VLADO KOS/CROPIX Cropix
OSIJEKOV JUNAK

‘Bjelica me vratio iz mrtvih, dao mi je šansu kad nitko nije vjerovao u mene. A o meni se ružno pisalo...‘

Antonio Mance i drugu uzastopnu utakmicu zabio je za pobjedu vodeće momčadi prvenstva Hrvatske
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 01. ožujak 2022. 09:41

Antonio Mance (26) navikava se na status junaka među bijelo-plavim pukom. Svojim je golovima je izravno donio Osijeku šest bodova u posljednje dvije utakmice. Nakon što je presudio Istri, čovjek odluke bio je i protiv Dinama, a oba puta zabio je svega četiri minute nakon što je ušao s klupe.

- Nisam puno spavao, ali tako bude nakon svake utakmice - veli Mance koji je jutro poslije derbija kojeg je odlučio već bio na treningu.

Tražio je u noći velikog trijumfa s razlogom čovjeka s kojim će prvim podijeliti radost pobjede. Nakon što je sudac Pajač označio kraj utakmice otrčao je odmah prema Nenadu Bjelici.

- To sam napravio iz poštovanja, ne znam kako bi to drugačije opisao. Vratio me iz mrtvih, dao mi je šansu kada nitko nije vjerovao u mene. A i malo sam mu leđa namjestio - smije se Mance.

Život piše čudne priče

Nije bio daleko od istine. Bjelica je otkrio kako se uglavnom budi s bolnim leđima, koja je inače prije godinu dana i operirao, no da jutro nakon Manceove “intervencije” te boli nije bilo.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Povratak Antonija Mancea u Osijek ove zime bio je neplaniran. U njemačkom drugoligašu Erzgebirge Aueu je trebao ostati na posudbi do kraja sezone, no ona je obostrano razvrgnuta prije vremena. U Njemačkoj je odigrao tek osam utakmica, ukupno svega 249 minuta, i pritom se nije upisao u strijelce, a od sredine listopada na terenu je dobio svega deset minuta!? Doduše, Aue je sve samo ne stabilna nogometna sredina, koja će od iduće sezone već sada je izvjesno biti trećeligaška. Mance je, naime, u samo pet mjeseci provedenih u Njemačkoj promijenio čak petoricu trenera! Trener koji je inzistirao na njegovom dolasku (Bjelorus Aleksej Špilevskij) dobio je otkaz već nakon desetak dana po Manceovu dolasku iz Osijeka, a status hrvatskog napadača kod svakog idućeg šefa struke išao je od lošeg prema gorem.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

- Pogled na ljestvicu sve govori kakav je klub. Prema meni su se tako loše ponašali da ne želim o njima ni govoriti, ni prisjećati se toga. Posljednjih mjesec dana mi nisu dali ni da treniram s momčadi nego sam radio posebno.

Nakon što je posudba razvrgnuta ostao je ni na nebu ni na zemlji. Pomirio se već bio i s time da će idućih nekoliko mjeseci pauzirati od nogometa.

- Nisam ni planirao da ću do ljeta uopće igrati nogomet jer nisam mogao imati i treću registraciju u jednoj sezoni - iskreno priznaje.

Nenad Bjelica ga, međutim, nije zaboravio.

- Moj odnos s trenerom Bjelicom je oduvijek jako korektan. Da sam ljetos možda zabio koji gol više možda bi drugačije bilo, ali ne osvrćem se više na to, razmišljam samo o onome što je ispred mene.

Presudan je bio jedan razgovor. Trener Osijeka otkrio je kako je Mancea nazvao u videopozivu da, kako je rekao, “provjeri ima li u očima žar kojeg želi vidjeti kod igrača koji se bori za Osijek”.

- Bio sam doma kada me trener kontaktirao, a iznenadio sam se što je to napravio videopozivom. Raspričali smo se i na kraju razgovora mi je poručio kako ozbiljno računa na mene. Iskreno, nisam to očekivao. Mislio sam kako će mi samo dati šansu da s momčadi treniram do ljeta i da onda vidimo što dalje.

Samo tri utakmice kasnije, odnosno nakon svega 35 minuta koliko je Mance proveo na terenu od svoga povratka među Bijelo-plave, Nenad Bjelica pred skepticima, a kojih je bilo, može trijumfalno zaključiti:

- Valjda smo samo Antonio i ja vjerovali da on može bitan igrač za nas... Poštujem tog dečka, njegov način rada i drago mi je da nam je donio ove dvije pobjede.

Iz momčadi koja je zakucana za drugoligaško dno u Njemačkoj, Antonio Mance vratio se u ekipu koja se bori za trofeje. I ne samo to, nego je golovima vuče prema pokalima.

- Eto, život baš piše čudne priče. Uvijek vjeruješ u sebe, nekad se vrati, nekada ne...

Ružno se pisalo i pričalo

Mance je u Gradski vrt došao u ljeto 2019. u transferu vrijednom 1,3 milijuna eura, tada rekordnom u klupskoj povijesti, a koji je kasnije nadmašen odštetama isplaćenima za Ramona Miereza i Kristijana Lovrića. Imao je savršeni početak u bijelo-plavom dresu, u premijeri je zabio gol i asistirao u 2:0 pobjedi protiv Slaven Belupa, a nakon uvodnih 14 utakmica statistika mu je bila impresivna - devet golova (pet prvenstvenih i četiri u Kupu) uz još pet asistencija u Prvoj HNL. No onda je stao, do konca sezone zabio je samo još dva gola. Nije mu, priznaje, bilo lako u toj prvoj i zasad jedinoj punoj sezoni u Gradskom vrtu.

