GORAN MEHKEK Cropix
ŽESTOKA UTAKMICA

UŽIVO: Remi u ratničkom derbiju, VAR poništio gol Dinamu, Hajduk zadržao prednost

Završni čin jesenskog dijela SuperSport HNL završio je bez golova
Piše: SNObjavljeno: 17. prosinac 2023. 19:03

DINAMO - HAJDUK 0:0

DINAMO (4-2-3-1): Zagorac - Ristovski, Theophile, Perić, Perković - Mišić, Ademi - Kaneko, Baturina (od 63. Bulat), Špikić ? (od 63. Vidović) - Petković ?

HAJDUK (4-2-3-1): Lučić - Moufi, Šarlija, Uremović, Diallo ? - Sigur (od 88. Elez), Krovinović - Sahiti (od 83. Odjidja-Ofoe), Pukštas ?, Benrahou (od 29. Dajaku) - Livaja

>> Najzanimljivije podatke s utakmice pogledajte OVDJE <<

Dinamo bolji, a Hajduk zadovoljniji, sukus je velikog derbija, još većih uloga i slabašnih prilika. Zapravo, nakon posljednjeg zvižduka koji je označio početak zimske stanke, posve je jasno da je Dinamo osvojio, ali Hajduk - dva boda u bespoštednoj borbi za naslov. Nakon konačnih 0:0, Zagrepčani su ti koji žale, jer, Hajduk je i treći puta u međusobnom duelu ostao neporažen, čime je održao bodovnu prednost i u proljeće ulazi kao favorit za titulu...

image

Statistika: Sofascore

SOFASCORE

Kulise jednog odvratnog stadiona kojem odavno treba jedan Neron da ga spali do temelja, bile su inspirirajuće, no dolje na terenu predstava, u tom "kazalištu mora", bila je siromašna. Nogometni puristi, opijeni taktikom, sigurno su našli nekoliko detalja kojima bi opravdali dva redatelja na obje klupe, pogotovo u kontekstu važnosti ovog super-derbija, no obični kibic bacio je oko na jednu od raznih analitičkih aplikacija i ustvrdio sljedeće: nakon prvih pola sata zbrojilo se brojkom i slovima nula udaraca (!) prema vratima Zagorca i Lučića.

image
GORAN MEHKEK Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix

Istina, Dinamo je imao inicijativu, mahom duge lopte prema Livaji i društvu odbijale su se o hridi plave obrane, no i s druge strane češći pokušaji domaćina mahom su ostajali na bloku bijele obrane, odgovorne i koncentrirane. U vezi je Dinamo u prvih pola sata držao kontrolu; Mišić, Ademi i Baturina nadjačali su Pukštasa, Sigura i Krovinovića, koji se nisu uspijevali nametnuti, no plavi napad, mahom vezan uz desnu stranu i Kaneka, pa i Petkovića, stizao je do posljednje trećine i potom ostajao bez konkretnosti i prave prijetnje.

Dinamo je, uglavnom, u prvome dijelu pokazao više, Karoglan se očito uzdao u pragmatičnost rezultata i činjenice da ima bodovnu prednost, ali ipak se od obje momčadi očekivalo nešto bolje. Pogotovo od Dinama, koji je ovdje nakon dva poraza u derbijima ove sezone praktički ultimativno tražio trijumf kako bi se primaknuo Hajduku i okrenuo taj, tzv. "momentum" dosadašnjeg dijela prvenstva. Pokušaj Ristovskog u 38., i obrana Lučića, bio je prvi Dinamov pokazatelj odlučnosti, koju su tribine očekivale da se rasplamsa u nastavku, ali nešto se moralo pitati i ovaj u tom času rezultatom zadovoljni Hajduk...

image
GORAN MEHKEK Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix

Nije se ništa nastavilo niti početkom drugoga dijela, štoviše, do izražaja je dolazila ideja Mislava Karoglana, istaknuta u tri točke: dva bloka ispred Lučića neutralizirala su Dinamo, nadomješten je izostanak Žapera u sredini, a ujedno je uškopljen i Kaneko. S te tri fokalne točke, "bijeli" su držali "nulu" na Maksimiru, čekajući pritom neku pogrešku Dinama za mat, čime je ujedno ugušena ideja Jakirovića i njegove momčadi, koju je pokušao promijeniti nakon sat vremena igre ulascima Bulata i Vidovića umjesto slabih Baturine i Špikića. Niti to, međutim, nije dalo ploda.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image
GORAN MEHKEK Cropix

Pa ipak, Maksimir je proključao u 79., kada je na ho-ruk Dinamo došao do vodstva, ali VAR provjera pokazala je da je strijelac Perković uoči gola igrao rukom. Tome je teško bilo proturječiti...

