Zoran Zekić

 Cropix
BORBA ZA EUROPU

Zoran Zekić prisiljen je na promjenu u najstandardnijem dijelu momčadi, evo tko bi mogao uskočiti

Silom prilika trener Bijelo-plavih morat će mijenjati stoperski par
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. travanj 2024. 23:18

Silom prilika Zoran Zekić morat će mijenjati na utakmici protiv Gorice i to u dijelu momčadi koji je do sada bio najstandardniji - stoperskom paru.

Slavko Bralić zbog izravnog crvenog kartona neće nastupiti protiv momčadi u kojoj je proveo proljetni dio prošle sezone i pomogao joj u nemogućoj misiji spašavanja prvoligaškog statusa. Braliću je to, inače, bio prvi izravni crveni karton u karijeri! A odigrao je, ako je statistika točna, dosad 329 službenih utakmica.

Od posljednje 22 prvenstvene utakmice Bralić i Duarte bili su stoperski par u njih čak 20, a sad će Portugalac imati novo lice pored sebe. Pred trenerom Bijelo-plavih tri su opcije, a koga će odabrati vjerojatno će mu biti najveća dvojba u pripremi utakmice protiv Gorice. Jedna mogućnost je Stjopa Mkrtčjan, koji je ovog proljeća pao u drugi plan. Osječani su zimus otkupili ugovor armenskog reprezentativca (prema Transfermarktu klub s Opus Arene obeštetio je Ararat sa 300.000 eura), na zimskim pripremama igrao je za najboljih 11, ali onda je uoči prve utakmice završio na klupi. I proveo na njoj veći dio proljeća. Od 13 utakmica koliko su Bijelo-plavi odigrali u nastavku sezone Mkrtčjan je zaigrao u tek njih dvije, a njih 11 odgledao kao rezerva. U remiju protiv Dinama ušao je u završnici susreta, dok je u pobjedi protiv Hajduka sudjelovao od prve minute. Koliko mu se status u odnosu na jesenski dio sezone promijenio potvrđuju i brojke - od 1100 minuta koliko je ove sezone skupio za Osijek, ovog proljeća odigrao je njih svega 97.

U utakmici protiv Istre prošlog vikenda trener Zekić je u trenutku kada je na poluvremenu u igru morao uvoditi stopera koji će uskočiti na mjesto isključenog Bralića preskočio Mkrtčjana i odlučio se na teren poslati Krešimira Vrbanca.

Veća šteta nego korist

Mladom braniču, inače junioru Bijelo-plavih, bio je to tek treći seniorski nastup. Debitirao je nedavno, prije mjesec i pol dana na Rujevici, priliku je dobio i u Koprivnici protiv Slaven Belupa, pri čemu je pola sata koliko je dobio odigrao kao zadnji vezni. Sugerira li to kako je uskoro 19-godišnji Vrbanac u prednosti ispred Armenca? Vidjet ćemo za nekoliko dana protiv Gorice.
Treća opcija je da u srcu obrane igra veznjak. Petar Brlek je ove sezone često znao igrati stopera, ali i on je u posljednje vrijeme daleko od standardnog. Od posljednjih sedam utakmica četiri je odgledao s klupe, a u tri ušao kao taktička zamjena u finišu utakmica. I Darko Nejašmić znao se na nekim utakmicama privremeno i prinudno spustiti na tu poziciju, ali to je onda veća šteta nego korist jer u tom slučaju Osječani gube svoga dirigenta u veznom redu, pa tu mogućnost Zekić vjerojatno niti neće uzeti u obzir.

Izostanak standardnog braniča novi je problem za obranu Osijeka koja nikako da se “zategne” ove sezone. Bijelo-plavi su do sada kapitulirali u 41 navratu. Primili su, za usporedbu, više golova nego što su u 31 prvenstvenom kolu Rijeka i Hajduk primili zajedno!? I Gorica, iako zaostaje devet bodova za Bijelo-plavima na prvenstvenoj ljestvici, primila je manje golova od Osijeka. Zapravo, više pogodaka od momčadi s Opus Arene ove su sezone primile samo momčadi koje se odavno ne bore za ništa, Istra i Slaven Belupo te budući drugoligaš Rudeš.

Lovrić tek što se vratio među startere mora pauzirati

Prinudnih promjena će biti i u ofenzivnom dijelu. Kristijan Lovrić nikako da dođe na zelenu granu s kontinuitetom nastupa. Zbog ozljede je izvan stroja bio više od mjesec dana i u tom vremenu propustio četiri utakmice. Vratio se s dva pogotka protiv Rudeša čim je ušao u igru, u utakmici protiv Hajduka na Poljudu nije igrao zbog taktičkih razloga, a onda, kad je prvi puta nakon nešto više od dva mjeseca počeo kao starter, dobio je žuti karton već u prvom poluvremenu, što je značilo da mora na prinudnu stanku. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:21