- Kroz svašta sam prolazio otkako sam u Osijeku i mislim da je to bilo nezasluženo. Dolazile su u HNL ne znam kakve sve zvijezde koje ni gola nisu zabile, a ja sam ih zabijao. Riješio derbije protiv Rijeke i Hajduka, ali o meni se svejedno i dalje ružno pisalo i govorilo. Ali, eto, čovjek očito i takvo što mora proći - veli Mance koji je otkako je pod ugovorom s Osijekom više vremena proveo na posudbi nego u Gradskom vrtu, prošlu sezonu u Puskas akademiji, a polovinu aktualne u Njemačkoj.

Danas su, međutim, navijači Osijeka i Mance u velikoj ljubavi. I drugu uzastopnu utakmicu online glasanjem navijača, kojeg se na klupskim stranicama organizira nakon svakog dvoboja Bijelo-plavih, uvjerljivo je proglašen za igrača utakmice. Pogodak, svoj 14. u dresu Osijeka i treći ove sezone, proslavio je pred istočnom, navijačkom, tribinom. Inače, zanimljivo je kako je čak pet od 14 Manceovih golova za Osijek bilo presudno, za pobjedu. Čovjek odluke bio je već protiv Hajduka (1:0), Gorice (gol za konačnih 2:1), Rijeke (1:0), nedavno Istre (pogodak za 3:2), a sada se na tom popisu našao i Dinamo. Zanimljivo, baš svaki puta kada je Mance zabio, a zabijao je u 12 utakmica - Osijek je i pobijedio!

Zabio svim rivalima

- Zabio sam, eto, sada gol u Gradskom vrtu protiv sva preostala tri kluba iz velike četvorke hrvatskog nogometa za 1:0. Sjećam se jedne od svojih prvih utakmica za Osijek u Gradskom vrtu i to baš protiv Dinama kojeg je tada šef Bjelica vodio. Bila je 94. minuta i korner kod rezultata 0:0, pucao sam glavom, a lopta je prošla na samo nekoliko centimetara od vratnice - prisjeća se.

Taj promašaj za pobjedu vratio mu se dvije i pol godine kasnije. I to kada je još bitnije. Manceov gol vratio je Osijek na vrh prvenstvene ljestvice s dva boda prednosti ispred Dinama. Bijelo-plavima 11. kola prije kraja sezone ostatak lige gleda u leđa. Momčad iz Gradskog vrta više nije lovac, nego su postali lovina.

- Ali Dinamo još uvijek ima utakmicu manje od nas. Ostalo je još puno utakmica do kraja za odigrati, bit će tu još svega. Idemo utakmicu po utakmicu, nećemo dozvoliti da nas ponese euforija daleko je još prvenstvo od kraja, a svaka je utakmica “na nož”. U igri smo za oba trofeja, u momčadi je sjajna atmosfera, radimo puno da ih i osvojimo, a vidjet ćemo što će nam to donijeti - zaključio je Mance.

Igrači s klupe zabili čak 10 od 38 golova Osijeka u aktualnoj prvoligaškoj utrci

Napadačka moć Bijelo-plavih krije se ove sezone na klupi. Naime, gol Antonija Mancea Dinamu bio je već deseti kojeg su za Osijek ove sezone zabili igrači koji su u igru ušli s klupe. Drugim riječima, više od četvrtine od 38 Osijekovih golova ove sezone su zabili nogometaši koji su utakmicu počeli kao rezerve. Mirlind Daku postigao je tri (a dva je zabio u preokretu protiv Gorice), Mijo Caktaš kao džoker s klupe bio strijelac u dva navrata, kao i Mance čiji golovi ipak imaju posebnu težinu s obzirom da su bili pobjednički. Po jednom su se u strijelce upisali Žaper, Topčagić (gol za bod protiv Lokomotive u sudačkoj nadoknadi) te Pilj čiji je pogodak donio 2:1 trijumf Bijelo-plavima na Poljudu.

Golovi igrača s klupe ove sezone

10 - Osijek

8 - Dinamo

6 - Rijeka

5 - Gorica

3 - Hajduk, Istra 1961, SB, Šibenik

2 - Lokomotiva

1 - HD

Bralić aut, vraća se zato Čeberko

Osijek već u petak utakmicom protiv Lokomotive nastavlja prvenstvenu utrku, a Nenad Bjelica u tom srazu zbog kartona neće moći računati na Slavka Bralića. U konkurenciju se, pak, vraća ukrajinski branič Jevhen Čeberko koji je protiv Dinama odradio žute kartone.

Za rođendan darivane i bebe

Klub iz Gradskog vrta nastavio je jednu rođendansku tradiciju. Naime, svake godine daruje one bebe koje su se u osječkoj bolnici rodile na dan osnutka NK Osijek, 27. ožujka. Uz prigodne poklone klub daruje i s iznosom od 1.947 kuna, kao simboliku godine u kojoj je i osnovan. Na 75. rođendan Bijelo-plavih na svijet je u osječkoj bolnici došlo šestero mališana: Tihomir, Vedran, Josipa, Jakov, Rita i Juraj.

Minute za gol ove sezone

1. Mijo Caktaš (Osijek)

gol svakih 85 minuta

2. Marko Livaja (Hajduk)

gol svake 93 minute

3. Antonio Mance (Osijek)

gol svake 94 minute

4. Mirlind Daku (Osijek)

gol svake 102 minute

5. Lovro Majer (Dinamo)

gol svake 102 minute

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 23:48