VLADO KOS Cropix
VODE SE RAZGOVORI

Hoće li nova ponuda ‘slomiti‘ najboljeg strijelca HNL-a? Napravljen je veliki korak, čeka se Mierezova odluka

Na Opus Areni žele zadržati svoga najboljeg igrača što je dulje moguće
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. travanj 2024. 12:55

Najveća želja Osijekovih navijača mogla bi se i ostvariti! Na Opus Areni ne žele više čekati i napravili su prvi korak - pred svoga najboljeg igrača, prvog strijelca lige, Ramona Miereza klupsko čelništvo stavilo je novi višegodišnji ugovor.

Razgovori Jose Bota i argentinskog napadača traju već neko vrijeme, a prije nekoliko dana napravljen je i konkretan potez. S Opus Arene pokazali su ozbiljnu želju da El Tora zadrže u svojim redovima na dulje vrijeme, a odluka je sada isključivo na Mierezu.

Argentinac je u Osijek stigao u ljeto 2020. nakon "operacije" koja je trajala godinu i pol dana. Tadašnji sportski direktor bijelo-plavih Alen Petrović morao se namučiti, tek je iz trećeg pokušaja uspio "slomiti" čelnike Alavesa i dogovoriti Argentinčev dolazak i to isprva na posudbu, ali uz mogućnost otkupa ugovora. Miereza je struka Osijeka primijetila, naime, još dok je igrao na posudbi u Istri i odmah su u proljeće 2019. krenuli po njegov potpis.

- Tada on još nije bio 100 posto Alavesov igrač. Dva - tri tjedna smo vodili pregovore, dizali smo ponude, završili smo s iznosom od milijun i pol eura, ali nismo uspjeli realizirati transfer. Idućeg ljeta pokušali smo opet, nije se o tome pričalo jer smo vrlo brzo dobili odbijenicu. Počeo je pripreme s Alavesom, a onda su ga proslijedili na posudbu u Tenerife - ispričao je svojedobno Petrović.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Mierezova posudba u Tenerifama nije išla kako su očekivali ni klubovi ni nogometaš i bila je to prilika za Osijek koja je iskorištena.

Nakon sezone u kojoj je bio najbolji strijelac lige Osijek je Alavesu isplatio 2,5 milijuna eura odštete što je rekordni ulazni transfer u klupskoj povijesti, a svaki eurocent uložen u Argentinca se isplatio. U prvoj sezoni bio je ne samo prvi topnik HNL-a nego službeno i najbolji igrač lige, a onda su mu u idućoj sezoni brojke naglo pale - s 22 pao je na samo tri gola - ali u klubu su i dalje vjerovali u njega dok su i drugi cinično govorili kako je "one season wonder". Čuli smo taj izraz previše puta u javnom prostoru da ga ne bi zapamtili. Međutim, čak i kada je upao u golgetersku krizu Mierez je Osijeku svojom silnom energijom davao puno toga. Prošle sezone počeo se golgeterski opet buditi (zabio je 12 prvenstvenih golova), a ove je opet eksplodirao. Baš je on zaslužio biti taj da zabije prvi pogodak na spektakularnoj Opus Areni što je bila najava sezone koju će izvjesno, s obzirom na prednost koju ima pred konkurencijom, opet zaključiti kao prvi strijelac lige. Također istovremeno je u aktualnoj sezoni i treći asistent lige sa sedam namještenih golova, ali i uvjerljivi lider još dvije statističke kolone u kojoj ne očekujete vidjeti napadača. Mierez, naime, predvodi ligu po broju osvojenih duela (235), ali počinjenih prekršaja (63) što potvrđuje kako nije u milosti sudaca, pogotovo što je po broju dosuđenih prekršaja u nekakvom prosjeku lige. Inače, idući napadač u ligi po broju počinjenih prekršaja je Livaja sa čak 20 manje u odnosu na Miereza.

Ni navijači, a poruka s egidom "#ramoneostani" uzima sve više maha među pristalicama Bijelo-plavih, ni u klubu nisu ravnodušni na Argentinca. Uostalom, dobio je nedavno i kapetansku traku. Tu čast od stranaca imao je samo legendarni Bakir Beširević, a u jednoj utakmici i Laszlo Kleinheisler. Mierez se u Osijeku udomaćio, u gradu na Dravi rođene su mu dvije kćerkice, postao je "lega"... A kakav status Argentinac uživa među navijačima Osijeka potvrdilo se na nedavnim izborima kada je na desetine glasačkih listića bilo nadopisano njegovo ime.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Ramon Mierez do sada je za Osijek odigrao 145 utakmica uz učinak od 58 golova i 12 asistencija. Nedostaje mu 11 golova da se izjednači, odnosno 12 da prestigne najboljeg strijelca Osijeka u eri HNL-a Roberta Špehara. Inače, samo su dvojica stranaca dres Osijeka nosila u više navrata - Bakir Beširević (327) i Dumitru Mitu (196).

Mierez je, inače, s Osijekom vezan ugovorom do ljeta 2025., a u klubu su najskloniji tome da ga (bez obzira potpisao produženje suradnje ili ne) zadrže na Opus Areni i iduće sezone čak i pod cijenu da za godinu dana bijelo-plave napusti bez eura odštete. Naime, za igrača u zadnjoj godini ugovora u Osijeku ne mogu više očekivati iznose koje su do sada tražili u razgovorima sa zainteresiranim klubovima, a s obzirom da 20 posto transfera pripada Alavesu jednostavno je i neisplativo. Omjer dobiti od transfera, odnosno potencijalne zarade te gubitka doprinosa kakvog Mierez ima na momčad - ne samo golovima, nego i trkom i energijom - u ogromnom je nesrazmjeru.

Nedavno se Mierez prvi puta izravno suočio s novinarskim pitanjem oko produžetka ugovora, a novinare je uputio na drugu adresu.

- Mislim da je to više pitanje za sportskog direktora Jose Bota. Moj posao odraditi ostatak ugovora top razini. Ja mogu reći kako se u Osijeku osjećam dobro kao i moja obitelj. Znam da postoje želje da ostanem, ali vidjet ćemo još... U Osijeku se osjećam voljeno, a to me i motivira da dajem sve od sebe - poručio je Argentinac.

Nekoliko tjedana kasnije napravljeni su prvi ozbiljni koraci prema njegovom ostanku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 12:58