ANTE CIZMIC Cropix
ZANIMLJIV KOMENTAR

‘Modriću kapa do poda, Kovačić može biti još bolji, a jedan Vatreni je igrač kakvog dugo nismo imali, to je čudo...‘

Legendarni bivši igrač Hajduka ponudio nam je svoj osvrt na grupnu fazu Lige prvaka
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. studeni 2022. 13:50

Konkretno, na zapažene uloge koje su imali hrvatski igrači i treneri.

- Ligu prvaka pratim prilično opušteno i nastojim uživati u nogometu. Doduše, malo sam ‘osjetljiv‘ kad su u pitanju hrvatski treneri i igrači, njih pratim s posebnom pozornošću – rekao je Ivan Gudelj.

Kad su treneri u pitanju, imali smo Antu Čačića na klupi Dinama te još dvojicu, Igora Tudora u Marseilleu te Igora Jovićevića u Šahtaru.

- Mislim da je Marseille odigrao sjajno prvo poluvrijeme protiv Tottenhama i šteta je što nije uspio izboriti prolaz u osminu finala. Na kraju je ostao i bez Europske lige, ostao je bez svega. Zbog toga je nogomet posebno interesantan, jer u jednom trenutku možeš imati sve, a za pet minuta ostaneš praznih ruku. Slično, uostalom, kao i u životu. Utakmica je kao život – slikovito se izrazio Ivan Gudelj.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Kaže kako trenere uvijek određuje rezultat kojeg su ostvarili.

- Nažalost, rezultat na kraju nije bio sklon Tudoru, iako je njegova momčad nadigrala kvalitetnijeg suparnika u većem dijelu utakmice. Imao je Kolašinac onu veliku priliku u završnici, no pitanje je zašto su u zadnjim sekundama svi Marseilleovi igrači otišli visoko gore. Moj je dojam da su se kockali, da su željeli Ligu prvaka. Htjeli su pobjedu, nitko u tom trenutku vjerojatno nije razmišljao o kalkulacijama. Žao mi je zbog Tudora, koji je odlično otvorio prvenstvo, a do kraja bio konkurentan u Europi.

Jovićević s Rudarima iz Donjecka nastavlja europsko putovanje, ukrajinski prvak plasirao se ispred škotskog Celtica i osvojio treće mjesto u skupini s Realom i RB Leipzigom.

- Drago mi je zbog Igora i zbog Darija Srne. S obzirom na uvjete u kojima igraju, da su domaćini u Poljskoj, ostvarili su odlične rezultate. Dobili su Leipzig u 1. kolu, igrali neriješeno s Realom. Ne govorimo ovdje o iznenađenju, jer Šahtar ima tradiciju u Europi, no u ovoj situaciji stvarno su postigli rezultat za respekt i zaslužuju čestitke. Sve te poteškoće, kao i ratno stanje u Ukrajini, vjerojatno su kod igrača stvorile i dodatni motiv. Jasno, postojalo je i određeno opterećenje zbog toga, ali kad izađeš na teren, onda svaki igrač ovisi o sebi. No, najljepše na svijetu je igrati nogomet, to je jedno zadovoljstvo, i svima bih poručio neka igraju sve dok mogu – kazao je Gudelj, koji je karijeru zbog bolesti morao prekinuti već s 26 godina.

A jedan od onih koji ne odustaje unatoč godinama je i Luka Modrić.

- Čovjek u 38. godini igra u Real Madridu, najvećem klubu na svijetu, i to na kakvoj razini. To je nevjerojatno, on je fenomen. Znam ga od dječačkih dana, imao je poseban put koji je bio trnovit, s usponima i padovima, s ‘obilascima‘. No, igrati na toj razini u tim godinama, kapa do poda!

Smatrate li da Madriđani s kapetanom Vatrenih mogu do još jedne europske krune?

- Mogu, naravno da mogu. Oni su prošle sezone bili u bezizlaznim situacijama, ali su se iz njih uvijek vraćali. Kad odjenete Realov dres, vi ste 30 % bolji igrač. Ne govorim tu o Luki, nego općenito.

Prokomentirao je Gudelj i druge naše adute u elitnom natjecanju. Ivan Perišić prošao je s Tottenhamom u eliminacijsku fazu, s tim da je imao velik doprinos u igrama i rezultatima Spursa.

- Godinama je Ivan jedan od najvažnijih igrača naše reprezentacije. On je svjetska klasa, ima takvu energiju i moć ponavljanja, okomitost. Može zabiti i asistirati, ali je važan i njegov obrambeni doprinos. Bez ispunjavanja obrambenih zadataka ti danas ne možeš igrati na visokoj razini...

Mateo Kovačić postigao je jedan pogodak u pet nastupa u skupini Lige prvaka.

- On je jedan od igrača koje sam imao prilike voditi kroz selekcije, i žao mi je što više ne koristi tu svoju okomitost, i da tako postigne i više pogodaka. Ima sjajne predispozicije, ono što nema nitko, jer već u prijemu lopte izbaci igrača kroz fintu. Moje je razmišljanje da premali koristi tu svoju kvalitetu koja mu je bogom dana. Naravno, Mateo je vrhunski igrač, ali smatram da može biti još bolji.

Stoper RB Leipziga Joško Gvardiol potvrdio je u Ligi prvaka ove sezone svoju visoku kvalitetu zbog koje je pod povećalom najvećih europskih klubova.

- On je mlad igrač kakvog dugo nismo imali. Njegova kvaliteta i potencijal su nevjerojatni. Ne znate je li bolji u obrambenim ili napadačkim akcijama, to je čudo. Moramo biti sretni, jer stvarno imamo sjajne igrače koji čine odličnu reprezentaciju.

Tu je i naš dvojac Jakić i Smolčić koji je s Eintrachtom prošao u eliminacijsku fazu.

- Jakić je imao odličan napredak, a drago mi je i zbog Smolčića kojeg sam također imao prilike voditi. Izbornik Dalić doista ima slatke brige, a hrvatski nogomet može biti ponosan i zbog svojih trenera u Europi, ali i zbog velikog broja igrača koji igraju na visokim razinama Lige prvaka i Europske lige te u najvećim svjetskim klubovima.

Za kraj, tko je vaš favorit za osvajanje trofeja ove sezone?

- Real Madrid, Bayern i Manchester City su po meni najveći favoriti. Mislim da bi im se mogao priključiti i Paris Saint-Germain, koji ima fantastične pojedince, ali je dosad bio sklon kiksevima. No, imaju kvalitetu kojom mogu otići do kraja. Vjerujem da će jedna od te četiri momčadi na kraju biti europski prvak – zaključio je Ivan Gudelj.

Linker
09. svibanj 2024 23:53