DAMIR KRAJAC Cropix
HALO, SJEVERNA MAKEDONIJA

‘Ne vidim kako Dinamo može izgubiti, ti stranci su za Inter iz Zaprešića! A Modrić? Čudo kakvo se rađa...‘

Vasil Ringov, nekoć veliki makedonski napadač, iznosi svoj sud o sudarima Zagrepčana i Skopljanaca
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. srpanj 2022. 19:51

Škupi je preživio Gibraltar i Lincoln, tako da će Modri 19. srpnja u Maksimiru ugostiti prvaka Sjeverne Makedonije, kojeg vodi bivši dinamovac Goce Sedloski. Bilo je gusto za Makedonce na gostovanju, dobili su u Skoplju 3:0, ali Lincoln je vodio doma s 2:0, imao nakon toga dvije zgodne prilike... Ali, Sedloski i Škupi su se izvukli...

Oni stariji se sigurno sjećaju proslavljenog makedonskog nogometaša Vasila Ringova, čovjeka koji je igrao za Dinamo u sezoni 1983./84. Jučer smo porazgovarali s ovim sada 67-godišnjakom, prati sve što se događa u nogometu, pa tako zna sve i o Škupiju, prvom europskom protivniku Modrih u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

- Pobjegao sam iz grada, više ne živim u Skoplju, nego u svojoj vikendici u planini, blizu grada. Dođu mi unuci, pa uživam s njima. Imam ugrađeno umjetno koljeno, umjetni kuk, “omatorio” sam, ha, ha, ha... - priča nam Ringov.

Deset puta bolja liga

Prije nego što ćemo uopće početi razgovor o Škupiju, Ringov nam je rekao sljedeće...

- Oduševljava me Luka Modrić, to vam moram kazati prvo! Kakav igrač, čudo jedno! Takav igrač rađa se jednom u stotinu godina.

Kad ga pitamo o Škupiju, onda se smješka...

- Ne znam uopće treba li to pisati, ali Dinamo je realno za nekoliko klasa bolji od Škupija. Naša liga je slaba, tako da se zaista ne mogu uspoređivati ta dva kluba. Recimo, Hajduk je prije dvije godine igrao s Renovom, vidjeli ste kakva je to razlika u klasi. Ma, hrvatska prva liga je jedno deset puta bolja od makedonske, pa je onda logično da naš prvak ne može konkurirati hrvatskom prvaku. Realno, ne vidim kako bi Dinamo mogao izgubiti od Škupija.

Kad smo mu spomenuli da je reprezentacija Sjeverne Makedonije postizala odlične rezultate, da je, recimo, izbacila europskog prvaka Italiju u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, Ringov će kazati...

- Dobro, to je neka druga priča. Imala je naša reprezentacija uspješnih rezultata, poklopila se dobra generacija, egzistira još od mladih dana, odlično se poznaje, dugo su skupa. Međutim, ne možemo uopće uspoređivati našu reprezentaciju s klupskim nogometom u Makedoniji.

Onda smo se vratili Škupiju...

- Definitivno ne bi trebali predstavljati nikakav problem za Dinamo. Goce Sedloski je dobar trener, ali ima roster kakav ima, nema tu dovoljno kvalitete da se odupre Dinamu. Pa vidjeli ste, jedva su prošli ono društvo s Gibraltara. Sedloski svakako poznaje Dinamo, ali to mu u ovom slučaju ne može pomoći. Kao nogometaš je bio super, strašno borben, to sad jedino može preslikati na svoju momčad, kazati svojima “borite se, igrajte najbolje što možete, dajte sve od sebe”. Međutim, roster mu nema neku kvalitetu, jedino im se ostaje boriti do krajnjih granica. No, ne mogu se utakmice dobivati samo borbenošću.

Nedovoljno za Europu

Malo smo popričali i o strancima u Škupiju. Očito, ako dovode strane igrače, znači da imaju adekvatnih financijskih sredstava. Gazda kluba je turski biznismen Aydin Olgun, koji je inače u dobrim odnosim s bivšim predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza Davorom Šukerom. Turčin je od malog kluba uspio napraviti prvaka Sjeverne Makedonije.

- Da, Škupi ima stranaca u momčadi, ali nisu to stranci koji su neka velika kvaliteta. Dovoljno su dobri da Škupi bude najbolja momčad u našoj državi, ali ne mogu predstavljati neku kvalitetu u europskim okvirima. Nadam se kako se nitko neće naljutiti, ali ti stranci koji igraju za Škupi mogli bi, recimo, igrati u Interu iz Zaprešića. To je otprilike ta kvaliteta. Pa, vidjeli ste uostalom tu kvalitetu protiv momčad s Gibraltara...

Ringov o Dinamu priča u superlativima.

- Dinamo je najbolji klub na prostorima bivše Jugoslavije, po meni tu nema nikakve dvojbe. Kad se, primjerice, sjetim nogometa u bivšoj Jugoslaviji, Dinamo je onda bio pet do deset godina ispred Vardara, što se tiče svega, a sad je recimo dvadeset godina ispred. Istina, znate koje je sve probleme imao Vardar, ali samo uspoređujem kako bih vam dočarao razliku u kvaliteti hrvatskog i makedonskog klupskog nogometa. Mene, recimo, jako čudi kako Dinamo, a uopće i kompletni hrvatski nogomet, proizvodi toliki broj igrača. Pa, vas nema niti četiri milijuna!? Meni je to nevjerojatno, svjetski rekord! Kad pogledam hrvatsku reprezentaciju, Dinamo... Čudo jedno! Ode jedna generacija, pojavi se druga, svaka je uspješna.

Za kraj, Ringov se prisjetio svojih dana u Dinamu...

- Taman sam došao u Dinamo nakon što je Dinamo osvojio onu titulu 1982. godine, Ćiro me zvao. Bio je Dinamo bio dobar, a ja sam bio pojačanje. Ali, nekako tada, nakon tog osvojenog naslova prvaka, nije bilo prave atmosfere, nekako je situacija bila loša. Umjesto da opet budemo prvaci Jugoslavije, mi smo bili nekako nikakvi. Onda nije bilo dobro, pa sam brzo otišao. Ali, Dinamo mi je uvijek ostao u srcu. Da, ne trebate niti pitati, stižem s ovim svojim umjetnim koljenom i umjetnim kukom na uzvratnu utakmicu u Skoplje - podvukao je Ringov i za kraj dodao:

- Da ne zaboravim, dan-danas sam u kontaktu s Markom Mlinarićem, često se čujemo, raspitujem se stalno kakva je situacija u Dinamu. I drago mi je čuti da je uvijek - dobra.

GDJE JE IGRAO VASIL RINGOV?

1973. - 1975. Partizan Beograd

1975. - 1977. Teteks Tetovo

1977. - 1983. Vardar Skoplje

1983. - 1984. Dinamo Zagreb

1983. - 1986. Vardar Skoplje

1985. - 1986. Eintracht Braunschweig

1986. - 1987. Vardar Skoplje

Škupijeva postava

Škupi je u formaciji 4-3-3 igrao u sastavu:

Naumovski - Brdarovski, Dzelil, Faustin, Shejl - Putta, Zlatkov (od 46. Trapanovski), Alvarez - Cephas (od 66. Kalanoski), Adetunji, Danfa (od 90. Bajrami).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 09:03