DAMIR KRAJAC/CROPIX
Stručnjak Modrih otkriva

‘Njih dvojica su najbrži igrači Dinama, a najmotoričniji je - Luka Ivanušec! Petković? Može sve, kad hoće‘

‘Dinamo je po jednoj stvari druga momčad na svijetu u prošloj godini, ispred je samo Manchester City...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. siječanj 2022. 22:25

Kondicijski trener hrvatskog nogometnog prvaka i jesenskog HNL-lidera Ivan Štefanić (41) rođeni je Zagrepčanin, gdje je 2004. godine diplomirao na Kineziološkom fakultetu. Već tada je radio s mladim kategorijama Radnika i Kustošije, da bi nastavio obrazovanje u Zagrebu i specijalizirao cijenjenu i svjetski priznatu metodu SAQ (Speed, Agility and Quickness). Osim toga, specijalnost mu je specifična nogometna kondicijska priprema.

Uz individualni rad s najboljim hrvatskim nogometašima, Štefanić 2005. godine dolazi u Lokomotivu, te iz Treće HNL s nogometašima kluba s Kajzerice dolazi u Prvu HNL, da bi 2009. godine, kao kruna njegove karijere, bio dolazak u Dinamo, gdje je radio s Miljenkom Rakom. U Maksimiru je proveo dvije godine i to vrlo uspješne, da bi se potom uputio u Saudijsku Arabiju, u Al Ettifaq, prije nego se u ljeto 2012. opet vratio u Dinamo, ovoga puta u ulozi glavnog kondicijskog trenera. Nedugo nakon toga, odlaskom glavnog trenera, odlazi iz Dinama u Lokomotivu, da bi se u rujnu 2013. godine, dolaskom Branka Ivankovića na mjesto trenera maksimirskog kluba, vratio u redove prvaka. Radio je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji...

image
Davorin Olivari

Pad s Hajdukom

U Dinamu ga svi zovu Štef, a njegovi treninzi su uvijek posebno zanimljivi. Prije utakmice Dinama i Kopera porazgovarali smo s Dinamovim glavnim kondicijskim trenerom i pitali ga za jednu rečenicu Željka Kopića, koju je izrekao na prvom okupljanju Modrih još tamo 5. siječnja... Kopić je kazao kako je vidio da je momčad protiv Hajduka u onom maksimirskom porazu 0:2 nakon 60 minuta tjelesno pala. Zašto se to dogodilo?

- Događaju se takve utakmice gdje su igrači energetski potkapacitirani. Jednostavno, do toga dolazi zbog velikog broja utakmica. U momčadi smo imali desetak igrača koji praktički nisu prošli pripreme, nisu praktički niti trenirali, samo su igrali utakmice. Morali smo paziti da se ne ozlijede, da nema veće štete. Nismo moglo gotovo ništa raditi, utakmice su se igrale svaka tri dana. A kad se moglo nešto raditi, onda su nam glavni igrači odlazili u reprezentacije.

Onda je kazao jedan zanimljivi podatak...

- Dinamo je druga momčad na svijetu po broju odigranih utakmica prošle godine, ispred je samo Manchester City... Možda i jedan brazilski klub, ali tu nema potpuno adekvatnih informacija. Imali smo skoro dva i pol puta više utakmica nego svi ostali u HNL-u. Tu se javio energetski problem na koji nismo mogli utjecati jer bi u suprotnom došlo do pretreniranosti.

Međutim, nakon tog Hajduka, došlo je do velikog preokreta. U posljednjim utakmicama polusezone Dinamo je opet izgledao moćno, pobijedio je u svim utakmicama pod Kopićem, uključujući i West Ham United u Londonu. Kako je to onda bilo moguće?

- Ma, vidite, mislim da se malo previše važnosti daje na kondicijsku pripremu. Najbolje kondicijski spremne momčadi ne pobjeđuju i ne osvajaju prvenstva! Uspijevaju homogenizirane momčadi, koje su mentalno moćne. Promjena trenera dovodi do takvih akutnih efekata, pa je tako i kod nas dolaskom Željka Kopića došlo do mentalnog buđenja igrača. To je objašnjenje za onakav pobjednički finiš sezone. Također, došlo je i do boljeg raspoloženja igrača, koji prethodno nisu bili u prvom planu.

image
Davorin Olivari

Doza rizika

Na rovinjskim pripremama Dinamo dnevno prakticira jedan trening na terenu gdje se odrađuje tehničko-taktički dio usklađen s energetskom komponentom i to uz bazična trčanja zavisno od potrebe svakoga igrača. To se radi poslijepodne, a izjutra se radi na prevenciji i snazi. Navijače Dinama sigurno posebno zanima kako izgledaju igrači Dinama kad se radi o brzini, snazi, tjelesnim kapacitetima. Prije početka priprema uvijek se odrade testiranja, pa nas je zanimalo tko su Dinamovi “supermeni”.

- Najbolje rezultate postižu Gojak, Oršić, Bulat, Theophile... Oni imaju najveće trkačke sposobnosti. Superiorni su što se tiče toga. Također moram naglasiti da se Luka Ivanušec dosta dignuo po tom pitanju, jako je napredovao. U cijelu tu priču uključena je genetika, a također i razvoj sposobnosti u senzibilnim fazama razvoja funkcionalnih i motoričkih sposobnosti. S vremenom se sve to stabilizira i samo treba potaknuti. Kad se, pak, radi o brzini, Oršić i Menalo su najbrži, tu su i Theophile, Špikić... Najmotoričniji je - Luka Ivanušec! Istina, sad nismo radili ta brzinska testiranja jer postoji doza rizika zbog ozljeda na početku priprema. Ovdje se radi o GPS podacima.

Onda je kazao jedan zanimljiv primjer...

- Neki igrači uopće ne trebaju trenirati dva ili tri tjedna i opet će biti u funkcionalnim sposobnostima ispred onih koji stalno treniraju. To je jednostavno tako i zato i postoji selekcija igrača.

Naravno da smo morali postaviti pitanje o tjelesnim mogućnostima Brune Petkovića. O tom odličnom napadaču Dinama i hrvatske reprezentacije uvijek su se raspredale razne priče. Ne o njegovom nogometnom znanju naravno, tu je besprijekoran, ali ponekad je na utakmicama izgledao kao da mu nedostaje nešto u tom tjelesnom smislu...

- Ma, Bruno odlično radi. Može on sve kad hoće! Na testiranjima je bio solidan. Nije tu sad prvi vrhu, ali nije niti pri dnu.

Kapetanov povratak

Arijan Ademi?

- Kapetan se napokon vraća u puni trening, spojio je nekoliko treninga za redom, također je bio jedan od onih koji su bili s nacionalnom reprezentacijom... Sad napokon nakon godinu dana prolazi prave pripreme, kao i Emir Dilaver, budući da su ti dečki tek prošle zime prošli prave pripreme - zaključio je Štefanić.

Nitko dosad kao Kastrati i Gvardiol

Tko je bio najbrži igrač s kojim je radio Ivan Štefanić?

- Lirim Kastrati!

A tko je bio najmotoričniji igrač kojeg je vodio Dinamov kondicijski trener?

- Joško Gvardiol! Daleko iznad svih ostalih. Po svim parametrima. Dani Olmo je bio moćan, ali Gvardiol je zaista daleko iznad svih, neusporedivo. Iza njega je bio - Dejan Lovren.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 12:43