ANTE CIZMIC Cropix
ČEKA SE POTVRDA

Evo tko bi trebao biti trener Hajduka u nastavku sezone! Novi promašaj potpuno bi kompromitirao Jakobušića

"Obećavam vam jako dobrog trenera u nastavku sezone!", rekao je privremeni trener Mislav Karoglan
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. studeni 2022. 09:56

Mislav Karoglan, trenutačno u ulozi privremenog trenera Hajduka, po svim pokazateljima ostat će u toj fotelji i poslije zimske stanke, barem do sljedećeg ljeta. Naravno, može se dogoditi, što je malo vjerojatno, da Hajduk doživi sramotu eliminacije u osmini finala kupa u Bjelovaru protiv Mladosti iz Ždralova ili da u zadnjem nadmetanju za bodove Slaven Belupo u Koprivnici nanese "bijelima" izrazitiji poraz, pa da u tom slučaju, onom prvom, za kup, odmah bude maknut s klupe ili u onom drugom, za bodove, dovede svoj položaj u pitanje.

Malo je tko vjerovao da će se Karoglan zadržati na klupi Hajduka u ulozi prvog trenera, ali "bijeli" su izveli seriju bez poraza na devet prvenstvenih utakmica (šest pobjeda i tri neodlučene), što bi u nekim drugim okolnostima bila u najmanju ruku bilanca za borbu za prvaka.

Novinari su dosadili Karoglanu s pitanjima kad će doživjeti potvrdu nastavka u ulozi prvog trenera, kao da bi se on uopće mogao usuditi objelodaniti tu odluku, koju predlaže sportski direktor Mindaugas Nikoličius, a potvrđuje predsjednik Lukša Jakobušić.

Odlično čita igru

Ipak, poslije svega, Karoglan je odlučio pustiti dušu na volju izjavom:

"Obećavam vam jako dobrog trenera u nastavku sezone!"

Ta pitijska najava izazvala je nagađanja, po kojima, moguće je, Hajduk već ima pripravnu zamjenu za Karoglana. Jer, nekako aktualnom treneru, po njegovom habitu, ne priliči da - kako se to kaže - sam sebi daje vi, da se proglašava "jako dobrim trenerom"… Ipak, ostanak Karoglana je logičan slijed odluka s obzirom na to da tandem Jakobušić & Nikoličius više nema pravo na kockanje s angažmanima novih stručnjaka. Radi se o tome da su se svi do sada privedeni na klupu Hajduka pokazali više-manje nedovoljno dobri za Hajduk - Boro Primorac, Paolo Tramezzani, Jens Gustafsson i Valdas Dambrauskas - pa bi eventualno novi promašaj mogao do kraja kompromitirati vodstvo Hajduka.

Karoglan baš i nije oduševio, kao što nije ni razočarao. On također spada u kategoriju nepotvrđenih stručnjaka, ali su mu s jedne strane rezultati dali za pravo na opstanak u glavnoj ulozi i - što je značajnije - Karoglanovi pogledi na nogomet, njegovo shvaćanje igre je vrlo napredno. Njega se još kao trenera kadeta na Poljudu doživljavalo kao stručnjaka modernih shvaćanja i nastojanja da svoju momčad uobliči znatno bolje. Tu je još jedan element, a to je Karoglanova gaža, točnije cijena kompletnog stožera, koja je znatno manja u odnosu na primanja Dambrauskasa i njegovih ljudi. Karoglan je evidentno jako dobro potkovan u čitanju nogometne igre, ostaje za vidjeti koliko će biti uspješan u stvaranju igre. U nekim javnim istupima nastojao je ostaviti dojam znalca, tumačio je svoje zahtjeve u igri knjiškim teoretskim izrazima. Na primjer, da će "igrati napadački, s puno lopte, optimiziranog posjeda s ubrzanjem napada".

Kao igrač, ofenzivni vezni, promijenio je mnogo klubova. Bio je standardan u dresu mostarskog Zrinjskog te Širokog Brijega, pa i u misterioznom Singapore Armed Forces FC-u. A kao trener najbolji utisak ostavio je u Croatiji iz Zmijavaca, što je njegovo prirodno stanište, da bi ga Krešimir Gojun, tadašnji neprikosnoveni vladar omladinskog pogona, doveo kao trenera Zadra na Poljud da vodi kadete "bijelih".

Prvi put odlučnog stava

Potom je Karoglan bio glavni pomoćnik svrgnutim trenerima Gustafssonu i Dambrauskasu, pa sada u svojim istupima kao glavni trener zna djelovati prilično neuvjerljivo, čak i osjetljivo. Tako se znao često bez razloga ispričavati, preuzimati krivnju za neke propuste i slabosti, za nedorečene igre.

Prvi put se baš poslije pobjede nad Osijekom postavio odlučnije, ostavio je dojam sigurnosti i samopouzdanja, vjerojatno zato što je dobio signal o produženju svoje avanture na klupi Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. svibanj 2024 18:20