DARKO TOMAS Cropix
VAR SOBA

‘Šuška se da Dinamo želi ‘mačka u čizmama‘, no možda je prerano. Može li Rijeka izbjeći sindrom Liverpoola?‘

Robert Šola i Davorin Olivari komentiraju ključna događanja 32. kola SuperSport HNL-a
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 29. travanj 2024. 15:47

Iza nas je 32. kolo SuperSport HNL-a, obilježeno pobjedom Lokomotive nad Rijekom (3:1) i minimalnim slavljem Dinama na gostovanju u Varaždinu (1:0). Vrh ljestvice poprima drukčiji dizajn, Dinamo drži vrh s bodom više od ekipe s Kvarnera, no jedna činjenica i dalje ostaje ista - nedjeljni derbi na Rujevici ključan je za rasplet prvenstva.

U novoj epizodi VAR sobe glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola i novinar Davorin Olivari raspravili su o najistaknutijim događajima i imenima proteklog kola.

- Silvijo Čabraja čitavu sezonu od djece pravi prave igrače. Bila je to uvjerljiva pobjeda, sve su odradili izvanredno. Ne bih rekao da su Lokosi najugodnije iznenađenje, jer ovo sam od njih i očekivao - započeo je Olivari.

Nediljko Labrović prije Kranjčevićeve nije primio gol 1282 minute, protiv Lokosa je u pet minuta dvaput vadio loptu iz mreže. Čekali smo reakciju Rijeke, kako će se snaći kada nakon toliko vremena gube...? No, izuzev pogotka Obregona, u drugom poluvremenu praktički nismo ni vidjeli pravu šansu gostiju.

- Rijeka jedno duže vrijeme ne igra dobro, ali imala je rezultat. Provlačili smo tezu da je rezultat iznad onoga što Sopićeva momčad pruža, to je jednom moralo doći na naplatu. Ni Dinamo, ni Hajduk ni Rijeka nisu se uspjeli nametnuti Lokomotivi nakon što bi ona povela. Čak i Rijeka, koja ima dosta mladu momčad, ne može parirati takvoj brzini i silini. U zadnjih mjesec, mjesec i pol dana, forma Rijekinih igrača je pala. To je normalno, uopće je i nemoguće da su imali takvu seriju pobjeda, negdje su morali puknuti. Zato je poraz Rijeke na neki način bio očekivan. Jasno da Rijeka mora pobijediti Dinamo ako želi biti prvak - dodaje Šola, a Olivari povlači paralelu s engleskom Premier ligom.

- Možda bi se Rijeci mogao dogoditi sindrom Liverpoola. Cijelo vrijeme borili su se za prvo mjesto u Premiershipu, a nakon prvog poraza, najedanput sve ide loše. Što se Dinama tiče, pomoglo im je ispadanje iz Europe. Možda je to u Solunu izgledalo ružno, ali moglo bi im donijeti naslov prvaka.

Marin Šotiček svima je poznati talent, potvrdu brzog i konstantnog razvitka uobličio je u dva pogotka Riječanima. Može li se reći: "Zvijezda je rođena"?

- On je kao mačak u čizmama, radi korake od sedam milja. Brz, prodoran... Oscilira jer je mlad, ali njegove mogućnosti zaista su neslućene. Miran je u realizaciji, to imaju zaista samo kvalitetni igrači. Pokazao je da bi u budućnosti mogao biti dobra priča, nisam siguran da će dugo biti u Lokomotivi. Mislim da će iz Maksimira baciti mrežu na njega, dečko je apsolutna perspektiva - smatra Olivari.

image

Marin Šotiček

RONALD GORSIC Cropix

Kazao je Čabraja da bi volio da momčad ostane na okupu i iduće sezone, no boji se da se to neće dogoditi.

- To već zvuči kao vic, mislim da se sam sebi smije kada tako govori - reći će Olivari.

- Pitanje Šotičeka? Kad si najbolji igrač kluba, seliš u jači klub. Kad si najbolji igrač lige, seliš u jaču ligu. Po meni, Šotičeku treba još jedna sezona u Lokomotivi, da odigra s puno manje oscilacija. Već sad se šuška da Dinamo radi na tom transferu, mislim da još uvijek nije za to, jer s toliko oscilacija trenutno ne može proći - dodaje Šola, a nastavlja Olivari:

- Božidar Šikić imat će ideju početi s visokom cijenom. Ako ne kaže pet-šest milijuna eura, nije rekao ništa, ha-ha. Vidjet ćemo kako će na kraju ispasti...

Gabriel Vidović donio je slavlje Dinamu, koji će tek idućeg dana saznati da u završnicu prvenstva ulazi kao vodeći. Hoće li Sergej Jakirović na bilo koji način promijeniti stav i pristup utakmici znajući da je sada ispred, a ne iza Rijeke?

- Dinamo je do one šanse Marka Dabre u završnici mogao imati tri, četiri gola prednosti. Jakirović ništa neće mijenjati, nikako ne možemo očekivati da će Modri doći na Rujevicu sa stavom "dosta nam je bod". Dinamo će igrati svoj nogomet, u zamahu je, ali to ništa ne mora značiti u derbiju. Možda Rijeka odigra najbolju utakmicu u sezoni - misli Olivari.

image

Slavlje igrača Dinama

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- Dinamo je čvrsti favorit iz više razloga. Igra najbolje u ovom trenutku, ima najbolje igrače, one koji znaju osvajati trofeje i koje su karakterno ‘ti‘. Kad ih kreneš otpisivati, u stanju su se podići i vratiti. S druge strane, Rijeka nije slučajno bila toliko kola vodeća, sama odlučuje o sebi. Da bi pobijedila Dinamo, mora biti dramatično agresivnija nego u Maksimiru. Mora imati energiju kakvu je imala Lokomotiva u nedjelju. Trebaju pravo izdanje Pjace i Pašalića, a mislim da je veliki problem Rijeci bila ozljeda Jankovića. Još uvijek se nije vratio u pravu formu, a on je igrač koji iznimno velikom trkom i golgeterskom sposobnošću može naštetiti Dinamu. No, u pozicijskoj igri, Rijeka ne može pobijediti Dinamo - zaokružuje Šola.

Poseban osvrt nakon 32. kola zaslužili su strijelac Robert Mudražija i režiser hattricka u Velikoj Gorici - Ramon Mierez. Možemo li zamisliti još jednu Mierezovu sezonu na Opus Areni ili ga čeka transfer? Kako Dinamo planira pristupiti posuđenim igračima Gabrielu Vidoviću i Takuru Kaneku, tko je adut koji se istaknuo protiv Baturine i što očekivati od novog predsjednika Hajduka Ivana Bilića? Odgovore na ta i niz drugih pitanja pogledajte u priloženoj novoj epizodi VAR sobe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 15:47