Stefan Ristovski i Amahl Pellegrino

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
FILMSKA PRIČA

Zabio je Dinamu, a sad trpa više od Haalanda i Mbappéa: ‘Da nema nogometa, bio bih kriminalac‘

Ubojiti napadač trenutno predvodi listu strijelaca u utrci za Zlatnu kopačku
Piše: SNObjavljeno: 28. rujan 2023. 06:03

Amahl Pellegrino, igrač kojeg dobro poznaju Zagrepčani jer je u dresu Bodo/Glimta zabio Dinamu za pobjedu u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka u Norveškoj prošle sezone, našao se na vrhu liste europskih strijelaca. Pellegrino trenutno vodi u utrci za Zlatnu kopačku ispred napadača kao što su Erling Haaland i Kylian Mbappe.

Sjajni 33-godišnji norveški napadač je u 32 utakmice zabio 27 golova i upisao 14 asistencija. Iako će teško na kraju doći do Zlatne kopačke, neupitno je da se radi o ubojitom napadaču. Njegova životna priča je pak još fascinantnija. Sam kaže kako mu je nogomet spasio život.

- Kad sam imao devet godina, otišao sam na trening lokalnog kluba u svojem rodnom Drammenu da vidim mogu li ponoviti isto što i dječaci u dvorištu. Tresla me euforija. Već na prvom treningu sam zabio 40 golova.

Išao je u školu, no to ga nije zanimalo.

- Umjesto u učionici, ja sam 90 posto vremena proveo kod ravnatelja. Ta njegova soba mi je bila skoro kao dnevna soba. Realno, bio sam mlad i radio dosta gluposti. Mogao sam postati kriminalac jer sam se redovno družio s ljudima iz kriminalnog miljea, ali nogomet me spasio.

Odrastanje mu nije bilo lako. Otac ga je napustio još u mladosti pa je majka morala raditi i dva, tri posla kako bi mogla brinuti o djeci. Amahl ima još troje braće, a kako je najstariji, morao se i brinuti o njima.

- Bilo je dana kad nismo mogli platiti članarinu za treninge. Morali smo odrediti prioritete, a hrana i odjeća su nam bili važniji od nogometa.

U Drammenu je bio jako vezan za tadašnjeg trenera.

- Bio mi je poput oca. Nitko nije vjerovao u mene kao što je on. Siguran sam da bez te podrške ne bih uspio. Njegova smrt 2009. me uzdrmala do te mjere da nisam vidio smisao u nogometu. Htio sam odustati od svega. Srećom, to je trajalo samo tri tjedna. Nakon toga, svaki put kad zabijem gol raširim ruke ka nebu, znam da me gleda odozgo.

Pellegrino se probijao od treće do prve lige, a u najvećem rangu je zaigrao tek u 24. godini. Igrao je za Lillestrom i u prve dvije sezone nije zabio ni gol pa je morao napraviti korak natrag i vratiti se u niže lige. Tamo je opet eksplodirao i preko Stromsgodseta, Kristiansunda i Damaca stigao u Bodo/Glimt s kojim je osvojio norvešku ligu.

U zadnje 83 utakmice u prvenstvu zabio je 78 golova, no poziv u reprezentaciju još nije dobio. Konkurencija u norveškom napadu, predvođena Haalandom, je prejaka pa se Pellegrino čak ponudio i reprezentaciji Tanzanije za koju ima pravo nastupati. Još uvijek nije poznato hoće li mu se ta želja ostvariti.

Linker
08. svibanj 2024 02:24