Tražio je Dinamo potkraj dvoboja i kazneni udarac, ali Kolarić je ostao nijem, kao, na koncu, i Dinamova ambicija, iznimno željna skalpa glavnog rivala. Statistika će na kraju reći da je Hajduk ostao bez udarca u okvir gola, ali tko te pita kada kući putuješ s bodom koji je ionako označen kao glavni plijen ovog derbija. Dinamo je opet ostao bez trijumfa, a Hajduk...? Cilj opravdava sredstvo, zar ne?

image
GORAN MEHKEK Cropix

Jakirović je ostao bez šeste pobjede u nizu, dok Karoglan i dalje ne zna za poraz na klupi "bijelih". Vrijeme je za zimsko preslagivanje.

Gotova je utakmica, Dinamo i Hajduk su remizirali u utakmici bez golova. Splićani su zadržali sedam bodova prednosti, ali Modri imaju dva igrača manje.

90+2. Kaneko je dobar čak i u skoku. Sad je spustio dobru loptu za Ademija koji puca s desne strane, ali Lučić brani.

90. Pet minuta sudačke nadoknade igrat će se na maksimirskom stadionu.

88. ? Još jedna izmjena kod Hajduka. Izlazi Sigur, ulazi Elez.

Slavlje koje nije dugo trajalo...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Evo kako će izgledati tablica HNL-a ako rezultat ostane nepromijenjen.

Standings provided by Sofascore

83. ⇔ Izašao je Sahiti, ušao Odjidja-Ofoe.

Najveći hrvatski derbi gleda 18.313 gledatelja.

81. Ništa od gola. Nakon intervencije VAR-a sudac Kolarić je poništio gol jer je Perković igrao loptu rukom.

79. ⚽ GOOOOOL! Dinamo vodi 1:0! Strijelac je Perković koji se najbolje snašao nakon ubacivanja Bulata s desne strane i gužve u petercu Hajduka. VAR provjerava jesu li asistent Perić ili Perković loptu igrali rukom.

77. Pucao je sada Vidović s nekih 20-ak metara, ali malo previsoko.

77. Opet Kaneko ubacuje, sada oštro lijevom nogom. Ademija je lopta okrznula, a Petković nije uspio dobro pucati.

72. ? Požutio je i Diallo nakon još jednog starta na Kaneku.

71. Uzvraćaju sada Bad Blue Boysi bakljadom sa sjevera.

image
GORAN MEHKEK Cropix

69. Gužva u 16ercu je dugovječna osječka punk-rock grupa, a gužvu u šesnaestercu su sada napravili igrači Dinama nakon kornera. Bila su tri ubačaja u sredinu, ali obrana Hajduka je uspjela sve riješiti.

67. Kaneko je sjajno probio desnu stranu i ubacio u sredinu gdje je Petković bio u dobroj poziciji, ali je promašio loptu.

65. Torcida je napravila veliku bakljadu na južnoj tribini.

image
GORAN MEHKEK Cropix

63. ⇔ Dvije izmjene kod Dinama. Ušli su Bulat i Vidović, a izašli Baturina i Špikić.

60. ? Žuti karton je dobio Špikić nakon starta na Moufiju.

Dva su jubileja igrača na današnjoj utakmici. Ademiju je ovo 37. nastup u najvećem hrvatskom derbiju čime je postao rekorder Dinama. Prestigao je Dražena Ladića koji ima 36 nastupa protiv Hajduka.

S druge strane je ovo 100. nastup Emira Sahitija u dresu splitskog kluba.

