Igrači Dinama

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
‘STATI NA LOPTU‘

Otkriveni su alarmantni deficiti u Dinamovoj igri, a čovjek od povjerenja ima dug popis pogrešaka

Ishodi opravdavaju makijavelistički pristup Jakirovića, ali mnogi su zatečeni manjkavostima
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. svibanj 2024. 12:45

Želje su ostvarene: Dinamo na Kvarner, na mega-derbi s Rijekom, putuje kao vodeći. Rijeka je prosula prednost u Kranjčevićevoj, što je ozarilo plave odaje, no ipak, oko kluba vlada i razumno "stajanje na loptu". Istina, po završetku utakmice u Varaždinu trener Dinama Sergej Jakirović zadovoljno je ustvrdio:

- Naš je plan bio pobijediti Varaždin i preskočiti Rijeku. Cilj smo ostvarili.

I da - ishod opravdava Jakirovićev makijavelistički pristup nogometu: Dinamo je doista pobijedio domaćina i preskočio Rijeku. No, mnogi su pratitelji ogleda u baroknom gradu ostali zatečeni manjkavostima u igri momčadi koja pretendira na "duplu krunu". Zabrinjavajuće puno prilika Dinamo je "potrošio" da bi se domogao minimalne pobjede (1-0). Do jedinog pogotka "modri" su došli atraktivnim pogotkom Vidovića u 46. minuti. Ali, prije i poslije tog događaja zapucali su nekoliko šansi... Statistički, Dinamo je uputio 15 lopti prema vratima Zelenike. Četiri puta su pogodili unutar okvira. Problem realizacije maksimirske momčadi nije novijeg datuma. Svjestan je toga i Jakirović. Uostalom, prije puta u Varaždin samoinicijativno je kazao predstavnicima medija:

- Tijekom tjedna smo na situacijskim treninzima uvježbavali realizaciju. Primjerice, vježbali smo realizaciju prvim dodirom i to je dobro izgledalo. Vjerujem da će se plodovi tog rada vidjeti i u Varaždinu.

Intrigantan podatak

Ne, nisu se vidjeli. Intrigantan je podatak da Sandro Kulenović za 72 minute provedene na varaždinskom travnjaku nijednom nije šutnuo loptu prema protivničkim vratima. Brodić (kao njegova zamjena) u preostalih je 18 minuta to učinio jednom. Kao i Petković (pokušaj glavom) za 90 minuta. Dinamova igra u Varaždinu u prigode je najčešće "izbacivala" Sučića ili Baturinu. No, niti njima "uvježbavanje realizacije" nije pomoglo. Zlobnici će primijetiti da je Sučić uspio zabiti gol jedino na školskom igralištu, igrajući s klincima.

image

Marko Dabro i Sandro Kulenović

ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Jedan nogometni aksiom glasi:"momčad koja ne iskoristi prilike najčešće biva kažnjena"! Dinamo u Varaždinu nije kažnjen. Opet ga je "spasio" Marko Dabro. Ako Dinamo, u konačnici, osvoji titulu napadač Varaždina svakako bi trebao dobiti prigodnu spomenicu maksimirskog kluba. Da se prisjetimo: Dabro u susretu Dinama i Varaždina u Maksimiru nije uspio realizirati kazneni udarac (Nevistić je obranio) u završnici dvoboja, koji je završio 1-0. U subotu je Dabro ponovno dobio neočekivanu priliku: Kevin Theophile je pao na travnjak (samog sebe je faulirao), Dabro je spretno zaobišao Nevistića, a onda nespretno šutnuo loptu pored vratiju. Semafor je pokazivao 86. minutu utakmice.

Popis grešaka

U posljednjih osam utakmica Dinamova je momčad primila dva gola (od Istre 1961 i Varaždina). Sveukupno, "modra" je obrana nakon 32 odigrana kola statistički treća u HNL-u (po primljenim pogocima), iza Rijeke i Hajduka. U toj i takvoj obrani Dinama najpouzdanijim se igračem smatra upravo spomenuti KTC. Otkako je reanimirao karijeru i vratio se u Maksimir, on je i najstandardniji stoper u Jakirovićevim taktičkim projekcijama. Tijekom igranja u Dinamu (od 2018.) Theophile je u medijima često bio tituliran kao "kiks igrač".

image

Kevin Theophile-Catherine

ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Poduži je popis "grešaka" francuskog stopera. No, simptomatično je, svi su mu maksimirski treneri bespogovorno vjerovali, ističući pritom i "odgojne mjere" u stasanju Gvardiola i Josipa Šutala. Theophile je, međutim, na momente poput "simentalke", koja daje puno mlijeka, ali se i ritne i sve prolije. I u Varaždinu je djelovao kao "čovjek od povjerenja". Do 86. minute...

Dinamo je nakon katastrofalnog poraza od PAOK-a u Solunu (1-5) i eliminacije iz KL nanizao osam pobjeda. Doima se impresivno i zvuči ohrabrujuće uoči odlučujućeg obračuna s Rijekom na Rujevici. No, varaždinska je utakmica razotkrila alarmantne deficite Dinamove igre. Koje valja - riješiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 12:45