GORAN MEHKEK Cropix
VELIKA POBJEDA

Bišćan ispisao povijest, a osvajanjem Superkupa Dinamo je sačuvao hijerarhiju odnosa

Nakon subotnjeg "upoznavanja" Igor puno mirnije može iščekivati nastavak serije "obračuna" s Hajdukom
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 16. srpanj 2023. 08:03

U povijesti hrvatskog nogometa odigrano je svega 14 utakmica Superkupa (budući da propozicije natjecanja u slučaju osvajanja dvostruke krune jednog kluba ne predviđaju "zamjenskog" suparnika). Od toga je zagrebački Dinamo osvojio – sedam titula. No, ova posljednja iznjedrila je i jednu zanimljivost: Igor Bišćan postao je prva osoba u povijesti Superkupa, koja je trofej osvojila kao igrač i trener.

Prvi dio Bišćanove priče započeo je 2010. I tada su u Maksimiru igrali Dinamo i Hajduk kao prvak i osvajač Hrvatskog kupa. I tada je Dinamo pobijedio 1:0, a strijelac jedinog pogotka bio je ondašnji kapetan "modrih" Igor Bišćan. U 77. minuti utakmice glavom je dočekao ubačaj Brazilca Doda i pogodio Hajdukovu mrežu. Za maksimirsku je momčad tom prigodom zaigrao i sadašnji član Dinamove Uprave, Dario Šimić. No, nakon te pobjede Šimić se još samo dvaput pojavio u "modrom" dresu, prije nego je zaključio karijeru.

Pri osvajanju trenerskog Superkupa Bišćan je ispoljio kudikamo više emocija. Razložno, jer ove je subote bio pred značajno većim izazovom nego prije 13 godina. Bišćan prije dvoboja nije bio posve siguran što njegova momčad uopće može ponuditi u ovoj utakmici, budući da dio priprema nije imao na dispoziciji čak desetoricu igrača (zbog odmora nakon reprezentativnih obveza kasnije su se priključili).

Epilog maksimirskog sraza udovoljio je Bišćanovim željama, jer Dinamo je pobjedom zadržao dosadašnju hijerarhiju odnosa, te zaustavio plimu ambicija i optimizam splitskoga kluba, koji se tradicionalno javlja uoči svakog prvenstvenog natjecanja. Vrijednost osvojenog Superkupa "modrima" također donosi mir i samopouzdanje uoči novog maksimirskog ogleda – u petak, kada se na istoj lokaciji ponovno treba ukazati isti suparnik. A nova utakmica znači i novo – miješanje karata. U subotu je Marko Livaja bio na tribinama maksimirskog stadiona. U petak će se pojaviti na terenu.

No, nakon subotnjeg "upoznavanja" Igor Bišćan mnogo mirnije može iščekivati nastavak serije "obračuna" s Hajdukom. U pobjedničkom ozračju...

Linker
12. svibanj 2024 00:20