57. Otvorila se kakva-takva prilika na desnoj strani napada Dinama što je pokušao iskoristiti Ristovski ubacivanjem u sredinu, ali nije uspio pronaći nikoga od svojih suigrača.

? Vrijeme je za nekoliko vaših komentara.

"I onda se pitamo zašto nemamo klubove u europskim natjecanjima. Samo pogledajte igru dva najbolja hrvatska kluba i odgovor je tu."

"Dinamo nemoćan, a Hajduk igra kukavički. Treba igrati svoju igru, visoki prsing i stiskati, a ne niski blok." (Ivan Tomaš)

"Rezultat sve govori." (Damir Kovaček)

"Dinamo s dva igrača manje, Špikić i Baturina." (Branko Vuković)

54. Početak drugog poluvremena nije donio nikakvu važniju promjenu u odnosu na prvih 45 minuta. Borbeno je to i rastrčano, ali nema pravih prilika.

Boysi su se ponovno raspjevali, Sjever pokušava Modrima dati dodatan impuls za pogodak.

image
GORAN MEHKEK Cropix

50. ? Žuti karton i za Pukštasa nakon starta na Perkoviću.

Sudac Patrik Kolarić je u prvom poluvremenu imao pune ruke posla, ali zauzeo je čvrst kriterij.

Više pročitajte ovdje.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Na kraju prvog poluvremena vidjeli smo bliski susret Petkovića i Šarlije.

Opširnije pročitajte ovdje.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Prvih 45 minuta obilježio je duel Takura Kaneka i Ismaël Dialloa.

image

Statistika: Sofascore

Statistika nakon prvih 45 minuta:

image

Statistika: Sofascore

SOFASCORE

? Još malo impresija od našeg Tomislava Juranovića:

"U vezi je Dinamo u prvih pola sata držao kontrolu; Mišić, Ademi i Baturina nadjačali su Pukštasa, Sigura i Krovinovića, koji se nisu uspijevali nametnuti, no plavi napad, mahom vezan uz desnu stranu i Kaneka, pa i Petkovića, stizao je do posljednje trećine i potom ostajao bez konkretnosti i prijetnje.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dinamo je, uglavnom, pokazao više, Karoglan se očito uzda u pragmatičnost rezultata i činjenice da ima bodovnu prednost, ali ipak se od obje momčadi očekuje nešto konkretnije i bolje. Pogotovo od Dinama, koji ovdje nakon dva poraza u derbijima ove sezone praktički ultimativno traži trijumf kako bi se primaknuo Hajduku i okrenuo taj, tzv. "momentum" dosadašnjeg dijela prvenstva.

Pokušaj Ristovskog u 38. minuti i obrana Lučića bio je prvi Dinamov pokazatelj odlučnosti, vrline od koje tribine očekuju da se rasplamsa u nastavku, ali nešto se mora pitati i ovaj zasad rezultatom zadovoljni Hajduk."

Gotovo je prvo poluvrijeme najvećeg hrvatskog derbija, a nije bilo golova. Dinamo je bio bolja momčad, ali osim sjajnog udarca Ristovskog nije bilo ostalih velikih prilika. Hajduk se uglavnom dobro branio, a pred kraj prvih 45 minuta Splićani su imali nekoliko polu-prilika.

? Komentar Tomislava Juranovića nakon prvih 45 minuta:

"Kulise odvratnog stadiona kojem odavno treba jedan Neron da ga spali do temelja su inspirirajuće, no dolje na terenu predstava u tom "kazalištu mora" zasad je siromašna. Nogometni puristi, opijeni taktikom, sigurno su našli nekoliko detalja kojima bi opravdali dva redatelja na obje klupe, pogotovo u kontekstu važnosti ovog super-derbija, no obični kibic bacio je oko na jednu od raznih analitičkih aplikacija i ustvrdio sljedeće: nakon prvih 25 minuta zbrojilo se brojkom i slovima nula udaraca prema vratima Zagorca i Lučića.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Istina, Dinamo ima incijativu, mahom duge lopte prema Livaji i društvu odbijale su se o hridi plave obrane, no i s druge strane češći pokušaji domaćina ostajali su na bloku bijele obrane, odgovorne i koncentrirane."

