MARKO MRKONJIC Cropix
LUDNICA U GRADSKOM VRTU

VIDEO: Osijek srušio Hajduk i pobjegao s dna ljestvice! Livaja zabio ‘panenkom‘, Bijelima poništena dva gola

Derbi 7. kola odigran je na Gradskome vrtu u kojemu su s 2:1 slavili Bijelo-plavi protiv Splićana.
Piše: Gradimir Djukarić/SNObjavljeno: 28. kolovoz 2022. 23:17

OSIJEK - HAJDUK 2:1 (Leovac 23‘, Beljo 41‘ p./Livaja 73‘ p.)

OSIJEK (4-2-3-1): Ivušić - Bartolec, Škorić (od 46. Barišić), Lončar, Leovac - Nejašmić, Jugović - Caktaš (od 59. Žaper), Kleinheisler (od 89. Čeberko), Fiolić (od 59. Brlek) - Beljo (od 89. Mance)

HAJDUK (4-3-3): Sentić - Lovrencsics (od 46. Mikanović), Awaziem, Elez, Melnjak - Kalik (od 79. Čolina), Grgić (od 68. Fossati), Krovinović - Livaja, Biuk (od 46. Sahiti), N. Kalinić (od 68. Mlakar)

OSIJEK - stadion Gradski vrt. Gledatelja: 7,820. Sudac: Ante Čulina (Zagreb).


Osijek je očito morao dotaknuti dno da bi napokon krenuo naprijed. Trijumfom protiv Hajduka izvukli su se Bijelo-plavi iz crne serije od šest utakmica bez pobjede i pobjegli s prvoligaškog začelja. Težak teret skinuli su Bijelo-plavi s leđa. Iako su opasno visili.

Osijek je opet pokazao dva posve suprotna lica, sjajno u prvom dijelu i ružno u nastavku u kojem su umalo ispustili 2:0 prednost i u kojem je Hajduk zabio čak tri gola. Ali dva su poništena zbog zaleđa.

SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

Počelo je energično, živo, obje su momčadi u utakmicu ušle tražeći pobjedu. A jedan je igrač obilježio poluvrijeme. Laszlo Kleinheisler odigrao je simultanku, oba Osijekova gola u prvom dijelu uslijedila su nakon njegovih akcija.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Prvi je zaprijetio Hajduk. U 16. minuti Livaja je uzeo loptu između neodlučnih Lončara i Leovca, zavrnuo u kazneni prostor i na pladnju poslužio Biuka. Međutim, on je neometan s desetak metara otpucao izravno u Ivušića.

Uskoro je u prednost došao Osijek. Raspoloženi Kleinheisler pripremio je sve za udarac Leovca, a ovaj otpucao iz prve, ne toliko jako, ali precizno i neobranjivo uz vratnicu. Leovcu je, inače, to bio prvi pogodak u dresu Osijeka.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Sjajni Kleinheisler nastavio je mučiti obranu Hajduka, dijelio je “tunele” svojim čuvarima, a u 39. minuti upustio se u dribling koji je doveo do drugog gola. U kaznenom prostoru ruši ga Grgić, a dvojbe za suca Čulinu nije bilo - kazneni udarac.

I na prošlom gostovanju u Gradskom vrtu Osijek je imao jedanaesterac protiv Hajduka, ali epilog je ovaj put bio bitno drugačiji. Osijek je u Belji, između ostalog, dobio i sigurnog izvođača kaznenih udaraca. S tim pogotkom, petim prvenstvenim ove sezone, izdvojio se kao najbolji strijelac lige.

Na poluvremenu je Bjelica morao prisilno mijenjati, zbog ozljede je u svlačionici ostao kapetan Škorić, a u igru je ušao mladi Barišić. Hajduk je u nastavak ušao u ozbiljnom minusu, međutim nije odustajao. Velika potrošnja protiv Villarreala nije se osjetila, a Osijek je sve više posustajao.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Nastavak je posve pripao Hajduku. U 55. zabio je Sahiti, ali pogodak je poništen zbog zaleđa u kojem se prethodno našao Kalik koji je sudjelovao u akciji.

Ljestvica je sugerirala drugačije, jer Osijek je dočekao Hajduk kao “fenjeraš”, ali ambijent u Gradskom vrtu ipak je odavao kako se igra jedan od najvećih derbija hrvatskog nogometa. Koji je doduše imao i svoju tamnu stranu.

