ZELJKO PUHOVSKI Cropix
BUDNO GA PRATE

Posebni gosti na ogledu Gorice i Hajduka: Skauti bivšeg prvaka Europe motrili mladog Vatrenog

Tu je i interes iz Njemačke te Francuske koji je na snazi već mjesecima
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. travanj 2023. 07:33

Jurica Pršir (22) već je duže vrijeme jedan od stožernih igrača Gorice, a u posljednjih nekoliko utakmica napravio je dodatni iskorak i sigurno će ga Turopoljci - izbore li ostanak u prvom razredu hrvatskog nogometa - prozvati jednim od glavnih junaka velike priče. Dvije asistencije protiv Osijeka, te jedna protiv Šibenika samo su pečat na odlične igre standardnog reprezentativca mladih Vatrenih i goričkog kapetana.

Snažan interes

Stoga nije nikakvo iznenađenje da je mladi veznjak na meti mnogih europskih klubova i realno je da će već na ljeto napustiti klub, što naznačuju i posebni gosti na utakmici Gorice i Hajduka.

Pršira su na jučerašnjem dvoboju 31. kola motrili skauti Feyenoorda, a iz pouzdanih izvora doznajemo da nizozemski velikan, ujedno i prvak Europe iz 1970. godine, nije jedini klub koji "ispituje teren". Pršir je privukao poglede klubova diljem Europe, pri čemu ozbiljnija pozornost dolazi iz Njemačke i Francuske. Bundesligaš Augsburg - odnedavni novi dom Diona Drena Belje - te borac za prvi razred njemačkog nogometa Hamburger SV ističu se među kandidatima, a Pršira mjesecima motri i Bordeaux, koji bi od iduće sezone trebao ponovno zaigrati u elitnom društvu Francuske.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Kažu nam da je posrijedi jako veliki interes, ali pregovori su tek u začetku. Cijena? Transfermarkt procjenjuje vrijednost Pršira na 1,5 milijuna eura, što je za 550 tisuća eura više u odnosu na procjenu istog izvora u ovo vrijeme prošle godine. I gotovo pa trostruko više usporedimo li njegovu vrijednost s onom na kraju 2021.

Nagli porast Prširove ‘težine‘, naravno, nije stigao slučajno, a mnoge nije ni pretjerano iznenadio jer "nanjušili" su njegov talent "davnih dana". Svojevremeno je Samir Toplak tijekom svoje trenerske epizode u Gorici kazao da "zaista vjeruje da je Pršir veliki talent hrvatskog nogometa", te da "posjeduje sve predispozicije da bi postao kompletan vezni igrač".

Odlične ocjene

To je i postao, neprikosnoveni je starter u goričkim redovima, a profilirao se i u U-21 selekciji reprezentacije Hrvatske, gdje mu je donedavni izbornik, a sada trener zagrebačkog Dinama Igor Bišćan ponudio devet utakmicama u kvalifikacijama za nadolazeće Europsko prvenstvo 2023.

Pršir se iskazao pogotkom i asistencijom u 2:0 pobjedi nad Estonijom. Nakon kvalifikacija, veznjak je nove minute dobio u četiri prijateljska dvoboja, te u posljednjem susretu - odnosno 2:1 slavlju nad Engleskom - statistički bio jedan od najboljih igrača na terenu.

image
DAVOR PONGRACIC Cropix

Odličnu ocjenu donijela mu je perfektna točnost dugih dodavanja, osvojena većina od mnogobrojnih duela i čvrstina u defenzivnom dijelu. Prenese li takve partije i na nadolazeći Euro, bit će to kruna njegovoj rastućoj sezoni, pogotovo u scenariju ostanka Gorice u elitnom društvu. Iste karakteristike pokazao je i u razdoblju uzdizanja Gorice, u kojem su se Turopoljci vratili u život i ojačali nadu u ostanak u prvoj ligi, iako je taj pothvat ne tako davno djelovao iluzorno i nemoguće.

Pršir je prošao nogometnu školu Dinama, 2018. preselio je u Hajduk te dvije godine kasnije ušao u prvu momčad, no tamo nikada nije dobio pravu priliku. Od listopada iste godine (2020.) igra u dresu Gorice i trenutno se prikazuje u odličnom svijetlu. I čini se da su mnogi Europljani zadovoljni viđenim...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 18:28