DAMIR KRAJAC/CROPIX
VELIKI INTERVJU

Veliko pojačanje Dinama iskreno priznalo: ‘Ostao sam zatečen što se to dogodilo, ali taj poziv se ne odbija‘

‘Nisam došao ovdje da budem ‘jedan od‘, nego da pokažem zašto sam doveden‘
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 02. veljača 2022. 16:31

Selidba na maksimirsku adresu Petra Bočkaja ove zime izazvala je mnoštvo podignutih obrva. Osijek je prema Zagrebu lansirao važnog igrača glavnom konkurentu za naslov, i to uoči nastavka prvenstva u kojemu su tri kluba bila natiskana na vrhu s istim brojem bodova na svom kontu. Iz te je perspektive malotko mogao očekivao da bi u Dinamovoj svlačionici moglo osvanuti Bočkajevo lice. To se, međutim, ipak dogodilo, a već u prvim utakmicama drugog dijela HNL-a "modri" su se, zahvaljujući pobjedom protiv Rijeke te kiksom Osijeka protiv Slaven Belupa, izdvojili na ljestvici. I to s važnom rolom friškog pojačanja koje se već zacementiralo na lijevoj strani momčadi Željka Kopića.

Bočkaj je i u pripremnom razdoblju pokazao kako će figurirati kao jedna od ključnih figura zagrebačkog sastava, jedino je upitno kako će fizički istrpjeti sve napore koje podrazumijeva igranje u Dinamu. Zasad Pero izgleda dobro, ljevicu je imao prilike dobro uštimati protiv Rijeke, u utakmici u kojoj je desetak puta centrirao uglavnom opasne lopte prema glavama svojih suigrača. U toj se pobjedi nije upisao u glavne statističke kategorije, ali svojom je igrom već zaradio poštovanje suigrača, koji mu se ne ustručavaju često dati loptu u posjed.

Povoda za razgovor s Bočkajem je, dakle, bilo mnogo, a razgovor s 25-godišnjakom započeli smo pitanjem o iznenađujućem transferu.

- Pa evo, iskreno, i sâm sam ostao zatečen što se to dogodilo, osobito u ovom trenutku, u polusezoni. Ali kada igrate u HNL-u i zove vas Dinamo, onda se taj poziv ne može odbiti.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Kako ste zadovoljni svojom prilagodbom na novu sredinu, suigrače, trenera...?

- Ma odlično, evo zaista su me svi prihvatili na najbolji mogući način, snalazim se jako dobro, iako sam tu tek nešto manje od mjesec dana. I sada je samo na meni da pokažem što znam u nastavku sezone, jer mislim da je moja prilagodba prošla sjajno.

Vaše igre pokazuju da ste se već jako dobro uklopili u momčad i sustav igre - Dinamo je baš po lijevoj strani najopasniji, a to se vidjelo i protiv Rijeke, u derbiju na Maksimiru.

- Da, dobro smo radili po toj strani, ali generalno smo se jako dobro spremili na zimskim pripremama, treniralo se jako, jako dobro, i baš smo dali sve od sebe da se spremimo na najbolji mogući način za ovaj proljetni dio prvenstva, i da budemo najbolji na kraju sezone u domaćem prvenstvu.

S kime se najbolje slažete na terenu, jeste li već s nekim ostvarili malo bolju povezanost u igri?

- Ne znam koga bih posebno izdvojio, jer tu su sve jako dobri i kvalitetni igrači, i nema prevelike razlike da se s nekime bolje razumijem. Sa svima se slažem i razumijem na terenu, a to će biti samo još bolje kako vrijeme bude odmicalo.

OK, ali protiv Rijeke ste s Oršićem fino kombinirali po toj strani, čak je i nakon kratkog kornera i kombinacije s Oršićem, na kraju Josip Šutalo zabio prvi pogodak na toj utakmici.

- Pa dobro se slažem s njim, da, ali on je super igrač, i kada se radi o takvoj kvaliteti, onda nema problema u igri, teško se ne slagati s nekim u igri kada je on na takvoj razini. Naravno da možemo biti i još bolji, i na tome ćemo raditi na treninzima.

Često imate loptu u nogama na terenu i suigrači vas vole potražiti u igri, što znači da ste se već nametnuli momčadi. Koliko vam to donosi samopouzdanja, s obzirom na to da ste tek nedavno stigli u klub?

- Naravno da mi je drago da je tako, nisam došao ovdje da budem "jedan od", nego da pokažem zašto sam doveden, što znam, i da dam svoj maksimum za momčad. Kada igra dobro, momčad će uvijek izbaciti pojedinca, tako je bilo sada u prvoj utakmici protiv Rijeke, a tako će biti i u buduće. Ali ne zamaram se s time, nama su cilj samo pobjede.

Kakve zahtjeve ima trener Kopić od vas? Protiv Rijeke vas je u nekoliko navrata savjetovao da se podignete više prema naprijed, znači li to da vas želi što više vidjeti na suparničkoj polovici?

- Traži od mene da budem koncentriran, da pratim igru i da imamo maksimalan intenzitet prilikom iskakanja i napadanja suparnika. Isto tako, ne želi da se spuštam previše prema natrag, želi da budem visoko i da se dižem u presing.

Često izlaženje u pritisak prema protivničkim igračima znači i teške napore za bočne igrače, vas i Ristovskog. Koliko se fizički dobro osjećate, jeste li na maksimumu ili blizu njega?

- Fizički sam odlično, prošao sam pripreme, i sve sam treninge odradio, čime sam posebno zadovoljan. Mislim da sam blizu nekog fizičkog maksimuma, ima još nekih stvarčica koje mogu bolje napraviti, no sasvim sam zadovoljan fizičkom spremom.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Kako gledate na konkurenciju u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi - pojačavali su se i Osijek i Hajduk, jedino je Rijeka ostala samozatajna u tom pogledu, a u prvom kolu nastavka prvenstva jedino ste vi i Splićani zabilježili pobjede. Tko je onda, prema vešem mišljenju, glavni konkurent Dinamu u HNL-u?

- Vidjeli smo svi kako je bila neizvjesna prva polusezona, tako da ne sumnjam da će se tako nastaviti i sada na proljeće. Sve četiri momčadi imaju svoje kvalitete, i radi se o jako dobrim sastavima, no mi gledamo sebe - tražimo napredak svaki dan, i pobjede u svakoj utakmici.

Što bi vas, u rezultatskom smislu, zadovoljilo na kraju sezone? Dinamo je ostao bez prilike da dođe od naslova pobjednika u domaćem Kupu, pa se prvenstvo nameće kao osnovni cilj...

- Da, zanima me samo prvo mjesto. Kada sam bio u Osijeku, želio sam prvo mjesto, a tako je i sada. Dajem maksimum za klub koji igram, a ciljevi su uvijek isti.

Selidba na Maksimir te zaoštravanje konkurencije u redovima Dinama moglo bi blagotvorno djelovati i na vaš reprezentativni status. Doduše, hrvatska reprezentacija dosta je dobro pokrivena na lijevom boku, no je li bilo kakvih kontakata s izbornikom Zlatkom Dalićem?

- Nije bilo nikakvog kontakta s izbornikom, a i nije na meni da komentiram te stvari. Na meni je samo da dajem svoj maksimum svaki put kada istrčim na teren, a onda je na ljudima koji o tome odlučuju da vide hoću li na kraju biti tamo. Ne mislim previše o tome, fokusiran sam na klub i na ciljeve koje imamo pred sobom u nastavku sezone.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 22:53