Rekord na tribinama

Na tribinama zdanja kojeg Bijelo-plavi uskoro napuštaju, a na kojem Hajduk vrlo vjerojatno gostuje posljednji puta, zabilježen je rekordan broj gledatelja ove sezone, najveći u posljednjih nekoliko godina - 7.820. Kohorta je podigla navijače bijelo-plavih na noge, nakon 38 osam dana bez pobjede bili su “gladni” trijumfa.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Istovremeno, Torcida nije do posljednjeg mjesta ispunila sjevernu tribinu kako je bilo očekivano. Navijačima Hajduka bilo je proslijeđeno tisuću ulaznica, ali toliki interes ipak nije postojao. Vraćeno ih je čak 400! Rijetko kada je sektor iza sjevernog gola bio prazniji kada je gostovao Hajduk.

U 65. minuti uslijedilo je prekid zbog desetak baklji koje je Kohorta ubacila na teren. Nije bila nimalo ugodna scena jer bakljada je za posljedicu imala i požar na istočnoj tribini kojoj su gorjele stolice. I dok je fokus većine gledatelja bio na intervenciji vatrogasaca, Hajduk se vratio u igru.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

U 70. Krovinović je odlično otpucao nakon dodavanja Livaje, ali Ivušić je na mjestu. Ni minutu kasnije Hajduk je dobio kazneni udarac, Leovac je promašio loptu i udario Awaziema. Livaja je uzeo kratak zalet i slomio Ivušića za povratak Hajduka u igru.

Pogodak je Hajduku dao novu energiju, a u igru Osijeka uvukla se nesigurnosti. A što su gosti znali iskoristiti. U 83. minuti zagužvalo se u kaznenom prostoru Osijeka, sjajna intervencija Ivušića pa vratnica spasili su mrežu Osijeka, ali lopta se nekako odbila do Mlakara koji zabija.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

Nakon skoro pet minute VAR provjere i taj je pogodak poništen zbog zaleđa. Zbog dva duga prekida utakmica je produžena čak deset minuta u kojima je Hajduk opasno zaprijetio preko Melnjaka, a potom i Sahitija, no gosti poraz nisu uspjeli izbjeći.

Inače, derbi su uživo gledali i predstavnici nekoliko talijanskih i njemačkih klubova, ali zanimljivo i predstavnici Crvene zvezde. O kojim je klubovima iz Lige petice riječ i koji su igrači bili u njihovom fokusu nismo uspjeli doznati.


SVE GOLOVE POGLEDAJTE OVDJE.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+10‘ - ‘Požutio‘ je i Mance zbog udaranja laktom Sahitija u zračnome duelu.

90‘+9‘ - Strašna šansa za Hajduk! Opalio je Sahiti iskosa, a Ivušić još jednom čudesno brani!

90‘+7‘ - Nastavlja se festival žutih kartona. Ovog puta Petru Brleku zbog faula s leđa na Fossatiju.

90‘+4‘ - Sahitijev udarac ide ravno u Ivušića.

90‘ - Igrat će se čak 10 minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Awaziem ‘taktičkim‘ prekršajem zaustavlja Mancea koji je prijetio sjuriti se u kontru pa sudac Čulina pokazuje i Nigerijcu žuti karton.

89‘ - Dvostruka promjena u sastavu Osijeka. U igru su ušli Antonio Mance i Jevgen Čeberko umjesto Belje i Kleinheislera.

87‘ - Jugović grubo starta na Sahitija i opravdano dobiva žuti karton. Izgledalo je kao da mu je polomio gležanj.

83‘ - GOOOL! Što se sad tu sve izdogađalo... Nakon Krovinovićeva slobodnjaka Čolina gađa glavom sa samo pola metra, a Ivušić i to čudesno brani! Zatim... odbija se ta lopta do Livaje čiji udarac glavom završava na vratnici! I treća sreća... od vratnice se odbija do Mlakara koji iz voleja zakucava pod gredu!
ALI TRAJE VAR PROVJERA! Navodno se vuku crte jer je netko bio u zaleđu, čini se...

Traje taj prekid već otprilike tri minute...

NIŠTA OD POGOTKA! Čini se da je David Čolina bio u zaleđu. Ostaje 2:1 za Osijek.

79‘ - Dok traje prekid, ušao je David Čolina umjesto Anthonyja Kalika.

78‘ - ‘Požutio‘ je i Mikanović zbog udaranja rukom u lice Kleinheislera. Čini se da ga je pritom i raskrvario pa traje novi kraći prekid dok se Mađaru ukazuje liječnička pomoć.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

75‘ - Kalik ruši Žapera i dobiva žuti karton.

