VLADO KOS Cropix
GUŽVA U SVLAČIONICI

Bjeličina nova križaljka: Osmorica se vraćaju s posudbi na raznim adresama, no neće svi i ostati u Osijeku

Nenad Bjelica trenutno ima 40 igrača pod ugovorom i jasno je da neće svi ostati među Bijelo-plavima
Piše: JL.Objavljeno: 02. lipanj 2022. 16:08

Ne bude li do prozivke 13. lipnja novih dolazaka ili odlazaka (a svlačionicu je zasad napustio samo Ante Erceg), u pripreme za novu sezonu Nenad Bjelica krenut će s 40 igrača pod ugovorom.

Taj broj bit će zaokružen nakon što se Bijelo-plavima priključi jedan od najboljih nogometaša crnogorske lige i odnedavno tamošnji reprezentativac, 19-godišnji Nikola Janjić, a koji je za Osijek potpisao još zimus. Riječ je o igraču zanimljivih karakteristika koji se jednako dobro snalazi i na mjestu lijevog beka i desnog krila, nije mu strana ni uloga središnjeg veznog, a koji je u šampionsku sezonu nikšićke Sutjeske ugradio šest golova i osam asistencija.

Jasno je kako taj kadar preglomazan i kako će se taj broj bitno skratiti već nakon prvih tjedan dana treninga pred polazak na završni dio priprema u Sveti Martin na Muri. Neki će, kako je najavio Bjelica, biti transferirani, neki će biti poslani na posudbu, a s nekima će se ići i u raskid ugovora.

Odbijene ponude

“Prekobrojni” bi se prije svega mogli tražiti među igračima koji će se vratiti s posudba. Osam nogometaša prošlu je sezonu provelo izvan Gradskog vrta, a pitanje je hoće li na nekoga od njih Nenad Bjelica računati u idućoj. Oko statusa Diona Drena Belje, odnosno, rastućeg zanimanja europskih klubova za njegove usluge, već se pisalo i sigurno će se još pisati kako se prijelazni rok bude zahuktavao. Pritom nije zanemarivo kako mladom nogometašu nije primarna želja otići, nego ostati među Bijelo-plavima barem još jednu sezonu (a do sada je skupio svega 16 nastupa za najbolju momčad iz Gradskog vrta), a ni Osijek više ne živi od prodaje igrača i nije pod pritiskom da pod svaku cijenu mora realizirati transfer perspektivnog napadača za kojeg će, kako vrijeme bude odmicalo, izvjesno stizati sve bogatije ponude. Zbog toga su, uostalom, u posljednjih nekoliko mjeseci hladnokrvno odbili najmanje tri milijunska iznosa.

Kratki za ‘dlaku’

S posudbe se vraća i Mirlind Daku, koji je, baš poput Belje u Istri, iskoristio priliku na posudbi u Muri, gdje je proveo posljednjih nekoliko mjeseci. U 15 nastupa zabio je pet golova i još pet puta asistirao suigračima za pogotke. Jedan je od igrača koji su obilježili drugi dio sezone u slovenskoj ligi, zbog čega je sasvim razumljivo kako najveće zanimanje dolazi upravo od strane klubova protiv kojih je ovog proljeća igrao. U slučaju da se u Gradskom vrtu odluče kako Daku neće nastaviti s Bijelo-plavima iduće sezone, dojam je kako je realnija opcija njegov transfer, nego nova posudba.

Adrian Leon Barišić vratio se s iskustvom igranja u Serie B, gdje je proljetos pokušao pomoći Frosinoneu da se nakon tri godine vrati u elitu talijanskog nogometa. Bez mjesta koje vodi u doigravanje ostali su “za dlaku”, zbog lošijeg međusobnog omjera s Perugiom. Nakon što nisu ostvarene rezultatske ambicije i nakon što su ostali bez financijskih benefita koje donosi plasman u Serie A, u talijanskom klubu odlučili su kako ipak neće aktivirati klauzulu i otkupiti mladog braniča za 2,5 milijuna eura. Po povratku u Gradski vrt poručio je kako se želi nametnuti treneru Bjelici. Hoće li to uspjeti Šimi Gržanu, teško je reći. Nakon samo jedne polusezone poslan je na posudbu u mađarski ZTE, za kojeg je odigrao sedam utakmica. Ondje mu je društvo činio Josip Špoljarić, koji je posljednje dvije sezone ugovora s Osijekom proveo izvan Gradskog vrta. Pretprošle sezone igrao je za Istru. Špoljarić, inače, ulazi u posljednju godinu ugovora.

Španjolac Jose Antonio Caro također ulazi u posljednju godinu ugovora s Bijelo-plavima. Proljeće je proveo na posudbi u domovini, u trećeligašu Murciji, a s obzirom na status kojeg je imao (za Osijek je prošle sezone odigrao tek devet minuta i to protiv trećeligaša Bednje u Kupu) teško je za očekivati kako će se više vraćati. I dok za Caru još i postoji šansa, među Bijelo-plavima sigurno neće biti Talysa, kojeg je Bjelica trajno prekrižio zbog neprofesionalnog ponašanja. Prvi dio prošle sezone Brazilac je proveo na posudbi u mađarskom Honvedu, a proljeće igrao za ciparski Pafos, koji ima mogućnost otkupiti njegov ugovor. Problem po Osijek jest što neželjenog igrača pod ugovorom ima još dvije godine.

Minute nužne za razvoj

S druge strane tražit će se posudba i za neke mlade nogometaše koji su prerasli B momčad i kojima treba veći poticaj od Treće lige u kojoj će administrativnom odlukom od iduće sezone igrati druga ekipa Bijelo-plavih, ali i kojima su za razvoj nužne kontinuirane minute koje im u najboljoj momčadi Osijeka ne mogu obećati. Druga momčad Osijeka, koja je u drugoligaškoj konkurenciji bila uvjerljivo najmlađa, tako će se dodatno podmladiti. Devetnaestogodišnji Luka Branšteter drugi dio prošle sezone proveo je u slovenskom Aluminiju u kojem nije dobio previše šansi, odigrao je svega 202 minute za momčad koja se grčevito borila za opstanak. I na koncu nije u tome uspjela. S obzirom na konkurenciju u ofenzivnom dijelu momčadi, mladom napadaču izvjesno će se tražiti nova privremena sredina.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 22:47