VOJKO BASIC Cropix
SLAVLJE GOSTIJU

VIDEO: Poraz Hajduka u jednoj od najluđih utakmica sezone! Lokosi u završnici šokirali Bijele na Poljudu

Ibrahim Aliyu s dva pogotka u četiri minute presudio je domaćinima na Poljudu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. ožujak 2023. 16:59

HAJDUK - LOKOMOTIVA 3:4 (Mlakar 40‘, Livaja 66‘ - 11m, Benrahou 89‘ /Bubanja 12‘, Stojković 28‘, Aliyu 83‘, 87‘)

HAJDUK: Lučić - Anello (od 46. Sahiti), Vušković, Awaziem, Melnjak - Fossati (od 46. Benrahou), Grgić - Pukštas, Krovinović, Mlakar - Livaja

LOKOMOTIVA: Čavlina - Cipetić, Mersinaj, Žilinski, Pivarić - Bubanja, Marić - Aliyu, Kačavenda, Goričan - Stojković


Novi debakl Hajduka, Lokomotiva je s četiri pogotka uzela tri boda na Poljudu. Nakon "četvorke" od Dinama, primili su Bijeli isti broj pogodaka od Lokomotive. Čak 16 zgoditaka ovog proljeća su "inkasirali", a 12 utakmica zaredom primaju zgoditak u HNL-u. Obrana je i ovaj put bila kritična, a Nigerijac Awaziem ponovno najgori igrač s najviše ključnih pogrešaka. Lokomotiva je iskoristila sve poklone koje su joj ponudili hajdukovci, a pritom je Ibrahim Aliyu briljirao s dva zgoditka i asistencijom. U više navrata se prošetao kroz obranu Hajduka u koju je Leko po treći put zaredom stavio Luku Vuškovića. Jasno, pokazalo se da je to prevelik teret za 16-godišnjaka koji je uz to ozlijedio glavu već u prvim minutama dvoboja. Sveukupno, sumorno poslijepodne za sve navijače Bijelih.

POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE.

Kako je loše poluvrijeme odigrao Hajduk, u prvih 45 minuta nije pomogla ni promjena sustava. Zvižduci su parali teški zrak na Poljudu već nakon 20-ak minuta igre i tek su kratko posustali kod pogotka Mlakara. Ali, na kratko, jer Hajduk je uistinu bio nadigran. U nedostatku desnog beka, ostavši bez Mikanovića i Lovrencsicsa, Leko se opredijelio za Pukštasa, ali nije se taj potez pokazao pogotkom. Međutim, nije "curilo" samo po desnoj strani, čak je lijeva bila i problematičnija. Dva pogotka Lokomotiva "ravnopravno" je rasporedila po oba boka, prvi su gosti postigli s lijeve, a drugi preko desne strane. Upravo su na bokovima gosti napravili razliku, jer je Čabraja duplirao te pozicije u obrambenoj fazi. Lagana, rastrčana Lokomotiva je lako ulazila u tranziciju preko svog kvarteta ofenzivaca, a pritom se disciplinirano branila sa šestoricom gdje su se Kačavenda i Goričan u defenzivi povlačili na bočne pozicije. Pomogli su gostima i Bijeli čiji su bekovi visoko izlazili ostavljajući veliki prostor za tranziciju.

Lokomotiva je do vodstva došla iz akcije koja je pokazala svu ležernost obrane Hajduka. Dijagonalna lopta Stojkovića, pa nesmetani prolaz Cipetića za strijelca Bubanju koji je primio loptu pored "ukočenog" Awaziema, uz niz pogrešaka u obrambenoj postavci.

image

Split, 050323.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL izmedju HNK Hajduk i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: igraci Lokomotive.
Foto: Vojko Basic/CROPIX

VOJKO BASIC Cropix

Hajduk je prve uzdahe navijača izmamio u 20. minuti kada je Grgić korak zakasnio na loptu Melnjaka, uspio je samo iz blizine skrenuti u vanjski dio mreže. Minutu kasnije opet je zaprijetila Lokomotiva iz preslike akcije koja je prethodila vodstvu. Cipetić je opet slobodno nabacio, ali prejako za Aliyua koji na petercu ipak nije mogao dovoljno visoko skočiti. Promijenio je Leko u 27. minuti strane Anellu i Mlakaru, poslao Amerikanca na lijevu, njemu prirodniju što će se kasnije pokazati presudnim za zgoditak Hajduka. Ali, prije toga Lokomotiva se u pravoj "šetnji" domogla i drugog pogotka za 0:2. Ponovno je zgoditku "kumovala" ležerna obrana Hajduka koju je Aliyu pretrčao preko kompletne njihove polovice i onda asistirao strijelcu Stojkoviću.

Trkački raspoloženija Lokomotiva postigla je i treći pogodak, međutim Aliyu je bio u zaleđu čime je uskratio radost strijelcu Goričanu. Hajduk je zatim u akciji Anella koju je Mlakar pretvorio u zgoditak, vratio nadu, ali u sudačkoj nadoknadi dvije velike prigode imala je ponovno Lokomotiva. U prvoj minuti nadoknade Kačavenda je nabacio za Aliyu čiji je atraktivni let i udarac glavom završio pored vrata, a već u sljedećoj minuti Aliyu je oduzeo loptu neopreznom Awaziemu, izašao pred Lučića koji je sjajnom obranom sačuvao 1:2 na poluvremenu.

U drugi dio Leko je ušao s Benrahouom na mjestu "desetke", povukao je Krovinovića na zadnjeg veznog, dok je Sahiti na lijevom krilu zamijenio Anella. Svježi igrači s klupe donijeli su veći pritisak, Hajduk je od početka drugog dijela "kampirao" pred kaznenim prostorom Lokomotive. Benrahou je diktirao ritam, ubacivao lopte u šesnaesterac tražeći Livaju, a na lijevoj strani razigravao Sahitija. Pritisak Hajduka donio je ploda, Bijeli su poravnali nakon pogreške Marića, ali nakon izjednačenja kao da je Lokomotiva došla do daha. Razvodnili su se napadi Bijelih premda je Leko u igru poslao i Nikolu Kalinića, a onda su uslijedile nove pojedinačne pogreške obrane u režiji Awaziema i veliko, zasluženo, slavlje Lokomotive koja je nakon dvije godine došla do prve pobjede na Poljudu.


Prijenos uživo:

HAJDUK - LOKOMOTIVA 3:4 (Mlakar 40‘, Livaja 66‘ - 11m, Benrahou 89‘ /Bubanja 12‘, Stojković 28‘, Aliyu 83‘, 87‘)

KRAJ UTAKMICE

90‘ Tri minute sučeva dodatka i nade za Bijele. Krovinović je imao jedan udarac, ali samo u blok. Nedugo zatim Sahiti je zaradio žuti karton.

89‘ GOOOOOOL! Hajduk ne odustaje, Benrahou zabio prvijenac u bijelom dresu! Ludnica po završetku susreta, a umalo smo proglasili kraj nakon drugog gola Aliyjua.

87‘ GOOOOOOL! Aliyu još jednom za 4:2 Lokomotive. Gotovo identična situacija kao maločas, Vratar je ispucao, Kulenović glavom prenio loptu naprijed, a dva stopera Hajduka samo pogledom su ispratila ulazak napadača Lokomotive, koji je opet imao 1 na 1 šansu, s jednakim uspjehom.

86‘ Treći, ali ne i sretan pokušaj Awaziema nakon udarca iz kuta. Ovaj put pored lijeve vratnice.

83‘ GOOOOOOL! Aliyu zabija za 3:2 Lokomotive! Gol je nastao iz jedne ne tako opasne duge lopte, no Vušković je sporo reagirao i nije uspio poslati loptu vrataru. Njegov trenutak dekoncentracije iskoristio je Aliyu za stopostotnu šansu,

81‘ Pivarić ulazi na mjesto Goričana.

