvog slavlja nije bilo. Tih 2:2 daje nam nadu uoči uzvrata, ali nije to bio razlog za proslavu. Ostvarili smo vrlo dobar rezultat, nitko to nije očekivao, iznenadili smo cijelu regiju. Da nam je netko prije utakmice ponudio 2:2 rezultat, radosno bismo prihvatili ponudu. Jasno je da smo bili sretni, ali ponavljam, nije to razlog za slavlje, pa ništa još konkretno nismo napravili, samo smo dobro apsolvirali prvi korak prema prolazu u 3. kolo. Izgubimo li na uzvratu, brzo će biti zaboravljen maksimirski remi. A prođemo li dalje, onda ćemo sigurno burno proslaviti veliki uspjeh.

Možete li pojasniti zašto je Škupi ponudio dva dijametralno suprotna izdanja u samo tjedan dana – loše na Gibraltaru (poraz protiv Lincolna 0:2) i vrlo dobro u Zagrebu? Jeste li podcijenili Lincoln nakon skopskih 3:0?

- Iako smo imali veliku prednost iz prve utakmice, nismo podcijenili domaćina. No, imali smo dosta problema s putovanjem, pa iako smo došli na Gibraltar tri dana ranije kako bismo se prilagodili na visoku vlagu i čudan umjetni travnjak, sve je na utakmici otišlo u pogrešnom smjeru. Lincoln je rano poveo, a moram vam reći da je lopta s kojom smo igrali bila užasna, nije mi jasno kako UEFA dopušta da se s takvim loptama igra, nikad u karijeri, a dugo igram nogomet, nisam igrao s lošijom loptom – kaže Brdarovski.

image

Vladica Brdarovski, Bruno Petković, Renaldo Cephas

DAMIR KRAJAC Cropix

Osjetiš respekt

Škupijev defenzivac nastavlja...

- No, što je bilo – bilo je, izvukli smo se i došli do Dinama. A utakmica u Zagrebu bila je nešto sasvim drugo od one na Gibraltaru. Sve je drukčije, kad netko kaže Dinamo, odmah osjetiš respekt! Tako smo i mi bili maksimalno motivirani uoči maksimirskog okršaja, igrali smo na odličnom travnjaku i predstavili smo se u dobrom izdanju. Momčad smo koja uvijek daje sve od sebe, jer kvaliteta sama po sebi ne znači i ne vrijedi ništa, ne oznojiš li dres do krajnjih granica. A mi smo ga u Maksimiru, bome, dobro natopili znojem...

Kako ćete igrati na uzvratu? Zatvoreno i strpljivo, s čvrstim prvim blokom kao u Zagrebu, ili ćete, nošeni navijanjem s tribina, napasti Dinamo?

- Igrat ćemo onako kako nam trener kaže, ha, ha... Znate da ne mogu govoriti ništa o taktičkim zamislima. No, budući da igramo doma, sigurno se nećemo samo braniti, moramo biti otvoreniji, publika će to od nas tražiti. Nadam se da će barem pola stadiona biti ispunjeno, bilo bi sjajno kad bi došlo 15.000 gledatelja.

Koliki vam je hendikep što ne možete igrati na svom malom stadionu u skopskoj četvrti Čair koji ne ispunjava UEFA-ine uvjete, nego ćete Dinamo ugostiti na Nacionalnoj areni “Todor Proeski”?

- Istina je da je ozračje na našem malom stadionu, kapaciteta 6000 gledatelja, više domaćinsko, prisniji smo s našim glasnim navijačima. I s te je strane to svakako hendikep. Ali, dobro poznajemo Arenu, svake godine na njoj igramo europske utakmice, tako da se ne osjećamo kao gosti. Uostalom, bit će dvostruko više navijača nego što bi bilo na Čairu, bit će, dakle, dvostruko više buke i gromkog navijanja, publika će nam dati snažnu potporu.

image

Slavlje igrača Škupija

DAMIR KRAJAC Cropix

Je li Dinamo i dalje favorit?

- Apsolutno! A naša je prednost u spoznaji da mi nemamo baš nikakav pritisak. Oni, naime, moraju proći, njih “boli glava” ovih tjedan dana, a mi smo svoj zacrtani cilj već odradili plasmanom u ovaj dio natjecanja. I sve što više napravimo, bit će bonus. Igrat ćemo opušteno i rasterećeno, a kad je tako, lakše je dati maksimum. Pa što nam Bog da, u nogometu je sve moguće...

Više opasnosti

Koga se najviše od Dinamovih igrača pribojavate, od koga prijeti najveća opasnost?

- Nije samo jedna opasnost, mnogo ih je više, Dinamo je prepun kvalitete. Ademi je pravi lider momčadi, ne govorim to zato jer je reprezentativac moje zemlje, nego je to doista tako, na travnjaku se osjeti njegov status. Ivanušec je iznimno dobar igrač, jak je s loptom u nogama. Pa Petković, ili Oršić, koji je ušao u drugom poluvremenu u Zagrebu i namučio me na desnom boku. Izdvojio bih taj kvartet, iako Dinamo ima malo slabih točaka, prava je to momčad.

Jeste li nakon zagrebačkog dvoboja razgovarali s Ademijem i Ristovskim?

- Malo, razmijenili smo nekoliko riječi, u stilu “vidimo se u Skoplju”. Oni su odmah otišli pozdraviti navijače, a nisu ni bili nešto raspoloženi, bili su malo nervozni...

Hoćete li za prolaz trebati igrati bolje nego što ste igrali u Zagrebu?

- Moramo igrati bolje! Za prolaz moramo biti još bolji, moramo dati više. Budemo li, konkretno, svih 90 minuta odigrali kao što smo igrali prvo poluvrijeme u Zagrebu, onda imamo šanse za prolaz! To je prvo poluvrijeme recept za dobar rezultat. Ali, opet ću ponoviti, Dinamo je i dalje opipljivi favorit, Dinamovi su igrači iskusni, odigrali su u karijeri mnogo ovakvih utakmica. A većina mojih suigrača prvi put u karijeri igra tako značajnu utakmicu, na ovoj natjecateljskoj razini. I to je iskustvo velika Dinamova prednost, od toga ne možemo pobjeći. Ali, vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu, vidjet ćemo kako će početi dvoboj i u kojem će smjeru otići. Dinamo je i dalje favorit, ali igra se samo jedna utakmica, i oni i mi startamo u utorak od nule - kaže Brdarovski.

Prođemo li, uprava će biti velikodušna

Nećete imati pritisak, a hoćete li imati posebne premije za prolaz? Hoće li klupski gazda posegnuti u džep prođete li Dinamo?

- Bit će nagrade, sigurno. Još ne znamo kolika će biti možebitna premija, ali vjerujem da će uprava kluba biti velikodušna. Pa ako neće u slučaju eliminacije favoriziranog Dinama, onda ne znam kad će, ha, ha...

GDJE JE IGRAO

Pelister (Sjeverna Makedonija)

Rabotnički (Sjeverna Makedonija)

Zbrojovka Brno (Češka)

ETO FC Gyor (Mađarska)

Vardar (Sjeverna Makedonija)

Drita (Kosovo)

Škupi (Sjeverna Makedonija)

Linker
16. svibanj 2024 07:43