SPORTSKE NOVOSTI
13 PUTA ZAŠTO

Aljoša Asanović: Hajduk u prvenstvu ima velike ambicije. Učinit ćemo sve da ponovo postanemo prvaci

Donosimo vam intervju s poznatim hrvatskim nogometašem iz 1994. godine
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. travanj 2023. 10:19

U Sportskim novostima dugi je niz godina subotom izlazila kultna rubrika ‘13 puta zašto’ s intervjuima s najvažnijim osobama iz tadašnjeg sportskog života. Sada se prisjećamo tih tekstova, a danas vam donosimo intervju s Aljošom Asanovićem kojeg je napravio Jurica Radić 1. listopada 1994. godine.


1. Bijeli su u Bukurešt krenuli s određenom dozom skepse, moglo bi se čak reći spremni potpisati minimalan poraz. Umjesto tmurnih najava, stigla je velika pobjeda. S kakvim razmišljanjima je Aljoša Asanović otputovao u rumunjsku prijestolnicu?

- Moja nadanja su uvijek bila optimistička, ali svoje želje uglavnom držim duboko u sebi. Potvrdit će vam to svi oni koji me dobro poznaju. No, jednu stvar treba odmah riješiti, mi smo napravili odličan posao ulaskom u Ligu prvaka. Sve što se ostvari preko toga je ogroman uspjeh. Ali to nikako ne znači da ćemo se predati, da će netko lako dobiti bodove u dvoboju s nama.

2. Rumunju su se uvjerili u ovu tvrdnju iako su nakon prvih 45 minuta vjerovali da mogu do potpunog uspjeha. Jeste li poslije prvog poluvremena pomislili na mogućnost upisa dva boda na splitski konto?

- Steaua je momčad koja zna nogomet, vrlo dobra ekipa koja je jaka i vani i na svom terenu. U gostima jr uvijek bitno izdržati onaj početni pritisak domaćina. Kad smo prebrodili tih prvih 15 minuta, imao sam nadu. Vidjelo se da Rumunji padaju, ne bih ulazio u procjene je li njihov pad bio psihičke ili fizičke prirode, ali je činjenica da smo drugo poluvrijeme bili izloženi mnogo manjem pritisku domaćina. Odigrali smo čvrsto i disciplinirano, to je presudilo.

3. Osim disciplinirane igre za pobjedu je trebalo postići i pogodak. Asanović je izvršio zadatak, profesionalno i bez pogreške.

- U tom trenutku nisam razmišljao kako i zašto. Kad izađeš pred vratara u posljednjim trenucima susreta, ne misliš hoće li lopta ući u gol, jednostavno pucaš. Osjetio sam da vratar Stingaciu stoji na mjestu, vidio sam mu praznu lijevu stranu i pogodio. Nikad ne možeš biti sasvim siguran, instinkt igra veliku ulogu, ovog puta me nije prevario.

image
SPORTSKE NOVOSTI

4. Uspjehom u Bukureštu Hajduk se s Benficom odvojio na tablici skupine C Lige prvaka. Takav slijed događaja teško mi netko planirao prije početka natjecanja. Kolike su mogućnosti Bijelih, četvrtfinale više nije san…

- Osobno razmišljam što će biti sutra, a ne za dva mjeseca. Treba se pripremiti za buduće protivnike, ali sada se situacija mijenja, svaka sljedeća utakmica bit će mnogo teža. S Anderlechtom u Splitu će biti jako tvrdo, a da ne spominjem dva gostovanja poslije toga. Veliki ulog je u igri, 500.000 švicarskih franaka je novac koji privlači sve momčadi, zato se i mnogo kalkulira, nitko ne želi ići grlom u jagode. Zarada je i neka vrsta psihičke kočnice, igra se zatvorenije, ofenziva se lomi na financijskom planu. Za nas je najvažnije da se spustimo na zemlju iako su šanse porasle. Koliko su one realne, velike, pokazat će vrijeme, no sigurno je da neće biti lako do četvrtfinala bez obzira na to koliko mi željeli prolaz u dalje natjecanje.

5. Hrvatska je ostala na jednom predstavniku u europskim kupovima. Croatia još jednom nije uspjela preskočiti prvo kolo, riješiti se neugodnog sindroma koji je prati niz godina.

- Žao mi je Croatije, imali su priliku, ponovo nisu prošli. Svi smo bili uz njih, ali u onakvoj situaciji nije bilo lako igrati. Igrati sa 10 igrača protiv raspoloženog Auxerrea, koji je presingom napadao gotovo 90 minuta, bilo je izuzetno teško. Nakon utakmice u Zagrebu i meni se činilo da Plavi mogu u 2. kolo, prednost od 3:1 davala je mjesto optimizmu. Imali su šansu preko Cvitanovića osigurati prolaz, ali ključni trenutak dvoboja svakako je isključenje Solde. Odnos snaga se bitno poremetio.

6. Ispadanjem u Kupu kupova Croatiji ostaje prvenstvo. Četiri su boda prednosti pred Hajdukom, a Bijeli su uz to jako vezani za Europu.

- Hajduk u prvenstvu ima velike ambicije i to nije ništa novo. Učinit ćemo sve da ponovo postanemo prvaci. Hoće li Croatia nakon ispadanja u Kupu Kupova možda psihički pasti ili se dignuti, uopće nije presudno. Mi moramo pobjeđivati i sigurno je da će borba za naslov prvaka biti velika.

