RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
GORAN TOMIĆ ZA SN

‘To nije Dinamov problem! 1:0 za Modre, produžetak i odluka na jedanaesterce. Livaković opet će biti junak‘

‘Dinamo je puno puta pokazao da se zna izvući iz najtežih situacija‘, priča nam bivši igrač AEK-a
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 19:24

Goran Tomić igrao je za AEK prije 25 godina, bio je u Ateni šest mjeseci, kaže da više nije u kontaktu s ljudima iz toga kluba.

- AEK mi je u lijepom sjećanju, no tada su ga vodili drugi ljudi, sve se promijenilo - rekao nam je Tomić, koji je kasnije postao ugledan trener, a trenutačno je na odmoru.

Pitali smo ga kako gleda na sve što se događalo proteklih desetak dana.

- Pod dojmom sam te tragedije. Nema goreg nego kad se izgubili mladi život, to se zbog nogometa ne bi smjelo događati.

Kako je njemu bilo u AEK-u?

- Stanovao sam u centru Atene, a igrali smo u Nea Filadelfiji na starom stadionu koji je stradao u potresu te su ga potom srušili. Uspjeli su napravili ovaj novi. U Grčku sam stigao iz Italije i začudio se fanatičnosti publike te broju policije koja je osiguravala utakmice, a pamtim da sam na prvom gostovanju s ekipom letio u Kavalu, kad smo izašli iz aviona dočekalo nas je u zračnoj luci tisuću navijača AEK-a, koji ima fanove širom države.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

U njegovo doba AEK je imao neke od najboljih grčkih igrača.

- Prvo ću kazati da me impresioniralo što je svaki značajniji atenski klub imao vlastite sportske novine. Gledao sam novine, u njima sve samo o AEK-u.

Postoje i danas, listali smo ih u Ateni, a postoje i portali koji primarno prate AEK.

- Iznenadio sam se i tada, i sada što je tako. U jako mi je dobrom sjećanju AEK, igrao sam s Demisom Nikolaidisom koji je bio zvijezda, Atmatsidisom, Manolasom, stricem Kostasa Manolasa koji je sada u Emiratima... Nikolaidis je kasnije bio i predsjednik kluba. Zaluđeni su nogometom.

Pitali smo Tomića i što očekuje od uzvratne utakmice.

- Dinamo je puno puta pokazao da se zna izvući iz najtežih situacija. Bez obzira što AEK ima prednost jednog gola, vjerujem u Dinamo. Imaju snage i utakmica u nogama, ako uspiju držati igru kakvu su pokazali u prvom poluvremenu u Zagrebu, imaju se čemu nadati. Dinamo može dobiti AEK na njegovom terenu. Mislim da će Zagrepčani odigrati dobru utakmicu. Očekujem to.

Mnogi se boje da Dinamo neće izdržati fizički, da nije spreman koliko bi za takvu razinu nogometa morao biti. Kako gledate na to?

- Teško je komentirati sa strane, i sam sam trener pa znam da svi pad u drugom poluvremenu pripišu fizičkoj spremi, a ako tri dana poslije odigraš dobar drugi dio, nitko ne priča o tome. Ne mislim da je u tome problem, vjerujem da je Bišćan dobro spremio ekipu. AEK se u Zagrebu nametnuo od 46. minute, vjerojatno je Dinamo ušao opuštenije u drugo poluvrijeme, ne više s onakvom energijom i agresivnošću kao što je igrao u prvom. Grci su namirisali krv, ali oni su i kvalitetni. Nisu bez razloga dominirali grčkom ligom. Iznenadilo me i prvo i drugo poluvrijeme, nisam očekivao da će Dinamo tako dominirati u prvom dijelu, a Grci u drugom. Mislio sam da će to cijelim tijekom biti ravnopravna utakmica.

Na kraju dao je prognozu:

- 1:0 za Dinamo, produžetak i odluka na jedanaesterce. Dominik Livaković opet će biti junak – uz smijeh je kazao Goran Tomić.

Linker
11. svibanj 2024 15:48