73‘ - GOOOL! Livaja je ‘panenkom‘ u rašlje svladao Ivušića... Hajduk pogotkom Livaje smanjuje na 2:1!

71‘ - JEDANAESTERAC ZA HAJDUK! Leovac je s leđa opleo Awaziema koji pada u šesnaestercu Osijeka i sudac Čulina pokazuje na bijelu točku! Livaja će to izvesti, ali prvo će se pričekati jer je dimna zavjesa zaista pregusta, ništa se ne vidi na terenu...

image

Bakljada Kohorte

MARKO MRKONJIC Cropix
image

Bakljada Kohorte

MARKO MRKONJIC Cropix
image

Bakljada Kohorte

MARKO MRKONJIC Cropix

70‘ - Velika šansa za Bijele! Bartolec gubi loptu koja dolazi do Livaje, a kapetan Hajduka proigrava Krovinovića čiji udarac iz voleja brani Ivušić!

69‘ - Nakon otprilike tri minute nastavlja se susret iako i dalje gori dio istočne tribine. Zapaljen je, čini se, određen broj stolica. Vatrogasci nastoje sanirati štetu.

68‘ - Ušli su Jan Mlakar i Marco Fossati umjesto Nikole Kalinića i Lukasa Grgića.

66‘ - Dolazi do kraćeg prekida zbog bakljade koja je došla s istočne tribine na kojoj se nalazi osječka Kohorta.

59‘ - Nove izmjene radi Bjelica. Ulaze Petar Brlek i Mihael Žaper umjesto Fiolića i Caktaša.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

55‘ - GOOOL! ALI - NIŠTA OD GOLA! Kalinić daje za Mikanovića koji šalje idealnu loptu u peterac za Sahitija, a njemu nije teško praktički s gol-linije ugurati loptu u mrežu... Međutim, u začetku te akcije Kalik je bio u zaleđu te je pomoćni sudac odmah podigao zastavicu.

53‘ - Šansa za Hajduk! Krovinović je sjajno proigrao Melnjaka koji u padu prvi stiže do lopte, ali do lopte stiže i Ivušić kojega Hajdukov branič nehotice nogom udara u prsa... Izgledalo je gadno u prvi mah, ipak pridiže se vratar Osijeka i bit će sve u redu s njim.

52‘ - Livaja si driblingom pokušava otvoriti prostor za šut, Barišić u posljednji trenutak izbija u aut.

50‘ - Leovac ruši Mikanovića koji mu je pobjegao u punom sprintu, dobiva i on žuti karton.

48‘ - Strašna šansa Osijeka! Kleinheisler i dalje radi nered u obrani Hajduka... Strahovito je opalio s desetak metara iskosa, a vratar Sentić sjajno obranio!

image
MARKO MRKONJIC Cropix

46‘ - Nije prošla ni cijela minuta u nastavku, a Sahiti je dobio žuti karton zbog grubog faula s leđa na Jugoviću.

46‘ - Vraćamo se na Gradski vrt. U momčadi Osijeka u svlačionici je ostao kapetan Mile Škorić za kojega je pomoćni trener Nino Bule rekao da se ozlijedio, a zamijenit će ga Adrian Leon Barišić. Kod Hajduka ulaze Emir Sahiti i Dino Mikanović umjesto Lovrencsicsa i Biuka.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Raspoloženi Osječani nošeni hukom s domaćih tribina igraju sjajnu utakmicu. Posebno je inspiriran Mađar Kleinheisler koji radi velike probleme hajdukovcima po lijevoj strani. Mađarski je nogometaš asistirao za prvi te izborio jedanaesterac za drugi pogodak. Morat će Valdas Dambrauskas prije svega pronaći rješenje za tog Bjeličinog ‘razarača‘.

image

Torcida

MARKO MRKONJIC Cropix

45‘+1‘ - Caktaš silovito šutira s 20-ak metara, a projektil prolazi malo iznad gola!

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44‘ - Velika šansa Bijelih! Lovrencsics sjajnim ubačajem s desnoga boka pronalazi Nikolu Kalinića koji isprve šutira iz voleja, ali nije najbolje zahvatio tu loptu i hvata njegov pokušaj Ivušić...

43‘ - Beljo gura kroz noge Lovrencsicsu, a Mađar ga ‘za kaznu‘ ruši i dobiva žuti karton.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

41‘ - GOOOL! Beljo je siguran realizator, nije imao šanse Sentić... 2:0 vodi Osijek!