7. Pitanje motiva je neizbježno. U prvenstvu je Hajduk primio devet pogodak dok je u europskim utakmicama mreža ostala netaknuta. Liga prvaka i prvenstvo očito teško idu istim žarom.

- Motivi jesu drukčiji, ali prvenstvo ostaje naš prvi cilj. Morate razumjeti i nas igrače. Nije isto igrati protiv Benfice i onda u prvenstvu dočekati neki domaći klub. Zaigrati pred punim stadionom, prekrasnom atmosferom nasuprot polupraznom Poljudu u prvenstvu. Tu odlučuje 1.000 faktora, igrači se potroše u Ligi prvaka i normalno je da poslije igra izmiješani sastav. Ne vjerujem da netko bira utakmice, da izmišlja ozljede, to su insinuacije.

8. Središnja figura ovosezonskog izdanja Splićana bez dvojbe je ‘bijela desetka’. Od devete godine je Hajdukov igrač, tu je stekao afirmaciju, a posljednje četiri sezone proveo je u Francuskoj. Ovog ljeta se vratio.

- Zadnji mjesec u Montpellieru sam osjetio da me trener Gilli jednostavno nije htio stavljati u momčad. Imali smo korektan odnos, nije bilo nikakvog sukoba, ali vjerojatno je takva bila politika kluba jer su financijski problemi uzrokovali odlazak još nekolicine starijih igrača s visokim primanjima. Predsjednik Nicolan je odredio odštetu od 6 milijuna franaka (oko 2 milijuna DEM) ako želim prijeći u neki francuski klub. Takvo potraživanje nije se lako moglo ispuniti pa je iskrsnula ideja o posudbi Hajduku. Moj matični klub je preuzeo dio financijskih obveza Montpelliera, obje strane su našle svoj interes, a ni ja nisam bio nezadovoljan. U prvom razgovoru s Rožićem osnova svega je bila Liga prvaka.

image
FIRO SPORTPHOTO/Dpa Picture-alliance Via Afp

9. Asanoviću ovo nije prva međunarodna sezona u bijelom dresu. Igrao je u vrijeme Sliškovića, Gudelja, braće Vujović, Deverića, sjajne generacije koja u Europi nije uspjela ostvariti veće dosage.

- Hajduk je uvijek Hajduk, samo igrači prolaze. Sredinom osamdesetih godina imali smo po imenima jaču momčad, pobjeđivali smo jake suparnike, a gubili od onih manje poznatih. U proljeće 1986. naišli smo na Waregem, tipičan primjer anonimnog suparnika, po kvaliteti sigurno slabijeg od nas. Nismo ih prošli, a da smo njih preskočili došli bismo do finala. Šteta, prilika je bila golema. Danas je momčad mlada, možda nema toliko međunarodnog iskustva koliko je imala ona generacija, ali vjerojatno je ta mladost i ključ dobre atmosfere u ekipi. Svi se dobro poznajemo, nas nekoliko starijih smo zajedno igrali u juniorima, potom u seniorima, nema nepoznanica.

10. Upravo je atmosfera u momčadi bila predmet razgovora proteklog tjedna. Nesportski život splitskih prvotimaca punio je novinske stupce. Asanović je obiteljski čovjek. U cijeloj priči njegovo ime se nije spominjalo. No, i on ima svoj doživljaj cjelokupnog problema.

- Siguran sam da svaki igrač živi za svoj klub, za Hajduk. Cijela afera je prenapuhana, praktički je nema i to trebamo razriješiti. U svakom klubu ima iskrica, ali nema nikakvog govora o aferama, Hajduku to nije potrebno. Meni se nikad nije dogodilo da budem kažnjen zbog nesportskog života, ali svaki igrač ima svojih teških trenutaka.

11. U dugoj karijeri imao ih je i Aljoša. Deset je godina u prvoj momčadi - Hajduka, Cannesa, Montpelliera…

- Najviše uvijek bole porazi, mene osobno onaj u prvenstvu protiv Slobode iz Tuzle kad smo izgubili naslov. Imao sam ozljedu mišića, pauzirao četiri mjeseca, ali to je sve sastavni dio života. Sreća i nesreća.

12. Česta igranja, ritam srijeda-nedjelja, odražava se na igrače. Aljoša s 29 godina igra svježe, umor je neprimjetan.

- Sve zasad prolazim bez problema, najvažnije je da nema ozljeda. Moj način života je jednostavan, bez stresova, bez neke euforije. Profesionalac sam i svoje obveze ispunjavam na takav način. Umjeren život recept je uspjeha.

13. Desetka nije njegova samo u Hajduku, reprezentativna vrsta također rado koristi usluge Aljoše Asanovića. Pred državnom selekcijom je Litva, u studenom Italija. Kvalifikacije za Europsko prvenstvo i Engleska kao neskrivena želja.

- S Litvom će biti teško jer takvih utakmica se najviše pribojavam. Ako svladamo Litavce, bez opterećenja ćemo krenuti u Palermo 16. studenog. Italije se najmanje bojim, znam da će u tom dvoboju svi dati i više od maksimuma. Naša želja je plasman na Europsko prvenstvo i zato trebamo pobijediti Sloveniju, Ukrajinu i Litvu. Dvoboji s tim protivnicima bit će odlučujući.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 04:05