Četiri pogotka dao je Baturina dosad protiv Hajduka

 RONALD GORSIC Cropix
DOBRA VIJEST, ALI ZA HAJDUK

Daleko najskuplji igrač Dinama upitan za veliki derbi, Modri neće dozvoliti da se ponovi ‘slučaj Petković‘!

Plava desetka u četvrtak se priključuje treninzima s momčadi, još nije sasvim siguran za derbi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. ožujak 2024. 17:53

Svi vrlo dobro znamo što Dinamu znači Martin Baturina. Daleko najskuplji modri igrač, mlada zvijezda, hrvatski nogometni reprezentativac, kreator je i ideolog momčadi Sergeja Jakirovića. Organizacija igre prema naprijed teško je zamisliva bez njega. Baturina ima ideju, zna je provesti u djelo, sposoban je improvizirati, nogometna mašta jača mu je strana, asistent je, strijelac. Dinamo sa svojom “desetkom” i bez nje nije ista momčad. Zato su se svi oni koji vole plavu boju primili za glavu kad je osjetio bol u zadnjoj loži na utakmici s Rudešom, onoj koja je prethodila okupljanju reprezentacije pred put u Egipat. Nakon što je njegov centaršut iz kornera probio Rudešovu obranu i završio na glavi Morena Živkovića za vodstvo Modrih, primio se za zadnju loži i legao na travnjak...

Navijači sve rekli

- Gotovo je, izgubili smo prvenstvo, Rijeka ili Hajduk će uzeti naslov...

To su bio komentar navijača na tribinama Kranjčevićeve ulice. Sedam dana prije Baturina je ušao u Maksimiru na utakmici sa Slavenom Belupom kad je na semaforu pisao rezultat 2:2, nad njim je skrivljen jedanaesterac, zabio je dva pogotka, jednom asistirao. Logično jest da su ga svi oni koji vole Modre prepoznali kao igrača koji će biti presudan u borbi za naslov prvaka. Zato su se i tako uplašili. Srećom, ozljeda nije bila tako neugodna kako se u prvi trenutak pretpostavljalo. Istina, zbog nje je Baturina propustio “team building” u zemlji piramida i svoj prvi reprezentativni trofej.

A hoće li propustiti Veliku subotu u Splitu, veliki derbi s Hajdukom?

Baturina je za Dinamo protiv Hajduka prvi put debitirao u sezoni 2021./22. u onoj maksimirskoj pobjedi od 3:1. Ušao je u petoj minuti sudačke nadoknade, odmah je asistirao Oršiću za 2:1, sam je zabio za 3:1! Debi protiv Majstora s mora, prve minute i već je bio igrač odluke. Od tog dana, od svoje premijere, nije propustio niti jedan veliki derbi Dinama i Hajduka! Uvijek je imao minutažu. Pa neće valjda sad, kad se Modrima radi o naslovu prvaka, kad igraju svoju najvažniju utakmicu sezone, ostati izvan sastava? Ili možda dobiti koju minutu u smiraju derbija?

Borba s vremenom

Da vas malo podsjetimo na statistiku... Baturina je protiv Hajduka odigrao deset utakmica, zabio je četiri gola i dva puta je asistirao. Može se definitivno ustvrditi da je Martinu itekako dobro išlo protiv najžešćeg modrog suparnika. Do ove sezone! Istina, počeo ju je briljantno protiv Splićana, u Superkupu je zabio za pobjedu od 1:0, donio je Plavima trofej protiv Majstora s mora. Međutim, onda se više nije veselio. Igrao je kompletne utakmice u Maksimiru i na Poljudu u porazima Modrih od 1:2 i 0:1, te do 63. minute u plavom domu koja je završila 0:0. Ima ogromnu želju zaigrati na Poljudu u četvrtoj utakmici protiv Splićana ove sezone i prekine niz od tri utakmice bez pobjede. Može li mu se želja ostvariti?

Stvari zasad stoje ovako. Baturina radi sve kako bi zaigrao na Poljudu. Svakog dana trenira, ali još uvijek individualno, s kondicijskim trenerom Stipom Marinom. Srijedu je također odradio individualno, nije radio s ostalima. Međutim, u četvrtak bi se trebao priključiti treninzima sa suigračima, pa će se onda definitivno vidjeti hoće li biti u udarnom sastavu za Veliku subotu ili ne. Nadanja su svih u plavom domu da će moći startati od prve minute. Neće ga se, naravno, forsirati po svaku cijenu, bez obzira koliko je Baturina važan i koliko je utakmica važna. A znamo da je - prevažna. Sergej Jakirović sigurno neće riskirati zdravlje igrača, to kod njega ne dolazi u obzir, makar mu je El Croatico “utakmica svih utakmica”. Baturina će igrati samo ako će biti posve zdrav, ako ga baš ništa neće boljeti. Mala bol i nema šanse igrati, ne dolazi u obzir.

Jakirović je već imao jedno neugodno iskustvo kad je u pitanju derbi na Poljudu. To je bio onaj s početka listopada prošle godine (1:0 za Hajduk) kad je Bruno Petković pod svaku cijenu htio igrati i pomoći, ali nije bio posve zdrav, na kraju se ozlijedio u sam smiraj prvog poluvremena, odnosno, obnovio je ozljedu, morao je napustiti igru. Nakon toga nije ga bilo na terenu skoro dva mjeseca. Tako nešto se više neće dogoditi kad je Dinamo u pitanju.

Na Poljudu će moći igrati samo potpuno zdrav Martin Baturina. Pred njim su treninzi s momčadi u četvrtak i petak...

Solun se ne smije ponoviti

Bruno Petković u srijedu se vratio iz Egipta, odradio je regeneracijski trening, vratio se i Arbër Hoxha u utorak s okupljanja albanske vrste, ali trojac iz mlade selekcije - Perković, Živković i Vidović - dolazi tek u četvrtak na trening.

Mlada vrsta očito je imala zanimljivo putovanje iz Portugala, otprilike bi slično stigla da je igrala u Japanu ili Australiji. Naravno, bilo bi bolje za trenera Sergeja Jakirovića da je sve reprezentativce imao na okupu pred El Croatico ovaj tjedan, ali tako je - kako je. Važno za Modre jest da im se na Poljudu ne ponovi PAOK. Da u Splitu ne izgore kao u Solunu. Naravno da će se posebna pozornost morati voditi na igri u obrani jer zbog neshvatljivih pogrešaka u tom segmentu momčadi

Modri su onako teško stradali u Grčkoj. Kad se samo sjetimo kako su igrači PAOK-a ostajali sami nakon centaršuteva i zabijali golove, gotovo da je priča nevjerojatna. Da bi se izbjegla “grčka tragedija” na dalmatinskom tlu, takva nedisciplina u obrani bit će nedopustiva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. ožujak 2024 17:53