Boško Jemo

 FOTO: MIRO PODRUG
SNAŽNI CENTARFOR

Transfer kakav na Poljudu već dugo nije viđen: Evo tko je 17-godišnji talent kojeg je doveo Hajduk!

Danas su takvi transferi relikvija prošlosti, pravi rariteti. Prije 30 godina bili su logični...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. lipanj 2022. 17:55

Boško Jemo napravio je iskorak u karijeri, sa 17 i pol godina prešao je iz Solina u Hajduk. Do odlaska prve momčadi na pripreme u Austriju trenirat će se seniorima, zasada nije planiran nastavak sa prvom ekipom u Bad Waltersdorfu, jer bivši napadač Solina jesen bi trebao igrati za juniore Hajduka.

Jemo će u prosincu napuniti 18 godina, a prošle sezone je svratio pozornost mnogih klubova upisavši 14 nastupa za Solin i postigavši tri pogotka u drugoligaškoj konkurenciji. Visoki, snažni centarfor je Boško Jemo, koji je karijeru započeo u splitskom inkubatoru talenata, Adriaticu, da bi posljednje četiri sezone igrao u Solinu.

image

Boško Jemo (desno)

PAUN PAUNOVIC Cropix

Zašto smo Jemi posvetili toliko prostora? Ne samo zbog činjenice da je 17-ogodišnji napadač zanimljiv talent, već je bivši igrač Solina metafora nekadašnjih poslova. Da, nekadašnjih, jer rijetko se događa da igrač tek sa 17 bude uočen u nekom dalmatinskom klubu i preko igara u seniorskoj konkurenciji dođe do Hajduka. Prije 30 ili 40 godina to je bio logičan put gdje su igrači iz dalmatinskih klubova sanjali kako će sa 19 ili 20 godina doći do Hajduka kojem će ukazati na svoju kvalitetu igrajući u drugoligaškoj ili trećeligaškoj konkurenciji seniorskog nogometa. Danas su takvi transferi relikvija prošlosti, rariteti vrijedni zapisa.

Jer, ima tome već godina da je jedan Nikola Moro sa 11 godina otišao iz Solina u Dinamo, a Lovre Kalinić je prije 10. rođendana već preselio s Jadra na Poljud. Rijetkost je da igrač poput Stanka Jurića prođe Adriatic, pa Dugopolje i onda iz druge lige sa 22 godine dođe do Hajduk kojem u konačnici donese dva milijuna eura u inozemnom transferu.

Je li Jemo taj, je li igrač pout Jurića koji će jednom postati prvotimac i klubu donijeti milijune, pitanja su na koja nitko ne zna odgovor. Ali, s obzirom da su rijetki dolazili do dresa Hajduka ovim putem, očito je riječ o talentu kojeg na Poljudu žele usavršiti. Materijala sigurno ne manjka, jer u centarforskoj konkurenciji dvije godine starijeg Ljubičića, juniorskog golgetera Filipa Čuića (2003) postoji razlog zašto je i Jemo (2004) došao do Poljuda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 03:41