45+3. ? Žuti karton za Petkovića koji je laktom u glavu udario Šarliju.

45. Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44. Pogriješio je Sigur, lopta je došla do Kaneka koji se kroz sredinu sjurio prema golu Hajduka. Pucao je Japanac iz daljine, ali taj udarac je otišao visoko. Gotovo kao onaj Sahitijev.

Yassine Benrahou zasasd je uvjerljivo najveći pehist derbija. Tek ćemo saznati koliko je ozbiljna ozljeda napadača Hajduka, koji pri izlasku iz igre nije mogao ni stati na nogu.

image
ŽELJKO PUHOVSKI/Cropix

38. Prvi udarac u okvir gola na utakmici! I Ristovski je pucao iz daljine, s oko 25 metara, ali njegov udarac je bio puno precizniji nego Sahitijev. Lučić je morao ispružiti i izvući loptu iz svog lijevog kuta.

37. Odlučio je Sahiti oprobati svoj udarac i to bez obzira što je bio na oko 25 metara od gola Zagorca. Lopta je otišla toliko visoko da nismo sigurni da bi prošla kao pogodak i u američkom nogometu.

? Nekoliko vaših dojmova nakon prvih pola sata igre:

"Ništa ne mogu Japancu." (Alen Krajina)

"U prvih 15 minuta Hajduk je ne trebao nego morao dobiti 3 žuta kartona. Sad je i Petković zaslužio žuti, ali naravno da nije dobio kada nije podijelio Diallu i Šarliji." (Football Genius)

"Sporo, brate mili. Dok Dinamo pokrene nešto, baterija na mobu mi padne za 5%." (Ivan Šamo)

"Hajduk igra na nulu." (Duško Dobranić)

31. Upišimo prvi udarac Dinama na utakmici, ali nije bio previše opasan. Petković je povukao kontra-napad, lopta je došla na lijevu stranu odakle je probao Perković, ali lopta je bila dosta lagana, a još je i prošla pored vrata.

29. ⇔ Izašao je Benrahou, ušao Dajaku.

27. Prva prilika za Hajduk. Livaja je pokrenuo akciju, dodao Moufiju koji je ubacio prema Benrahouu, ali on nije uspio dobro zahvatiti i udariti. Međutim, Benrahou se ozlijedio prilikom tog pokušaja.

Trenutak s početka utakmice kad su igrači pričekali da vatrogasci odrade svoj dio posla.

image
GORAN MEHKEK Cropix

23. Dinamo je puno aktivniji u prvoj četvrtini utakmice. Hajduk nije uspio niti jednom zaprijetiti, gotovo pa ni prijeći centar s loptom u nogama. Modri traže prostor, ponajviše preko desne strane i Kaneka, ali i dalje nismo vidjeli niti jedan udarac na utakmici.

Vlatka Peras, Marijan Kustić i Darko Podnar.

image
GORAN MEHKEK Cropix

16. ? Žuti karton dobio je netko s klupe Dinama. Tražili su Modri žuti karton za Livaju nakon starta na Theophileu.

13. Kaneko je posljednjih utakmica ponajbolji igrač Dinama, a to je i sada pokazao kada je odlično probio desni bok te gotovo s gol-linije dodao Ademiju koji je pokušao proslijediti loptu dalje, ali obrana Hajduka je to zaustavila.

13. Marko Livaja je počeo utakmicu bez kostobrana pa mu je sudac Kolarić naredio da izađe s terena i stavi ih.

Čelnici dva kluba gledaju utakmicu iz svečane lože.

image

Lukša Jakobušić i Mirko Barišić u svečanoj loži

GORAN MEHKEK Cropix

9. Čvrsto se igra u Maksimiru, ali nema prave prilika s niti jedne strane. Uglavnom je lopta u sredini terena, a obje momčadi žestoko napadaju protivnike s loptom.

Koji će od dvojice gradonačelnika večeras nazdravljati?

image
GORAN MEHKEK Cropix

4. Prva gužva u kaznenom prostoru Hajduka. Nakon slobodnog udarca do lopte je došao Perić i pokušao ubaciti u sredinu prema Petkoviću, ali Diallo je to zaustavio.

