Karlo Letica

 Anton Geisser/Imago Sportfotodienst/Profimedia
U FORMI ŽIVOTA

‘Hajduk tu utakmicu nije smio izgubiti, to je nedopustivo. Zašto sam ja napustio Poljud? Nije me se puno pitalo‘

Bivši vratar splitskog sastava odlično brani u svojem novom klubu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 13. travanj 2024. 06:58

Karlo Letica, bivši vratar splitskog Hajduka, uspješno brani za Lausanne-Sport, švicarskog prvoligaša. Ovaj 201 cm visoki 27-godišnjak u Švicarskoj je nakon dosta ‘lutanja‘ napokon pronašao sreću i zadovoljstvo.

- Krenulo je proljeće i ovdje je sad stvarno prelijepo što se tiče prirode. Cura i ja živimo pokraj jezera, pa često pored njega prošećemo, skoro kao lungo mare kod nas, ali nije to isto, fali onaj naš štih... S druge strane, država je super uređena, stvarno je predivno. Guštamo ovdje i nemamo nikakvih zamjerki, baš nam je predivno - rekao je Karlo Letica.

Kakav je švicarski nogomet?

- Izuzetno zanimljiv, otvoren, kompetitivan. Ima kvalitete, prilika, golova, svega. Rekao bih da je to liga vrlo zanimljiva za gledanje, natjecanje je jako interesantno.

Kakva je vaša momčad Lausanne-Sport, 8. ste na tablici?

- Ekipa je neloša. Trenutačno smo na mjestu koje zaslužujemo, nisu velike razlike između nas i ove dvije-tri ekipe iznad, ali imali smo jedno razdoblje u kojem nismo baš briljirali, u kojem je atmosfera u klubu bila slaba, gubili smo neke bodove koje nismo trebali, tako da nismo dohvatili poziciju u play-offu.

Što se očekuje do kraja sezone?

- Pokušati osigurati ostanak što je prije moguće, uzeti što je moguće više bodova i onda otploviti na godišnji u mirnom okružju i mirnoj atmosferi.

Proglašeni ste već jednom igračem mjeseca u švicarskoj ligi, sad vam se smiješi nova nagrada takve vrste?

- U studenome prošle godine bio sam igrač mjeseca, pa sam prije mjesec dana proglašen igračem kola, i sad se ponovno glasuje za igrača mjeseca ožujka. Nominiran sam, bilo bi to još jedno lijepo priznanje i potvrda mojih prezentacija. Rekao bih da mi je forma odlična. U posljednjih 10 utakmica je to ozbiljna, visoka razina, bio sam zaslužan za većinu osvojenih bodova. Nije da se volim hvaliti, ali ako ćemo biti iskreni, to je tako.

image

Karlo Letica

VLADO KOS Cropix

Jeste li ikad tako dobro branili?

- Vratio bih se na vrijeme dok sam bio u Hajduku, tada sam također bio u izuzetnoj formi i bilo je super. Ovdje je klub bio u malo lošijoj situaciji, trebao je nekoga tko će preuzeti kormilo i donositi bodove, i to sam ispao ja. U ono vrijeme u Hajduku nije baš bilo tako. Borili smo se za prvaka, ali je potom sve to palo u vodu, pa nije ni bilo previše prilika da se pokažem. U svakom slučaju, mogu reći da sam sada u najboljoj formi u karijeri.

Bili ste dosad u Belgiji, Italiji i Rumunjskoj po odlasku iz Hajduka. Kako biste opisali ta inozemna iskustva?

- Od mog odlaska iz Hajduka malo sam se pogubio u svim tim stanicama. Nije bilo lako, pogotovo nakon tog Cluba Bruggea. Mogu samo reći, niti sam luk jeo, niti sam luk mirisao, a na kraju su meni ‘skinuli glavu‘. Otišao sam poslije u Italiju kao druga opcija, pa sam dobio jako malo prilika, drugu godinu opet sam otišao u Italiju, u posljednji tren, opet druga opcija. Ni dan danas mi nije jasno što se dogodilo u Rumunjskoj, gdje za CFR Cluj nisam branio do zadnjih pet kola, tek tada su me stavili na gol. Bio sam stvarno umoran od tih drugih opcija, jer sam bio uvjeren u svoje kvalitete i želio sam negdje ići braniti jer nisam ni u jednom trenutku sumnjao u svoje sposobnosti, samo sam tražio priliku. Pružila mi se u Hermannstadtu, odakle sam se prodao u Lausanne-Sport. Klub mi je dao malo podrške, a ja sam mu to vratio na najbolji mogući način.

U kojem smjeru će ići vaša karijera po završetku sezone, nazire li se možda transfer u neki jači klub?

- To više nije na meni. Zna se kako to ide u nogometu, nikad se ne zna što se može dogoditi. Jedino na što mogu utjecati su utakmice, da se pokažem u najboljem svjetlu. Ovdje imam ugovor još godinu dana, pa ćemo vidjeti.

Imate li kakvu želju, u kojoj ligi biste htjeli braniti?

- Nije baš da imam neke želje, ali moj cilj je povratak u lige Petice. Je li to moguće ili izgledno, ostavit ćemo za kraj ljeta.

image

Karlo Letica

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Pratite li HNL, kako komentirate borbu za naslov prvaka?

- Ne bih rekao da je Hajduk potpuno ispao iz borbe, iako se nalazi u teškoj situaciji zbog turbulencija, smjene predsjednika i trenera, odlaska sportskog direktora na kraju sezone. Nažalost, to će sve utjecati na Hajduk. Rijeka je konstantna, to ju je dovelo do prvog mjesta i u ovom je trenutku najveći favorit za naslov, koliko god Dinamo ima kvalitetu i moć. No, nikoga još ne treba otpisati.

Hajdukovi navijači gajili su velike nade, na kraju su ipak ostali razočarani?

- Naravno. Jesenski si prvak, koračaš prema naslovu, imaš konkurentnu ekipu. Da se ne lažemo, Hajduk stvarno ima pojedince koji su po kvaliteti mogli osvojiti HNL. Nije da Dinamo briljira i da ima bolje pojedince, kao ni Rijeka. No, na kraju ti cijela sezona stane u dvije utakmice. Nije toliki problem izgubiti od Dinama jednu utakmicu, ali protiv Lokomotive na Poljudu ne smiješ izgubiti. Taj kiks ih je doveo u tešku situaciju, za mene je to nedopustivo. No, to je nogomet, sami su si krivi za to sve.

Iz Hajduka ste otišli 2018., je li vam sad žao što niste ostali malo dulje na Poljudu?

- U tom trenutku bio sam primoran otići, iako klub to nije prezentirao na taj način. To je bio novac koji je klubu dao mogućnost da preživi još jednu godinu, s mojim i transferom Tome Bašića oni su zatvorili sljedeću sezonu. Nije se tu mene puno pitalo tada. Sad kad je sve to prošlo, drugačije se gleda na stvari, mogao sam ostati još pola sezone i otići negdje drugdje. Nazvao bih to životnom školom, imao sam brzo životno odrastanje. Sve to nosi neke dobre, i neke loše stvari, izgubio sam vrijeme, ali sam nešto i naučio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 19:08