Borimir Perković
 

 RONALD GORSIC Cropix
OKRENULI NOVI LIST

Perković je bio u pravu, u dva treninga se nešto može napraviti, a bod iz Maksimira velik je iz više razloga

U premijeri novog trenera Bijelo-plavi su na Maksimiru prekinuli niz od tri uzastopna poraza
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. ožujak 2023. 19:13

Bio je Borimir Perković u pravu - i u dva treninga nešto se može napraviti... Nakon svega 48 sati provedenih na čelu struke momčadi iz Gradskog vrta uspio je zaustaviti seriju poraza Osijeka i to na terenu na kojem su Bijelo-plavi u prethodna dva gostovanja doživjeli teške rezultatske potope. Odmah iduće jutro Perković je izveo momčad na pomoćni teren Gradskog vrta na regeneracijski trening, a u utorak će momčad dobiti slobodan dan i od srijede početi pripremu za Hajduk. "Ranjenih" nakon maksimirskog dvoboja nema, zabrinutost je vladala zbog stanja Adriana Leona Barišića, koji je teren napustio s bolnim izrazom lica u 88. minuti. Strahovalo se da je u pitanju čak i teža ozljeda, no srećom se pokazalo kako su u pitanju bili grčevi. Dakle, Barišić će biti u konkurenciji za derbi protiv Hajduka idućeg vikenda. Ali, upitnici oko nastupa u idućem kolu još stoje iza Nejašmića i Špoljarića, koji su zbog ozljeda propustili maksimirski dvoboj, a koji su i u novi radni tjedan ušli radeći po posebnom programu. Kao i Gržan, koji će još nekoliko tjedana biti u "outu".

- Važan bod, pogotovo zbog situacije koju smo imali u posljednje vrijeme. Ovaj remi ima veliku vrijednost i svakako je, baš kao i naša igra u cjelini, poticaj za ono što nam slijedi - kazao je trener Bijelo-plavih.

Nije imao Perković puno vremena za intervencije prije premijere na Osijekovoj klupi, ali opet promijenio je dovoljno da zaustavi kola koja su krenula nizbrdo i prekine niz od tri uzastopna poraza. Za početak, korigirao je sustav u kojem su neki igrači ponovno zaigrali na prirodnim pozicijama na kojima se puno bolje osjećaju - Mihaela Žapera vratio je na njegovo prirodno mjesto u vezni red gdje dokapetan Osijeka može dati puno više nego kao središnji branič što je igrao, i to jako dobro, u posljednje vrijeme, a također ni Caktaš više nije gurnut skroz uz aut liniju čime se konstantno gubio njegov konkretniji doprinos. A držao je Perković i do svojih riječi izrečenih na promociji kada je najavio kako će 16-godišnji Živković na Maksimiru krenuti od prve minute, a što je bilo i prvi puta da je najmlađi strijelac u klupskoj povijesti utakmicu počeo od prve minute.

- Imali smo dva zajednička treninga, puno sam razgovarao s igračima u ta dva dana i imam razloga biti zadovoljan onim što su pokazali, posebno u tom taktičkom dijelu, u fazi obrane. Bili smo hrabri i odvažni, moram reći da smo imali i sreće, ali smo je zaslužili na terenu - dodao je Perković.

Osijek je nakon četiri prvenstvene utakmice bez postignutog gola prekinuo golgeterski post protiv najbolje obrane lige. Ramon Mierez zabio je Dinamu i drugu uzastopnu utakmicu, a s golgeterski raspoloženim El Torom, jer njegova silna energija i angažiranost nikada nisu bile sporne, pa čak ni u onim danima kada mu ništa nije išlo od noge, za Osijek sve izgleda puno lakše. Svega nekoliko centimetara, koliko je uhvaćen u zaleđu kod drugog pogotka, moglo ga je premetnuti u junaka čitavog kola. S druge strane, obrana Osijeka preživjela je velika iskušenja. Žaper i Barišić skidali su lopte koje su išle u mrežu, Malenica je imao nekoliko impresivnih intervencija, a onda je pala na bizarnom detalju nakon što je zaboravila na "osigurač" iza živog zida što je Petković lukavo iskoristio.

- Ako želiš napraviti nešto u Maksimiru, moraš biti discipliniran, odgovoran i kompaktan. Osijek je momčad koja naprosto mora kreirati neke situacije da može zabiti gol. Jedan samo postigli, jedan nam je poništen, a svakako ćemo analizirati i ono što se događalo pred našim vratima. Petković je vješto zabio iz slobodnog udarca, nije to baš lako, ali nemamo razloga žaliti za bilo čim. Vratili smo se kući neporaženi i to je velika stvar - kazao je Perković.

Bod iz Maksimira je velik iz više razloga. Teren je to na kojem su Bijelo-plavi rijetko kada nešto uspijevali napraviti, novi trener je u misiju spašavanja sezone krenuo s pozitivnim ishodom, a prekinut je i niz poraza u kojem je Osijek ostao i bez posljednje šanse da ove sezone napravi nešto veliko, ali koji je istovremeno ugrozio i treću poziciju, koju je još donedavno momčad iz Gradskog vrta suvereno držala.

Totalni reset

Osijek je preživio Maksimir, a protiv Hajduk idućeg vikenda tražit će se prekid niza od čak šest uzastopnih utakmica bez pobjede.

- Dali smo sve od sebe i nadam se da ćemo sad s novim trenerom uhvatiti nove zahtjeve i napraviti totalni reset, ali mišljenja sam da smo ovaj prvi ispit položili. Pokušavali smo što prije prihvatiti neke trenerove zahtjeve, a ovaj bod nam mora biti motivacija da se opustimo i da igramo još bolje. To dugujemo navijačima zbog ove negativne serije, ali dali smo sve od sebe i možemo biti zadovoljni... S novim trenerom su došli novi zahtjevi, puno se teži igri i pokušat ćemo biti puno bolji u nastavku - poručio je kapetan Bijelo-plavih Mile Škorić.

TRI S DINAMOM U OVOJ SEZONI

20/08/22.

Dinamo - Osijek 5:2

29/10/22.

Osijek - Dinamo 1:0

05/03/23.

Dinamo - Osijek 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 03:01