HNK Gorica
ZA SVA VREMENA

Jedna od najljepših priča hrvatskog nogometa: Srušili su Dinamo, Hajduk i Rijeku i ispisali povijest!

Pionirska generacija 2009. godišta okitila se naslovom prvaka Hrvatske
Piše: Toni RoićObjavljeno: 15. svibanj 2024. 06:47

Dok se bude igrao nogomet u Velikoj Gorici, a igrat će se do kraja svijeta, ostat će zapisano da je prvi naslov državnog prvaka za klub iz turopoljske prijestolnice donijela generacija pionira, koju je vodio trener Boris Trivunov u sezoni 2023./24. Već ova konstatacija dovoljno govori koliko je povijesni uspjeh kojeg je ostvarila “klasa 2009.”, igrači rođeni prije 15 godina, a neki među njima nisu još ni napunili toliko.

Gorica je u 26 odigranih kola osvojila 59 bodova, uz 17 pobjeda, osam remija i samo jedan poraz doživljen od petoplasiranog Rudeša. Drugoplasirana Lokomotiva zaostala je dva boda, treći Hajduk četiri, a četvrti Dinamo sedam. Dinama su svladali oba puta rezultatom 2:1, Lokomotivu jednom (2:0), a s Hajdukom je u obje utakmice bilo neodlučeno 0:0. Ukupna gol-razlika bila je 54:22.

Perfektan posao

Za ovu pobjedničku generaciju koja ima i pet reprezentativaca Hrvatske u uzrastu U-15, može se reći da je remek-djelo njezinog 34-godišnjeg trenera Borisa Trivunova. Vukovarac koji živi u zagrebačkoj Svetoj Klari počeo je trenerski posao u obližnjem Hrvatskom dragovoljcu, ali se ljeta 2021. prebacio petnaestak kilometara jugo-istočnije u Goricu. Dobio je u zadatak vođenje ulaznih mlađih pionira, a zacrtao je plan da ih vodi do uzrasta kadeta, što su tri godine. Ovoga svibnja će se pokazati da je posao obavio perfektno jer je s njima osvojio naslov prvaka Hrvatske!

image
HNK Gorica

Osim trenerskih i pedagoških vrlina, Trivunov se iskazao kao sjajni skaut jer je postojećem kadru neumorno radio doselekciju, dovodeći igrače iz drugih klubova, koji su donosili novu i veću kvalitetu. Završni pečat slaganju šampionskog mozaika dalo je prošloljetno dovođenje mladih reprezentativaca Mihaela Kelave i Jurja Frigana, koji su svojim izvedbama i učinkom bili ključni za osvajanje naslova. Tu treba istaknuti i sve veći rejting Gorice kao kluba jer spomenuti dvojac, kao i nekolicina drugih igrača imali su ponude iz Dinama, Lokomotive i još nekih klubova, ali su odabrali Goricu.

- Igrači i roditelji sve više prepoznaju Goricu kao klub gdje se odlično radi s mladima, a nema pritiska. Atmosfera je domaćinska i svatko voli tu dovesti svoje dijete - pojasnio je sportski direktor Gorice Mario Brkljača, koji vjeruje da ponude koje će neupitno doći neće dovesti do raspada ove sjajne generacije koju čini 27 igrača, a odnos domaćih Turopoljaca i onih sa strane je otprilike pola-pola.

Sličnu priču stalno je nudio i šampionski trener Boris Trivunov, naglašavajući da je od rezultata mnogo važnije odgojiti što više igrača, koji će za tri ili četiri godine ući u seniorski sastav Velikogoričana. Još na zimu kada je Gorica bila prva na polusezoni i kada su mnogi sa strane tvrdili “neće izdržati, past će na proljeće”, Trivunov je dao dugoročnu prognozu:

- Nemam dvojbu da ova generacija ima nogometnu kvalitetu i pravi karakter, pa sam prilično siguran da u ovoj momčadi odgajamo sedam-osam budućih prvoligaških igrača. Osobno vjerujem da neki od njih imaju potencijal i za više razine od HNL-a.

Nastavak u kadetima

Sve što se događalo u nastavku sezone samo je potvrdilo trenerove riječi, koji važne zasluge daje i svom pomoćniku, kondicijskom treneru Leonu Biondiću. Najbolje se to vidjelo u odlučujućoj utakmici s Rijekom kada je Gorica triput padala u rezultatski zaostatak, ali je na kraju slavila rezultatom 4:3 i golemo slavlje na terenu Gradskog stadiona moglo je početi.

- Ovo je veliki uspjeh za naš klub jer tek smo drugu sezonu sudionici najvišeg ranga u pionirskom uzrastu. Počeli smo sezonu pobjedom i rekli smo da ćemo je tako i završiti jer cijelo vrijeme smo se nadali i vjerovali da je ovo moguće. U zadnjoj utakmici protiv Rijeke nismo smjeli izgubiti, padali smo u zaostatak i vraćali se, na kraju pobijedili i osvojili naslov. Najbolji kad je najteže - presretan je bio trener Boris Trivunov, koji će nastaviti započeto, ali u rangu kadeta.

- Osvojili smo, ali ne želimo se time zadovoljiti, već ćemo zajedno pokušati nastaviti niz uspjeha i biti što bolji u nastavku njihovih mladih karijera - naglasio je strateg čije će ime biti zapisano zlatnim slovima u povijesti velikogoričkog nogometnog kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 06:47