GORAN MEHKEK Cropix
BAR PETORICA ISTIH STARTERA

Je li Čačićev Dinamo bolji od onog Bjeličinog? Mala bi prevaga otišla na onaj Bjeličin zbog jednog igrača...

Papirnata vrijednost igrača koje je Nenad Bjelica tada imao bila je za 15 milijuna eura veća
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 14:59

Dinamovi su nogometaši posljednji put igrali u Ligi prvaka prije tri godine, u sezoni 2019./20. Bili su u skupini C s Manchester Cityjem, Šahtarom i Atalantom, zauzeli su posljednje mjesto s pet osvojenih bodova (domaća pobjeda protiv Atalante i dva remija sa Šahtarom).

Zauvijek će u sjećanju Dinamovih navijača ostati domaća utakmica sa Šahtarom u 4. kolu, luda utakmica sa šest pogodaka i dva crvena kartona, dvoboj u kojem je Dinamo u 89. minuti poveo 3:1 (Šahtar je vodio 1:0), a onda je sve prosuo u sudačkoj nadoknadi i završilo je 3:3.

Od te je utakmice zapravo počeo i osjetni pad u igri srednjeg braniča Theophilea, koji je neshvatljivo skrivio kazneni udarac u petoj minuti sudačke nadoknade - laktom je udario vratara Pjatova, koji je bio u šesnaestercu Plavih, u očajničkim pokušajima gostiju da izjednače. I izjednačili su iz tog kaznenog udarca.

Čak petorica

Da je Dinamo sačuvao prednost i pobijedio Ukrajince, osvojio bi drugo mjesto u skupini sa 7 bodova i prezimio bi u Ligi prvaka! Trener Plavih tada je bio Nenad Bjelica, a Dinamo je protiv Šahtara igrao u ovom sastavu, u 3-4-1-2 formaciji: Livaković - Theophile, Dilaver, Perić - Stojanović, Moro, Ademi, Leovac – Olmo - Oršić, Petković.

U plavoj su svlačionici tada još bili Zagorac, Horkaš, Gojak, Gavranović, Ivanušec, Đira, Šitum, Moubandje, Atiemwen, Kadzior, Hajrović, Majer..., a za nastup u Ligi prvaka bili su prijavljeni i Ivo Pinto, Lešković, Andrić, Kulenović, kao i nadareni mladci Josipović, Gvardiol, Franjić, Marin, Roko Baturina i Mišković. Ta je momčad, prema tadašnjoj procjeni Transfermarkta, vrijedila oko 115 milijuna eura...

Iz sastava kojeg je Bjelica sučelio Šahtaru, sedmorica su nogometaša i dalje u Maksimiru. Iz te su prve postave otišli Stojanović, Leovac, Moro i Olmo, a s popisa igrača na koje je tada računao Bjelica, ovdje su i dalje još Zagorac, Gojak i Ivanušec.

Trener Ante Čačić za dvoboj u srijedu protiv Boda zacijelo će u prvih 11 uvrstiti čak petoricu nogometaša koji su počeli utakmicu prije tri godine protiv Šahtara! To bi trebali biti Livaković, Perić, Ademi, Oršić i Petković, a treba očekivati da će u udarnoj postavi biti i Ivanušec, koji je protiv Šahtara ušao u 72. minuti umjesto Stojanovića. I nakon tri godine “kostur” Dinamove vrlo je sličan, a taj kvalitativni kontinuitet jasno ocrtava razloge Dinamove dominacije u HNL-u.

Teško procijeniti

Prema procjeni Transfermarkta (koja je zapravo samo okvirna, jer tržište određuje pravu cijenu, a ne portali), Dinamov ovosezonski roster vrijedi oko 100 milijuna eura, dakle 15-ak manje nego što je na papiru vrijedila ona momčad. Obje su momčadi vrlo kvalitetne i teško je procijeniti koja je bolja, posebno stoga jer je pola sastava gotovo identično. Možda bi mala prevaga otišla na stranu Bjeličina sastava, jer je tada imao razigranog Danija Olma...

ONI SU ZADNJI IGRALI U LIGI PRVAKA...

DINAMO u sezoni 2019./20., sastav protiv Šahtara u Zagrebu (3-4-1-2):

Livaković - Theophile, Dilaver, Perić - Stojanović, Moro, Ademi, Leovac – Olmo – Oršić, Petković.

Trener: Nenad Bjelica.

ONI SADA LOVE LIGU PRVAKA...

DINAMO u sezoni 2022./23., vjerojatni sastav za Bodo/Glimt (4-2-3-1):

Livaković - Ristovski, B. Šutalo, Perić, Ljubičić - Ivanušec, Ademi - Špikić, Baturina, Oršić - Petković.

Trener: Ante Čačić.

115 milijuna eura okvirno vrijedi Dinamo iz 2019.

100 milijuna eura okvirno vrijedi Dinamo iz 2022.

Linker
11. svibanj 2024 12:30