Bruno Petković

 PROFIMEDIA, CROPIX, SN
POTRAGA ZA NASLJEDNIKOM

Petković na odlasku, tko će dobiti Dinamovu ‘devetku‘? Prvi pick mogao bi doći iz Bundeslige

Izgledi da Bruno Petković i iduće sezone predvodi Modre sve su manji
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 09. svibanj 2024. 16:08

Ususret prošlogodišnjem ljetnom prijelaznom roku sve su najave sugerirale kako će Dinamo napustiti reprezentativni kvartet: Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Bruno Petković. Naposljetku, prognoze su se gotovo u potpunosti obistinile. U Maksimiru je ostao jedino Petković, iako je imao ozbiljnu ponudu (pet milijuna eura) turskog Trabzonspora.

Dinamovi navijači danas ne žele niti pomisliti kakav bi bio rasplet aktualnog prvenstva da je Petković otišao. Naime, Bruno Petković postao je kapetanom i stožernim igračem "modrih". Neprijeporno, Petko danas igra najbolji nogomet u karijeri. Prvi put je u jednoj sezoni ostvario učinak od 18 golova (uz devet asistencija), a neki od njih bili su ključni za Dinamov uspjeh.

No, izgledi da Petković i iduće sezone predvodi maksimirsku momčad poprilično su skromni. Iako ga ugovor s Dinamom obvezuje na suradnju do lipnja 2025., u spomenutom je dokumentu i klauzula prema kojoj Petković tijekom Eura (od 14. lipnja do 14. srpnja) može napustiti klub uz odštetu od 2,5 milijuna eura. Za Dinamo je u ovom trenutku relevantnije pitanje: tko bi mogao nadomjestiti odlazak Petkovića? Izvjesno je da Dinamo u novu sezonu neće ući s dvojicom napadača (Kulenović, Brodić).

Potraga za Petkovim nasljednikom započela je još u siječnju 2023. Prvi pick maksimirske struke bio je tada Dion Drena Beljo, "devetka" Osijeka i mlade reprezentacije. No, Dinamova je ponuda bila - "prekratka". Beljo i njegovi nogometni skrbnici odabrali su njemački Augsburg kao idealnu destinaciju za razvoj 21-godišnjeg centarfora, kojemu je u igri dominantna lijeva noga.

Ali, uslijedila je tipična nogometna priča... Trener koji je inzistirao na dolasku Belje (Enrico Maaẞen) napustio je klub, a novi (Danac Jess Thorup) u svojoj viziji igre ne nalazi mjesta za 195 centimetara visokog hrvatskog napadača. Uglavnom, Beljo igra prosječno 20-ak minuta po utakmici. Posljednji je put u početnom sastavu bio u listopadu prošle godine, a zadnji, od dva gola, zabio je još 2. rujna. U Beljinom nezadovoljstvu Dinamo je pronašao razloge za reaktiviranjem svog interesa. Međutim, zadnju i ključnu riječ ipak ima Augsburg...

Prošlog ljeta menadžeri su Dinamu ponudili nekoliko bundesligaških igrača hrvatskih korijena. U Maksimiru su se odlučili za Vidovića, ali ne i za Ivanovića i Pašalića (koji su, u konačnici, završili na Rujevici). Nije Dinamo pokazao interes niti za Igora Matanovića. Mladog reprezentativca Hrvatske Eintracht je naposljetku proslijedio na posudbu u Karlsruher. U drugom rangu Bundeslige Matanović je zabio 14 golova (uz šest asistencija), a na Transfermarktu mu je cijena "skočila" s jednog na četiri milijuna eura. Na kraju sezone istječe mu posudba u Karlsruheru...

Tijekom prošlogodišnjeg (ljetnog) prijelaznog roka Dinamo je primarno želio angažirati napadača Istre 1961, Monsefa Bakrara. Alžirac je već bio u Zagrebu i trebao obaviti liječnički pregled, ali tada je uslijedio obrat, jer Dinamo nije uspio nagovoriti dvojicu svojih igrača da odu na posudbu u Pulu. Bakrar je nekoliko dana kasnije potpisao za New York City.

Nakon neuspješnog posla s Istrom, maksimirski je klub menadžerskim vezama uspostavio kontakt s Interom te aplicirao za urugvajskog napadača Martina Satriana, kojega je milanski klub odlučio poslati na posudbu. Teško je danas prosuditi koliko je Dinamo bio blizu realizacije tog posla (o kojemu je pisala i talijanska Gazzetta dello Sport), no Satriano je, na kraju, sezonu odigrao u francuskom Brestu (u 34 utakmice ima učinak od šest golova i četiri asistencije).

Nije, međutim, isključeno da maksimirski skauti, u konačnici, pronađu nekog "anonimusa", igrača poput Ronaëla Pierre-Gabriela, koji nije udovoljio kriterijima europskih klubova "više klase", ali je za Dinamo i HNL - "space shuttle".

Linker
09. svibanj 2024 16:08