DAMIR KRAJAC Cropix
FINALE KUPA

VIDEO: Rijeka sačuvala čistu mrežu, stativa spasila Modre, Hoxha uzdrmao gredu

Dinamo i Rijeka odigrali su 0:0 u prvoj utakmici finala Hrvatskog nogometnog kupa
Piše: Hina, SNObjavljeno: 15. svibanj 2024. 21:00

DINAMO - RIJEKA 0:0

DINAMO: Nevistić - Pierre-Gabriel, Ristovski, Theophile-Catherine, Ogiwara - Sučić (od 63. Ademi), Mišić - Špikić (od 57. Kaneko), Baturina (od 89. Rog), Hoxha (od 63. Vidović) - Petković (od 89. Kulenović)

RIJEKA: Zlomislić - Smolčić, Mitrović, Radeljić, Goda 🟨 - Selahi - Pjaca (od 86. Petrovič), Fruk (od 77. Janković), Hodža, Pašalić (od 77. Veiga) - Ivanović (od 53. Marić)

Hoxhin udarac u gredu pogledajte ovdje.

U prvom dvoboju ovosezonskog finala Hrvatskog nogometnog kupa nije bilo ni pobjednika ni golova, Dinamo i Rijeka su na maksimirskom stadionu odigrali 0-0.

Drama oko novog slavljenika u Kupu tako se seli na riječku Rujevicu gdje će se iduće srijede odigrati uzvratna utakmica. Nakon duže vremena u ovom finalu vrijedi pravilo pogotka u gostima. Posljednje dvije sezone Hrvatski kup su osvajali nogometaši splitskog Hajduka.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image

Dario Špikić

DAMIR KRAJAC Cropix

Nije dugo trebalo za prvu šansu na utakmici, a udarac s 20 metara Hoxhe u drugoj minuti obranio je vratar Rijeke Zlomislić. Gosti su uzvratili već u petoj minuti, a prvi je Nevistiću zaprijetio Mitrović koji je, nakon kornera, glavom pucao prilično preko vrata.

Rijeka se postavila otvoreno, igrali su gosti visoki presing te je u uvodnom dijelu Dinamo svoj napadački dio igre bazirao na kontranapadima. U 18. minuti od samog starta razigrani Hoxha opasno je zaprijetio novim dalekometnim udarcem. Pucao je s 25 metara i žestoko uzdrmao gredu.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

Potom se utakmica potpuno umrtvila sve do kraja prvog poluvremena. Pravih prilika nije bilo ni na jednoj strani te se na odmor otišlo čistih mreža.

Kako je Rijeka izgledala bolje i angažiranje u uvodnih dvadesetak minuta susreta, takav je dojam ostavljala i na startu drugog poluvremena. Nakon slabašnih pokušaja Pašalića i Selahija uslijedila je u 59. minuti odlična šansa za goste. Fruk je iz daljine gađao suprotni kut, ali je Dinamo spasila vratnica.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

Dinamo se u drugom dijelu nije vidio sve do 65. minute kada je solidnu šansu imao Baturina, ali za Zlomislića je taj pokušaj bio lagani ulov. Uslijedile su potom promjene u kadru na obje strane, a novi igrači nisu podigli energiju na travnjaku, već se utakmica dodatno razvodnila kako se bližio kraj.

Obrane su bile fokusirane, napadački se nije htjelo previše riskirati ni u završnici dvoboja te je u takvom ritmu završilo bez golova.

Očekivali smo više od ovog dvoboja, posebno kad se malo "rasplamsalo" u drugom dijelu. Fruk je pogodio vratnicu, nije ga pomazila sreća, kao ni Hoxhu u prvom dijelu kada je uzdrmao gredu. Dobar dio ostalih Dinamovih napada teško je pronalazio završni potez, dok je Rijeka pokušavala ubačajima. Obje momčadi testirale su streljaštvo udarcima s distance, ali nijedna s uspjehom. U konačnici, poprilično "mlak" derbi.

image

Mirko Marić i Stefan Ristovski

DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ UTAKMICE

90+4. Kakva šansa za Rijeku na kraju utakmice! Marić je mogao zabiti nakon propale off-side zamke dinamovaca poslije riječkog auta. No, loše je zahvatio loptu i Nevistić je lako uhvatio.

90. 🕖

Igrat će se još najmanje tri minute!

89.

Petković i Baturina izlaze, ulaze Kulenović i Rog.

Da se finale igra na jednu utakmicu, sad bismo plovili prema produžecima. Ovako će, zahvaljujući neobičnoj odluci HNS-a koju su kritizirali igrači obiju momčadi, odluka o osvajaču Kupa pasti za tjedan dana na Rujevici.

Još jedan pogled na bakljadu sa sjeverne tribine. Kad već nije bilo vatre na terenu, vidjeli smo je na obje strane maksimirskog stadiona.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

87. Veiga je ubacio s desne strane, samo na glavu Mišića. Pierre-Gabriel vratio se na teren.

86. Pierre-Gabriel leži na travnjaku nakon jednog duela s Radeljićem, držeći se za desni zglob. Potom će ustati i šepajući napustiti teren.

86.

Pjaca izlazi iz igre, ulazi Petrovič.

85. Pierre-Gabriel oštro je ubacio s desne strane, izbacuju to Riječani u aut.

84. 🟨

Opomena za Jakirovića. Naljutio se što je Bel dosudio aut za Rijeku, smatrao je da treba biti za njegovu momčad. I očito nešto dobacio sucima.

83. Mišić je ubacio iz slobodnog udarca, a Ademi najviše skočio i poslao loptu u ruke Zlomislića.

image

Arijan Ademi

DAMIR KRAJAC Cropix

80. Kaneko je osvojio mnogo prostora nakon dodavanja Baturine i šutirao s 20-ak metara, samo u gostujući blok.

79. Mišić je pogrešno dodao i poklonio loptu Pjaci, koji dužim dodavanjem pronalazi Marića, ali centarfor Rijeke nije se uspio snaći pored čuvara. Gosti su usporili napad, ne djeluje opasno za Nevistića.

79. Pierre-Gabriel ubacuje s desne strane, ali Radeljić pravovremeno čisti.

77.

Pašalić i Fruk izlaze, a ulaze Veiga i Janković.

Odgovor na bakljadu s Juga nije trebalo dugo čekati. Sad su Boysi izvadili svoj pirotehnički arsenal.

image
HRVOJE SLIšKOVIć

71. Ademi je proigrao Vidovića, koji ostavlja za Ogiwaru, a Japanac u pokušaju (valjda) ubačaja trese mrežu Zlomislića s vanjske strane.

69. Vidović gađa iz daljine, samo u Mitrovića.

68. Pašalić je "zaplesao" s Ogiwarom, nakon nekoliko brzonogih poteza uspio ga je i slomiti, a zatim i dodati u srce peterca, čini se, Mariću. No, oglasio se Bel - