Marko Livaja protiv Osijeka ovo ljeto

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
NAJAVA DERBIJA

‘Ako će Osijek igrati kao u Zagrebu, u Splitu nema šanse! Livaja i Petković? Ima jedna velika razlika...‘

Iskusni hrvatski stručnjak puno očekuje od derbija koji će se igrati na rasprodanom stadionu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. prosinac 2021. 17:15

Nakon što je Hajduk u Kupu uvjerljivo (6:3) porazio Lokomotivu javio se Ilija Lončarević - "Na Poljudu ekipa radi ozbiljan posao". A Ilija - to već sigurno znate - nije baš trener od velikih pohvala. Nekoliko dana kasnije pričali smo i o Osijeku. "Vidim da neki podcjenjuju Osijek jer kao ne igra dobro, a Osijek je prvi. Osijek s Bjelicom na klupi ima 50-tak utakmica i nitko u ligi u tom razdoblju nije osvojio više bodova. Kako nekome uopće pada na pamet to podcijeniti?"

Lončarević previše zna i previše je u karijeri prošao da ne bi znao prepoznati klub koji radi dobar posao. Hajduk i Osijek ga neupitno rade. Zato će u derbiju na poljudskim tribinama i biti više od 32.000 gledatelja, koji u velikoj većini dolaze pozdraviti Hajduk, ali i uvjereni da će na travnjaku gledati pravi derbi dvije odlične momčadi.

Tko je bliži pobjedi?

- Ne mogu vam to reći, jer ne znam tko će pobijediti. Mogu vam samo reći da i jedni i drugi imaju pregršt razloga za optimizam - poručuje Lončarević.

image

Ilija Lončarević

VOJKO BASIC Cropix

Krenut ćemo onda od domaćeg Hajduka. Što to imaju Splićani?

- Odličnu momčad, trenera, klub, navijače i atmosferu. Kada se sve to događa u isto vrijeme onda znaš da si jak i da se nikoga na trebaš plašiti. Dolazak Dambrauskasa zaokružio je tu priču, iako meni osobno ni Gustafsson nije radio loš posao. Dapače...

Gustafsson ipak nije imao ni takvu igru ni rezultate?

- Imao je potpuno novu momčad i dugo je tražio balans. Znao je da u Livaju ima ključnog igrača, ali kao da nije uspio pronaći najbolji način da sinkronizira Livaju i suigrače. Igrao je u sustavu 4-4-2, ali kako su na bokovima bili krilni napadači Biuk i Sahiti, to je u stvari bilo 4-2-4. Zbog toga su se Krovinović i Vuković enormno trkački trošili kako bi pokrili teren i tu je Hajduk padao. Dambrauskas je pomaknuo Livaju na poziciju centarfora, pridodao momčadi trećeg veznog i stvari su se na terenu potom samo posložile.

Sviđa vam se Dambrauskas?

- Još se u Gorici vidjelo da zna stvoriti napadačku igru, što je velika trenerska vrlina. Nisam uživo vidio dovoljno utakmica, ali i preko TV-a se vidjelo da zna. U Gorici je došao u dobrom trenutku, jer je Jakirović bio taj koji je prije njega napravio odličan posao radeći s tom momčadi. Dambrauskas očito ima talent da prepozna finese koje dodatno može ugraditi u momčad kako bi je odveo na još višu razinu.

S njim je i Marko Livaja otišao na razinu na kojoj igra daleko najbolji nogomet karijere?

- Livaja je centarfor koji treba puno slobode u igri kako bi mogao pokazati što zna. Dambrauskas je to odmah shvatio, a Livaja je pak shvatio da može imati svu slobodu, ali i da mora prihvatiti jednu obavezu, da mora golovima odlučivati utakmice. Takvom igraču svaki će trener dati slobodu. Znaju mi ljudi reći kako su Livaja i Petković slični igrači. No, Livaja redovito zabija i odlučuje, prihvaća da mora biti blizu gola kad je najvažnije, a Petković to ne radi. Zato je Livaja već neko vrijeme daleko najdominantniji igrač Prve HNL. I svaka mu čast na svemu što prezentira.

Ima li Hajduk i slabih točaka?

- Ima, prije svega u obrani. Još uvijek Hajduk nema obrambeni blok na najvišoj razini, ali ne sumnjam da će se tijekom priprema na tome puno raditi. Kad pričamo o obrani ne govorim samo o stoperima, nego o svih deset igrača u polju.

Bjeličin Osijek nema tih problema u obrani?

- Zna se kakvu igru traži Bjelica. Igrač koji nije spreman ići što bi se reklo u meso i koji 100 posto ne poštuje momčadske zahtjeve, sigurno neće biti na terenu. Plus što Osijek ima Milu Škorića, igrača nevjerojatnog srca i borbenosti. Škorić je taj koji s takvim pristupom uvijek tjera suigrače da daju još nešto što inače ne bi dali.

image

Mile Škorić na Poljudu

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Daleko od toga da je Osijekova vrijednost samo u obrani?

- Bočkaj igra beka, a uvjerljivo je najbolji asistent lige. To je fantastičan bonus za svaku momčad. Kao i činjenica da u Žaperu i Nejašmiću Osijek ima radne veznjake koji su iznimno opasni za gol. Moram priznati da mi je bilo čudno što Žaper nije igrao neko vrijeme, jer riječ je o kvalitetnom i karakternom mladom igraču. No, Osijek je složio momčad tako da na svakoj poziciji ima po dva kvalitetna rješenja, što ih dovodi do toga da mogu dugo vremena igrati na tjelesno jako visokoj razini.

Kakav Osijek očekujete na Poljudu?

- Izađe li karakterno i odlučno, Osijek će itekako imati šansu napraviti rezultat. No, izađe li kao što je nedavno izašao u derbiju s Dinamom, onda nema šansi. Hajduk igra previše dobro i stvara previše šansi da ne bi znao kazniti takvu igru.

Hajduk je pod većim pritiskom? Ipak igra doma, pred rasprodanim stadionom, a i trebao bi pobjedom potvrditi da je legitimni kandidat za naslov?

- Ima i Osijek pritisak ako želi osvojiti naslov. Recimo da bi bod bio dobar ulov za obje momčadi. Remi nikoga ne bi potresao. No, pobjeda donosi velike benefite, kao što bi i poraz dobro spustio obje momčadi uoči zimske stanke. Kako god, čeka nas velika utakmica s jednako velikim ulozima za obje strane.

Čeka nas i rasprodani Poljud. Napokon...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 07:42