79‘ Benrahou je također dobio žuti karton zbog starta na Žilinskom.

image

Nikola Kalinić

PAUN PAUNOVIC Cropix

78‘ Bubanja je požutio zbog prekršaja na Sahitiju.

75‘ Raspoloženi Aliyu pokušao je s distance zaprijetiti Lučiću, no lopta odlazi pored vrata.

72‘ Novi dobar pokušaj Livaje! Benrahou je proigrao Livaju blizu bijele točke, a strijelac drugog pogotka ovaj put nije ispravno naciljao. Udarac je završio pored vratnice.

image

Navijači Hajduka

VOJKO BASIC Cropix

71‘ Gužva pred Čavlinom! Livaja je zapucao s 10-ak metara, a pred vratarom Lokosa udarac je blokirao - Kalinić!

70‘ Kulenović ulazi iz igre, a strijelac drugog pogotka za Lokomotivu, Stojković, napušta teren.

67‘ Kalinić ulazi umjesto Mlakara.

image

Navijači

PAUN PAUNOVIC Cropix

66‘ GOOOOOOOL! Livaja s bijele točke za potpuni povratak Hajduka, sada je 2:2! Čavlina u jednu, lopta u drugu stranu za 16 gol Livaje u ovoj sezoni.

65‘ Kazneni udarac za Hajduk! Marić je prekršio Livaju u svom kaznenom prostoru, Kolarić iste sekunde pokazao na bijelu točk.

62‘ Aliyu je krenuo u jedan solo prodor, a Vušković u posljednjem trenutku blokirao njegov udarac nadomak kaznenog prostora.

58‘ Sahiti se odvažio na udarac s od prilike 25 metara, lopta je otišla daleko iznad grede.

image

Marko Livaja

PAUN PAUNOVIC Cropix

55‘ Livaja je ubacio s lijeve strane, lopta je stigla do Sahitija, ali njegov idući potez spriječio je Mersinaj blokom. Samo korner za Hajduk. Usputno, obrana domaćina izgleda nešto bolje nego u prvom dijelu, jedini pokušaj za Lokose imao je Kačavenda s distance. Izvan okvira.

54‘ Splićani uglavnom pokušavaju po lijevoj strani preko Sahitija i Melnjaka, ali zasad više neuspješno nego uspješno.

49‘ Centaršut Melnjaka "na pamet", nitko od bijelih nije bio ni blizu toj lopti.

image

Torcida

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

48‘ Awaziem ponovno najviši u skoku nakon udarca iz kuta, ali još jednom nedovoljno precizan.

46‘ Počinje drugo poluvrijeme. U igru ulaze Benrahou i Sahiti na mjesto Fossatija i asistenta Anella. Kod gostiju nema promjene.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+4‘ Livaja je gađao iz blizine na dodavanje Pukštasa, ali pogodio je u blok.

45+2‘ Lučić brani stopostotnu šansu! Kakva velika greška Awaziema pred svojim golom. Promašio je loptu koju je namjeravao ispucati, do nje je stigao Aliyu, zagradio se i imao šansu 1 na 1. Lučić se dobro postavio i obranio. Nema napada Lokosa s kojim obrana Hajduka nema problem.

image

Luka Vušković i Ivan Lučić

VOJKO BASIC Cropix

45+1‘ Opasanost pred vratima domaćina! Bubanja je proigrao Kačavendu, koji je ubacio na prvu stativu prema Aliyju, no napadač Lokosa nije bio dovoljno precizan glavom.

45‘ Igrat će se najmanje pet minuta sučeva dodatka.

image

Ibrahim Aliyu

VOJKO BASIC Cropix

40‘ GOOOOOOL! Mlakar je zabio i umanjio prednost Lokomotive, 1:2 stoji na semaforu Poljuda. Sjajno je asistirao Annelo, koji je odličnim driblingom na lijevoj strani izbacio Cipetića iz igre i pronašao Mlakara u gužvi u petercu. Mlakar je bez poteškoća s čuvarom na leđima ugurao loptu u mrežu.

