Jurica Pršir i Adam Marhiev

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
NA SUPROTNIM STRANAMA

Na Poljud s posebnim motivom: ‘Debi za Hajduk nisam dočekao, a ovdje su me doveli Nikoličius i Dambrauskas‘

Veznjak i mladi reprezentativac bio je član splitskoga kluba više od dvije godine
Piše: Toni RoićObjavljeno: 14. travanj 2022. 19:12

Do kraja ovosezonskog državnog prvenstva ostalo je šest kola, a pred Velikogoričanima su sasvim sigurno dva najizazovnija suparnika - Hajduk i Dinamo. Ne kaže se uzalud da su to dvoboji za koje motivacija dolazi sama po sebi, a posebno bi se to moglo reći za 21-godišnjeg veznjaka Juricu Pršira, koji je u ranijoj fazi karijere bio član i Hajduka i Dinama, ali je pravu afirmaciju doživio tek u Gorici. Ove sezone postao je standardni prvotimac, u 24 prikupljena nastupa ima i dva pogotka, bio je istinski miljenik bivšeg trenera Krunoslava Rendulića, a i aktualni šef struke Samir Toplak od njega ima velika očekivanja.

Mnogo nesreće

Pršir je pravi Turopoljac, dolazi iz Odranskog Obreža, mjesta s velikom tradicijom amaterskog nogometa u klubu Dinamo, gdje je s pet godina i počeo trenirati. Potom je prešao u NK Zagreb, a 2013. u zagrebački Dinamo gdje se zadržao do 2018. i odlaska u Hajduk, tada u statusu U-19 reprezentativca Hrvatske.

Kakva su mu danas sjećanja na splitske dane uoči novog odlaska na prvenstvenu utakmicu u petak na Poljudu?

- U Hajduk sam otišao kada mi je istekao ugovor u Dinamu i meni je u Splitu bilo jako lijepo, ali u nogometnom smislu imao sam mnogo nesreće, koja je uvelike utjecala da nisam uspio doći niti do službenog debija za seniorsku momčad Hajduka - započinje Pršir.

Pritom pojašnjava...

- Pet dana prije početka priprema prve momčadi te 2018. dobio sam mononukleozu, koja me čak pet mjeseci odvojila od treninga i travnjaka. Neki su zbog toga morali odustati od sporta, a mene je bolest vratila ne na nulu, već ispod nje. Kad sam se i vratio treninzima, znalo mi se dogoditi da se već poslije pet minuta umorim i ne mogu ništa. Prva sezona tako mi je skroz propala.

Kako je bilo u drugoj koja je počela ljeta 2019?

- U drugoj sam bio u drugoj momčadi Hajduka, koja je tada bila drugoligaš, ali onda se u ožujku 2020. pojavila korona, koja je sve zaustavila i stvari opet nisu išle kako sam želio. Dok je trener prve momčadi bio Igor Tudor, bio sam na pripremama u Turskoj, u jednoj prijateljskoj utakmici sam i postigao pogodak, ali debi u prvenstvenoj utakmici za Hajduk nisam dočekao. Definitivno na neke stvari nisam mogao utjecati, ali moja želja je bila igrati jer treninzi su jedno, a utakmice nešto sasvim drugo - pojašnjava Pršir.

I onda se javila Gorica u listopadu 2020.

- Mindaugas Nikoličius i Valdas Dambrauskas tada su bili sportski direktor i trener Gorice i oni su željeli moj dolazak, a kako sam iz obližnjeg Obreža, za mene je to bio povratak doma, iako nikad prije nisam bio član Gorice. Bila je to najbolja opcija u tom trenutku, iako mi je i ovdje trebalo vremena dok sam se ustalio u prvoj momčadi. Dambrauskas je ubrzo otišao, a kod Siniše Oreščanina sam dobivao prilike na kapaljku, što se opet može opravdati sezonom u kojoj se klub borio za europsko mjesto. Ipak, pravu priliku dočekao sam kod trenera Krunoslava Rendulića u ovoj sezoni. On mi je maksimalno vjerovao i uvijek me podržavao.

Toplak donio energiju

Dugo se činilo da će i rezultati biti na razini prošle sezone, da bi se dogodilo šest ligaških poraza u nizu i Rendulićev odlazak početkom ožujka poslije ispadanja u polufinalu Kupa od Hajduka?

- Opet velika nesreća za sve nas. I prije tih poraza mi smo trebali po igrama osvojiti više bodova, a onda smo ušli u tu crnu seriju gdje je sve išlo protiv nas. Nismo mogli zabiti ni iz najboljih šansi, a primili smo toliko naivnih i bezveznih golova da je to strašno. Rendulić je morao otići s klupe, a došao je Samir Toplak, koji nam je donio novu energiju i vratio nas na tvorničke postavke.

image

Jurica Prsir na utakmici s Hajdukom

VOJKO BASIC/CROPIX

U čemu je tajna Toplakovog preporoda?