1. Nije prošlo ni 20 sekundi, a Petković je završio na travnjaku nakon starta Šarlije.

1. Počela je utakmica u Maksimiru.

Glavni sudac je, podsjetimo, Patrik Kolarić. Pomoćnici su Bojan Zobenica i Goran Pataki, četvrti sudac je Dario Kulušić.

U VAR sobi su Igor Pajač i Vedran Đurak. Vidjet ćemo hoće li imati posla.

Pogled na sjevernu i južnu tribinu. Sve je spremno za početak!

image
GORAN MEHKEK Cropix

image
GORAN MEHKEK Cropix

Arijan Ademi će s kapetanskom vrpcom predvoditi Dinamo od početka utakmice, a ovo je prvi put nakon više od mjesec dana da on kreće u startnoj postavi. Sergej Jakirović je u pravilu Ademija uvodio u završnici utakmice. U javnosti se špekulira kako je razlog tome klauzula koju je kineski BJ Guoan uglavio u transfer Ademija, a po kojoj Dinamo za njega mora platiti dodatnu odštetu ako on u 15 utakmica do kraja sezone odigra više od 35 minuta. Takva klauzula nikada nije potvrđena od strane Dinama, ali simptomatično je kako je Ademi, kada je ulazio s klupe, svaki put igrao manje od 35 minuta. Od prve minute je igrao tri puta u listopadu, protiv Istre, Gorice i Lokomotive, a posljednji puta ga je Jakirović od starta stavio 12. studenog na gostovanju kod Rijeke. I ta je utakmica, kao ova današnja, bila iznimno važna za Dinamo.

image

Ademi je posljednji put u prvoj postavi igrao protiv Rijeke

FRANKO COLORI Cropix

Bruno Petković na zagrijavanju.

image
GORAN MEHKEK Cropix

16.56 I dok se Maksimir puni, još uvijek se priča o pomalo nevjerojatnom događaju u Novom Zagrebu i tome kako se veliki broj navijača neometano "ušetao" u metropolu.

Reportažu Davorina Olivarija pročitajte ovdje.

image
GORAN MEHKEK Cropix

'Navijači Hajduka počeli ulaziti na Maksimir, policije ima kao da zajedno dolaze papa i Joe Biden'. Tim je naslovom Slobodna Dalmacija najbolje objasnila kolike su mjere sigurnosti oko Maksimira trenutno. U prostor ispred južne tribine ne smije pristupiti nitko osim navijača splitske momčadi.

► Najava derbija kroz statističku prizmu.

image
SOFASCORE

Detaljniju statistiku potražite na Sofascoreu.

Oko Maksimira su jake snage sigurnosti. Ništa se ne prepušta slučaju, pogotovo nakon današnjih događaja kod Savskog nasipa.

image
GORAN MEHKEK Cropix

image
GORAN MEHKEK Cropix

image
GORAN MEHKEK Cropix

15.50 Stigli su sastavi! Jakirović je u vatru od prve minute gurnuo kapetana Ademija, premda se u početnoj postavi očekivao Marko Bulat. Također, startat će Dario Špikić umjesto Vidovića.

Jedno je iznenađenje priredio Mislav Karoglan - na maksimirski će travnjak istrčati Yassine Benrahou umjesto najavljenoga Leona Dajakua.

Davni junak Poljuda, popularni Ronaldo iz Turčinovića ukratko je za SN prokomentirao svoje viđenje Vječnog derbija, a više o tome pročitajte OVDJE.

Derbi je najavio i Takuro Kaneko. Pročitajte OVDJE što kaže najugodnije iznenađenje Modrih.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Petković i Livaja? Dva udarna asa žele opet biti heroji svoje momčadi. I još malo više od toga... O sukobu dvaju majstora pročitajte OVDJE

MUP tvrdi da je policija jutros spriječila mogući navijački obračun. Oko 50 navijača Torcide kretalo se u blizini Bundeka, više pročitajte OVDJE

Bit će ovo derbi za pamćenje, ali to ne znači i da će odrediti sudbinu prvenstva, neovisno o ishodu. Zašto? pročitajte OVDJE

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 10:42