DAMIR SKOMRLJ Cropix
POVIJEST SE PONAVLJA?

Kad ti Dinamo puše za vratom: Riječani strepe od scenarija koji se dogodio već dva puta zadnjih 10 godina

U oba navrata slavljenik nije bio u bodovnom zaostatku
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. travanj 2024. 21:10

Lijepo izgleda pogled na ljestvicu za navijače Rijeke nakon odigranog 29. kola, pet bodova viška nad Dinamom, koji doduše ima i utakmicu manje, dok je Hajduk zaleđen na minus 10 i sedam kola prije kraja ispao je iz utrke za naslov prvaka.

Osvrnemo li se na proteklih deset izdanja Lige 10 HNL-a, aktualnih 65 Rijekinih liderskih bodova nije posebno velik doseg. Dapače, samo ih je jedan kasniji prvak osvojio manje nakon zaključenja 29. kola. Dinamo ih je na kontu u sezoni 2021./22. imao samo 60, s time da je u tom trenutku odradio 28 utakmice i ispred sebe još imao odgođenu utakmicu 9. kola s Hajdukom, no nju je na Poljudu i izgubio. Nije bio problem, Dinamo je na kraju s Antom Čačićem na klupi osvojio prvenstvo sa 79 bodova, Hajduk je bio drugi sa 72.

Pravila su jasna

Dvaput u posljednjih deset godina bodovni učinak kakav sada ima Rijeka u konačnici nije bio dovoljan za dolazak do titule, ali oba puta te su momčadi nakon 29. kola bile druge na ljestvici. U sezoni 2016./17. Dinamo je imao 68 bodova, no Rijeka ih je u tom trenutku imala pet više, a na kraju je slavila s plus 2. Četiri godine kasnije, Osijek je imao 65 bodova i gledao u leđa Dinamu. Tada i na kraju prvenstva, jer Modri svoju prednost nisu izgubili.

Kad se podvuče crta, pravila HNL-a su jasna. Tko bude prvi nakon 29. kola, osvojit će i naslov prvaka Hrvatske. U prethodnom 31 izdanju (1992. su odigrana samo 22 kola), 29 puta je rasplet bio upravo takav. U preostale dvije iznimke, koje potvrđuju pravilo, sustav je ipak bio potpuno drugačiji nego danas. No ni tada lider nije imao bodovnu prednost, što je danas slučaj.
U sezoni 1998./99. koju navijači Rijeke pamte kao “najnepravedniju u povijesti hrvatskog nogometa” bilo je 12 prvoligaških momčadi, koje su se nakon 22 kola podijelile na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak, s time da su svima bodovi prepolovljeni. Nakon sedmog kola LZP, ukupno dakle 29., Hajduk (gol-razlika plus 13) i Croatia (+2) imali su po 38 bodova, Rijeka jedan manje. Do kraja su ostala tri kola koja su okončana konačnim poretkom Croatia 45, Rijeka 44, Hajduk 39. U šokantnom posljednjem kolu Rijeka je na Kantridi imala meč-loptu protiv Osijeka, završilo je 1:1, pa je Dinamo, tada pod drugim imenom, uzeo i taj naslov.

Dinamov posrtaj u Zadru

Drugi takav slučaj zbio se pet godina kasnije. I tada se igrala Liga za prvaka, ali se bodovi nakon prvog dijela sezone nisu dirali. Tri kola prije kraja, Dinamo je zbog bolje gol-razlike (plus 48, plus 34) vodio na ljestvici s istim brojem bodova (69) kao i Hajduk. Bili su Modri bolji i u međusobnim dvobojima sa Splićanima, ali su 30. kolu, odnosno osmom te Lige 6, remizirali u Zadru, a Hajduk je ostao neokrznut do kraja te dignuo pehar za prvaka sezone 2003./04. na Poljudu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 05:57