- Ja bih to zadržao za sebe, neka to bude mala tajna nas igrača i našeg trenera, pa neka suparnici razmišljaju kako se postaviti.

U petak vas čeka novi odlazak na Poljud. U prvenstvu je bilo 0:0, nedavno u Hrvatskom kupu poraz 1:2 s dva gola Hajdukovog braniča Melnjaka i dvije propuštene Prširove prilike, koje su nedvojbeno mogle mnogo toga okrenuti. Može li zadnji posjet Splitu ove sezone donijeti i najbolje izdanje Gorice?

- Mi to definitivno želimo i dolazimo u Split pobijediti! Nemamo pritisak i možemo igrati i napadati, a ne se samo braniti. Hajduk, pak, ima veliki uteg, njemu je svaki bod presudan u borbi za naslov prvaka.

Kvaliteta Hajduka ne može se zanemariti, a i vaš negdašnji trener Valdas Dambrauskas dobro zna tko mu dolazi na poljudski travnjak?

- Znamo mi koliko je Hajduk opasan i koliko dobrih igrača ima predvođen Markom Livajom, koji prevagu donosi i kada igra naoko slabije. Filip Krovinović se također digao u formi u zadnjim utakmicama, ali nisu to razlozi da mi ne bismo odigrali najbolje što možemo i dokazali koliko vrijedimo - smatra Jurica Pršir, koji je u zadnje vrijeme pod stalnom prismotrom skauta inozemnih klubova.

- Osobno ne znam koji klubovi me prate, ali lijepo je čuti za to. Meni je najvažnije da sam zdrav, a do kraja lige imamo niz vrlo jakih suparnika i to su utakmice gdje se želim dokazati i ostaviti što bolji dojam - zaključio je veznjak prvoligaša Gorice i U-21 reprezentacije Hrvatske.

Uzor Andres Iniesta, a želja više pogodaka i asistencija

Jurica Pršir u zadnje vrijeme igra na poziciji zadnjeg veznog, iako je to uloga u kojoj se nije razvijao u mlađim danima. Stalno je među igračima Gorice s najviše pretrčanih metara, ali njegova želja je poboljšanje statistike u golovima i asistencijama.

- Kroz cijelu karijeru igrao sam pozicije osmice i desetke, a na mjesto zadnjeg veznog ili takozvane šestice postavio me Krunoslav Rendulić. Pokazao sam da mogu to igrati, iako sebe vidim kao “box to box” igrača jer volim i podvaliti loptu, ali i pucati po golu. Iako me ostavio iza, trener Toplak daje mi puno prostora da idem naprijed i volio bih to koristiti za golove i asistencije - naglašava Pršir, koji igračkog idola ima još iz dječačkih dana.

- Andres Iniesta je igrač kojeg obožavam otkad znam za sebe i njegove igre za Barcelonu i reprezentaciju Španjolske za mene su savršenstvo.

Kikseve će mlada reprezentacija ispraviti u Norveškoj i Estoniji

U nedavnoj utakmici protiv Estonije došao je i prvi gol Pršira za mladu reprezentaciju Hrvatske.

- Prošao sam ja i mlađe uzrasne kategorije Hrvatske, znao sam biti i kapetan, a ova generacija U-21 je zaista odlična. Jest da smo kiksali u dvije prošle utakmice s Austrijom i Finskom kada smo se pošteno ispromašivali i osvojili samo bod, ali vjerujem da ćemo sve ispraviti na gostovanjima u Norveškoj i Estoniji, te osigurati plasman na Europsko prvenstvo - nada se Jurica Pršir.

PRŠIR ZA HAJDUK

0 nastupa

0 pogodaka

PRŠIR ZA GORICU

44 nastupa

3 pogotka

HAJDUK I GORICA NA POLJUDU U HNL-u

SEZONA 2018. - 2019.

4. kolo Hajduk - Gorica 0:2

SEZONA 2018. - 2019.

22. kolo Hajduk - Gorica 0:0

SEZONA 2019. - 2020.

5. kolo Hajduk - Gorica 3:0

SEZONA 2019. - 2020.

23. kolo Hajduk - Gorica 6:0

SEZONA 2020. - 2021.

16. kolo Hajduk - Gorica 2:4

SEZONA 2020. - 2021.

34. kolo Hajduk - Gorica 4:0

SEZONA 2020. - 2021.

13. kolo Hajduk - Gorica 0:0

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 10:19