35‘ Gol Goričana poništen zbog zaleđa! Na ubačaj s desne strane Goričan je prvi stigao do lopte i poslao ju u mrežu, ali nakon VAR provjere ustanovilo se da se Aliyu, koji nije dirao loptu, ali je utjecao na igru pred vratarom Lučićem, nalazio u nedozvoljenoj poziciji. Ostaje 2:0 za Lokomotivu.

35‘ Prvi udarac Hajduka u okvir gola. Krovinović je s 30-ak metara udaljenosti iz slobodnog udarca gađao direktno u vrata, a pogodio direktno u Čavlinu.

34‘ Marić prvi ulazi u bilježnicu Kolarića zbog prekršaja na Livaji.

28‘ GOOOOOOL! Lokomotiva vodi 2:0 pogotkom Stojkovića. Nakon brze kontre lopta je stigla do Aliyjua, koji je probio po lijevoj strani i poslao loptu pred peterac, a ponovno nitko od Hajdukovih stopera nije adekvatno reagirao. Lopta je stigla do Stojkovića, koji je u naletu rasporio mrež nemoćnog Lučića. Dva udarca u okvir, dva gola za Lokose.

24‘ Šansa za Hajduk! Livaja je proslijedio loptu Krovinoviću, koji je pronašao prostor za udarac s ruba 16-erca, ali netko od gostujućih braniča blokirao je njegov pokušaj. Bijeli su i dalje bez udarca u okvir.

image

Mateo Marić, Marko Livaja i Jon Mersinaj.

VOJKO BASIC Cropix

22‘ Stiže obavijest da je VAR u punoj funkciji.

20‘ Melnjak još jednom ubacuje, ovaj put nisko prema Grgiću, no Mersinaj je skrenuo putanju lopte i otežao zadatak domaćem veznjaku, koji je naciljao pored prve stative.

17‘ Novi malo duži prekid, ovaj put zbog Stojkovićeva nezgodnog pada na trtičnu kost.

14‘ Awaziem je pokušao brzo vratiti ‘egal‘ udarcem glavom nakon ubačaja iz kuta, ali nedovoljno silovitim da svlada Čavlinu.

12‘ GOOOOOL! Lokomotiva je povela na Poljudu! Bubanja je zabio iz ukošene pozicije iz peterca nakon niske lopte Cipetića s desne strane! Nitko od domaćih braniča nije uspio blokirati loptu, a vratar Lučić ispratio ju je pogledom. Mudro je Bubanja potavio nogu i niski centaršut Cipetića pretvorio u pogodak.

image

Vladan Bubanja

VOJKO BASIC Cropix

9‘ Dobra šansa za Hajduk! Krovinović je pronašao Anella između dvojice čuvara, ali krilni napadač u naletu i iz ukošene pozicije nije uspio pogoditi okvir gola.

8‘ Još jednom je Kalaica pravovremen, ovaj put na Livajin pokušaj dodavanja u opasnu zonu.

image

Luka Vušković

VOJKO BASIC Cropix

7‘ Melnjak oštro ubacuje slijeva, ali Kalaica je na pravom mjestu.

5‘ Prvi opasan nalet Hajduka, Livaja se našao u 16-ercu gostiju, ali bez poteza koji bi ugrozio Čavlinu.

1‘ Odmah jedan nezgodan sudar glavama u zračnom duelu Vuškovića i Goričana. Dragulj Hajduka izašao je s terena zbog krvi na dresu, no brzo se vratio u igru. Goričan je nešto duže ostao ležati, ali i s njim je sve u redu. VAR je djelomično izvan funkcije.

1‘ Počinje ogled na Poljudu!

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Kod Hajduka kreće vratar Ivan Lučić, desnog beka bi mogao igrati Anello, nema Lovrencsicsa, a u sastav se vratio Emir Sahiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 04:58