39‘ - JEDANAESTERAC ZA OSIJEK! Grgić ruši Kleinheislera u šesnaestercu Hajduka i sudac Ante Čulina ekspresno pokazuje na bijelu točku! Traje neko vrijeme VAR provjera...

Tako je, jedanaesterac je čist, kaže VAR soba! Izvest će Dion Drena Beljo najstrožu kaznu!

image
MARKO MRKONJIC Cropix

38‘ - DVOJBENA SITUACIJA! Awaziem je usred gužve u šesnaestercu pao u duelu s Beljom, kune se Nigerijac da je to bio prekršaj za 11 metara, međutim sudac Čulina nema sluha za njega.

37‘ - Povlači Beljo s leđa za dres Eleza, ali od suca Čuline dobiva samo usmeno upozorenje.

33‘ - Kleinheisler je na drugoj strani dugo ‘lomio‘ Lovrencsicsa, a završni centaršut nije pronašao Belju u petercu.

32‘ - Biuk je pao u duelu s Fiolićem. Bio je sudac Čulina vrlo blizu ove situacije te je procijenio da nije bilo kontakta.

29‘ - Pribrali su se gosti nakon primljenog pogotka i zaprijetili. Lovrencsics dobrim centaršutom traži nekoga u petercu, a bivši hajdukovac Nejašmić u posljednji trenutak glavom izbija u korner.

image

Slavlje Osijeka

MARKO MRKONJIC Cropix

23‘ - GOOOL! Kapetan Mile Škorić zakuhao je sve po desnome boku i majstorski prebacio stranu do Kleinheislera koji šalje povratnu za Leovca, a bivši dinamovac krasnim, prizemnim udarcem s ruba šesnaesterca pogađa bliži kut za 1:0 Osijeka!

image
MARKO MRKONJIC Cropix

17‘ - Što je sada promašio Biuk, čisti zicer skida Ivušić! Livaja se ‘na snagu‘ oslobodio dvojice čuvara i pobjegao im po desnom krilu, da bi zatim poslao izvrsnu povratnu na oko sedam-osam metara odakle isprve šutira Biuk, a vratar Osijeka i reprezentativni golman Ivica Ivušić čudesno brani na samoj gol-liniji!

15‘ - Prepun je Gradski vrt i atmosfera je fantastična, dostojna velikog hrvatskog derbija... Kohorta, doduše, vulgarizmima ‘časti‘ igrače Hajduka, no zaglušujuća buka stvara čudesan ambijent.

image
MARKO MRKONJIC Cropix

11‘ - Pokušaj Kleinheislera iz daljine lakoćom hvata Sentić.

7‘ - Fantastična Awaziemova lopta ‘prerezala‘ je obranu Osijeka, a onda je Kalinićevo nešto lošije štopanje spremno dočekao Lončar i spriječio gotovo siguran pogodak!

5‘ - Evo i prve šanse! Kalik je bio u prilici, Osijekov branič Danijel Lončar izbio je s pet metara - no pogodio je povratnika u Hajdukovu momčad Anthonyja Kalika od kojega se to odbilo tik uz vratnicu!

21.05: Počeo je derbi na Gradskome vrtu! Glavni je sudac Ante Čulina iz Zagreba.

image

Valdas Dambrauskas, Nenad Bjelica

MARKO MRKONJIC Cropix

image

Nenad Bjelica izrazava sućut Marku Livaji zbog smrti oca.

MARKO MRKONJIC Cropix

image
MARKO MRKONJIC Cropix


>>> Standardni čuvar mreže Hajduka, Lovre Kalinić, u susretu protiv Villarreala ozlijedio je tetivu ramena zbog čega nije otputovao sa suigračima u Slavoniju.

Umjesto njega Valdas Dambrauskas priliku je dao Karlu Sentiću.

>>> Usprkos teškoj životnoj situaciji i iznenadnoj smrti oca, Marko Livaja odlučio je ostati u Osijeku i staviti se na raspolaganje prvoj momčadi u velikom derbiju protiv Osijeka u Gradskom vrtu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Podsjećamo, u teškoj prometnoj nesreći koja se noćas iza ponoći dogodila u Kaštelima, smtrno je stradao Milan Livaja, otac najboljeg Hajdukovog nogometaša Marka Livaje i njegov nastup protiv Osijeka bio je pod velikim upitnikom. Ipak, iz kluba su dva sata uoči susreta objavili vijest kako će Livaja zaigrati.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 14:57