DAMIR KRAJAC Cropix
TREĆI STRIJELAC LIGE

Renesansa nekadašnjeg ‘čuda od djeteta‘: Od Mamićeva projekta i bivšeg igrača Dinama do danas ubojitog napadača

Dobio je mogućnost revitalizirati karijeru i popraviti sve pogrešne prosudbe i propuštene prilike
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 07. svibanj 2023. 14:35

"Svakom bih mladom igraču sugerirao da ostane u Hrvatskoj do 22. ili 23. godine. HNL je dobra, razvojna liga", tvrdi danas Fran Brodić. Najbolji strijelac Varaždina u siječnju je proslavio 26. rođendan. A Varaždin mu je - deseti klub u karijeri!

Već s 14 godina Brodić je imao medijski tretman "čuda od djeteta". O njemu su govorili skauti Arsenala, Manchester Uniteda, Bayerna... Zbog njega je Zdravko Mamić "na silu" revidirao akte HNS-a kako bi dečko prije 15. godine iz Zagreba prešao u Dinamo. Sa 16 godina i tri mjeseca Fran Brodić upisan je u almanah kao najmlađi debitant u povijesti maksimirskog kluba. Imao je ogromnu perspektivu i status Mamićeva "projekta". No, nije imao strpljenja...

S tek sedam nastupa za "modre" (dva gola), Brodić je u ljeto 2014. (kao 17-godišnjak) napustio Maksimir, potpisavši za Club Brugge. Istog ljeta Dinamo je napustio i Robert Murić. Njegov se transfer u nizozemski Ajax prometnuo u sudski slučaj, u kojemu je Mamić završio na optuženičkoj klupi zbog prijetnji smrću igračevim roditeljima i menadžeru. U zaleđu spomenute afere, Brodićev odlazak bio je medijski kudikamo slabije eksponiran.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Još skromniji medijski tretman Brodić je imao na svojim belgijskim putešestvijama. U Club Bruggu nije se uspio nametnuti, a na posudbama Brodićev je talent ostao nerealiziran. Iz Belgije se preselio u talijansku Serie C. Ali, niti Reggiana niti Catania nisu se pokazale sretnim rješenjima...

S 23 godine i tržišnom cijenom od 100.000 eura, Brodić se 2020. vratio u hrvatski nogomet. Nakon što je zbog "nesporazuma" propustio potpisati ugovor sa Slaven Belupom, završio je u 2. HNL-u kao igrač Kustošije!?

Njegovu izjavu, kako - "ne žali zbog svog nogometnog puta, jer je od novca zarađenog u Belgiji kupio apartmane na moru, Plitvicama i Zagrebu", uz činjenicu da igra u kvartovskom klubu, mnogi su protumačili kao - nedostatak ambicija za "ozbiljan nogomet".

Nakon sezone u drugoligaškom okruženju, transfer u Goricu trebao je biti iskorak na više nogometne razine. No, ondje je odigrao tek deset utakmica i postigao jedan pogodak. Čak i u serioznim nogometnim raspravama Brodić je tretiran "bivšim igračem". Otužna konstatacija za nogometaša, kojega je Zdravko Mamić predstavljao kao "buduću zvijezdu" i klupski projekt vrijedan - najmanje deset milijuna eura!

A onda je - iz desetog pokušaja, Brodić odabrao klub, u kojemu se osjeća dobro i - zabija golove! U Varaždinu je već drugu sezonu: odigrao je 46 utakmica i postigao 18 golova (uz šest asistencija). Trenutačno je treći strijelac lige, s 12 golova (ispred su samo Marko Livaja s 18, te Matija Frigan s 13 pogodaka). S današnjim iskustvom, Fran Brodić svjestan je svih svojih pogrešnih prosudbi i propuštenih prilika. Istodobno, s 26 godina dovoljno je mlad da sve to popravi...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. svibanj 2024 04:51