Ivan Leko

 Božidar Vukičević/Cropix
MOĆAN KADAR

Hajduku za veliku jesen nedostaje još samo jedan igrač, Leki stigla poruka: ‘Daj Bože da me više skine‘

Uskoro bi se mogla ispisati još jedna stranica povijesti splitskog kluba
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. rujan 2023. 12:33

Pišu li se nove stranice povijesti Hajduka u ovoj sezoni? Sve sluti da je posebna godina pred nama, ali na kraju ćemo zbrajati, nećemo žuriti. Ali rekordi su već na dohvatu, već poslije mjesec i pol, praktički na početku sezone.

Treneri često bježe od priča o rekordima i tradiciji, jer na terenu ne igraju brojke ni prošlost. Međutim, ne može se od serija pobjeći. Još ako imaju pozitivni predznak, onda je tema zahvalna na svim razinama. Od stručnjaka do navijača, svi žele debatirati o rekordima zato se ne može propustiti prilika podsjetnika pred susret sa Istrom.

S pobjedom protiv Puljana postavlja se novi rekord od 10 uzastopnih prvenstvenih pobjeda u nizu. Devet je rekord koji potpisuju Nenad Gračan i Ante Miše, a Hajduk je pred dolazak Istre na identičnom dosegu. Devet HNL pobjeda zaredom nezaustavljivo je nanizao Lekin Hajduk. Od Svetog Duje traje serija započeta u Kranjčevićevoj pobjedom protiv Lokomotive. U tom nizu gotovo su svi prvoligaši našli svoje mjesto, ali nije Istra. Ostali su tek Puljani i Gorica, dva suparnika koji nisu bili na putu pobjedničkom Hajduku. Istra zahuktalim Splićanima na Poljud stiže u subotu navečer, pritom nema sumnje da će podrška s tribina biti na razini svih ovosezonskih utakmica.

image
ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Dosada nije bilo dvoboja ispod 25.000 gledatelja, ali ne treba čuditi taj podatak s obzirom da je pretplatnika čak 18.000. Uz to, Hajduk je i prošle subote u Varaždinu imao stadion pod nogama. Bijeli su u gostima igrali kao da su u "svom dvorištu" zato više nikog ne iznenađuje da je Poljud u svakoj prvenstvenoj ispunjen kao da je europska utakmica.

Istra je prigoda za nastavak serije, za 10. pobjedu u nizu računajući i prošlu sezonu, ali nismo time završili priču o rekordima. Drugi je doseg vezan isključivo za ulazak u sezonu, jer Bijeli su u prilici doći do šeste pobjede u seriji na početku prvenstva.

- Daj Bože da me više netko skine, da sruši taj rekord. Bio bih najsretniji da to uradi upravo naš domaći trener - kazao nam je Zoran Vulić.

Sedam pobjeda iz ljeta 2006. godine još uvijek stoji kao zapis najboljeg ulaska u sezonu. Vulićev uverljivi Hajduk zapeo je u Gradskom vrtu, u osmoj utakmici je poražen od Osijeka (0:1). Lekin Hajduk ima prigodu skinuti i taj rekord. Jedna nedostaje Hajduku za novi rekord uzastopnih pobjeda, a na dvije su Bijeli od najboljeg ulaska u HNL sezonu. Sve je to ugodno, zanimljivo, ali i kada oba rekorda padnu, još uvijek ostaje onaj glavni, najveći cilj - vratiti naslov prvaka na Poljud.

image

Marko Livaja

ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Rekordi nisu titula, ali su svakako dobar preduvjet optimizma i pozitivnog ozračja na šampionskom putu.

Inače, Hajduk je sklopio dvije momčadi, kadar od 22 igrača koji gotovo na svakoj poziciji ima podjednako kvalitetne prvotimce i alternacije. Ako ništa drugo, iskustvo nije sporno u obrani i sredini, dok napad "kaska". Nedostaje polivalentni napadač koji bi mogao odigrati klasičnog "špica" i krilo kao što je to znao Mlakar.

S druge strane, u kadru je, uz vratara Buljana, još pet igrača koji će se boriti za ulazak u konkurenciju koja se ovog ljeta bitno pojačala.

HAJDUK (4-2-3-1):

Lučić (Kalinić) - Moufi (Mikanović), Šarlija (Elez), Uremović (Ferro), Melnjak (Diallo) - Krovinović (Žaper), Pukštas (Sigur) - Dolček (Brajković), Odjidja-Ofoe (Benrahou), Sahiti (Dajaku) - Livaja (Čuić).

Još u kadru: Buljan (vratar), Prpić, Kalik, Lauš, Ćubelić, Vušković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 07:03