MATIJA DJANJESIC Cropix
U VELIKOJ FORMI

Nikad nije bio prvi izbor, ali ‘zlatna Dinamova rezerva‘ se zainatila i postala detonator pobjeda

Napokon je pobijedio. Sebe, okruženje, trenere... I što je najvažnije - suparnike
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 27. srpanj 2022. 12:14

Te 2018. godine postao je hit igrač u BiH, jedan od najboljih mladih nogometaša u susjedstvu. Goran Sablić dao mu je prvu pravu priliku kao trener Širokog Brijega, a ovaj ju je objeručke zgrabio te posredstvom drugog Hrvata - Roberta Prosinečkog - s 21 godinom postao je reprezentativcem "zmajeva".

Bilo je to za vrijeme zimskog "mercata", kada su se kao interesenti pojavili Hajduk i Dinamo, da bi ga potom "modri" iste zime kupili za spominje se 700 tisuća eura i ostavili na Pecari do ljeta.

- Nemam što kriti: ja sam hajdukovac, ali Dinamo je golem klub i silno mi godi njegov interes - iskreno je tada kazao Menalo.

Premda je u BiH izazivao fanfare, u Maksimiru kao i mnogi talenti pristigli iz susjedstva nije bio u prvome planu: te premijerne jeseni odigrao je tek deset utakmica sa sitnom minutažom i u zimu 2018. na 2019. otišao je u Slaven Belupo na posudbu. Ni tamo mu, međutim, nije cvalo cvijeće, jer Ivica Sertić ga, očito, i nije doživljavao.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Već na ljeto produžio je do Olimpije, gdje se do zadnjeg kola borio za naslov prvaka, i gdje je bio uvršten u momčad sezone. Ni to mu, međutim, nije pomoglo, jer nakon odrađene sezone u Ljubljani, vraća se u Maksimir kako bi promijenio garderobu i produljio do Rijeke do Simona Rožmana, gdje također ostavlja značajan trag. Novi, treći povratak prošloga ljeta, značio je i prekretnicu: ostati ili otići. Rijeka je navodno bila za transfer, a Dinamo se nećkao da bi na kraju odlučio - dati mu novi ugovor. I treća je sreća, očito, upalila, jer od prošloga ljeta Menalo je napokon mogao Zagreb proglasiti prebivalištem.

Luka Menalo, međutim, od ljeta 2018. do danas, nikad nije bio prvi izbor Dinamovih trenera. Pa i danas je u sezonu krenuo kao alternacija, ponajviše Mislavu Oršiću, ali i Dariju Špikiću. No, Menalo je očito tvrdoglav tip. Kada se, naime, zimus pojavila opcija da prijeđe u američku ligu (MLS), Menalo je u suradnji s klubom tu mogućnost odbio, premda je i dalje nakon odlično odrađenih zimskih priprema bio u statusu "zlatne rezerve". A onda se, očito, ovoga ljeta zainatio...

Menalo je, naime, od dolaska Čačića za Dinamova trenera u osam utakmica upisao dva pogotka i tri asistencije, a u posljednje dvije utakmice, protiv Belupa i Shkupija, bio je detonator pobjeda. U Koprivnici je startao na desnome krilu umjesto Špikića i bio je među najboljima, da bi u utorak njegovim ulaskom početkom drugoga poluvremena "modri" živnuli, te slavili golom Ademija na njegovu asistenciju. U ovome času, bez dileme, djeluje kao jedan od rijetkih koji su vrlo rano dohvatili punu formu. Čime možda napokon mijenja svoj plavi narativ.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Luka Menalo zahvalan je igrač, kažu sjajan karakter, kojeg ego nije prebacio. Dokazuje to nevjerojatna želja za dokazivanjem, i korištenjem pruženih prilika. Nije nikada pomislio odustati od ambicije postanka Dinamova standardnog prvotimca, i iako je ta ideja često izgledala sizifovskom, čini se da je stigao trenutak koji bi trebao biti prijelomnica njegove (plave) karijere. U nacrtima Ante Čačića, ako do kraja prijelaznog roka u Maksimir ne sleti još koji ofenzivac, što nije nemoguće, Dario Špikić je označen prvim desnim krilom, no Menalovu trenutačnu formu teško je zaobići. Izuzev Belupa i Skopja, Menalo je imao dobru partiju i u prvom dvoboju protiv Shkupija, kada je također ušao s klupe i donio važan impuls, baš kao i u utakmici s Lokomotivom, što ga gura ispred svoga konkurenta. U igri s Drmićem, pak, njegovi okomiti ulasci, rješavanje situacija "1 na 1" te oštri centaršutevi, posebno su djelotvorni. Konačno, čovjek je sam "riješio" Lokomotivu golom, a Shkupi asistencijom...

On je jedan od onih igrača za kojima se u Maksimiru ne diže halabuka, ali je igrač koji, izgleda, kada mu daš priliku - radi belaj. Nismo, pritom, sigurni da je ikad u Maksimiru bio označen kao igrač za prvih 11, kao "projekt", no bez obzira na manjak suporta s katova, Menalo je ove sezone, s već 26 godina na leđima, uočio priliku koju želi zgrabiti. Sudeći po početku sezone, Menalo je napokon pobijedio. Sebe, okruženje, trenere... I što je najvažnije - suparnike. Doći do toga statusa bez "poguranca" i bez velikih medijskih lauda mora biti još i slađe...

Linker
17. svibanj 2024 00:34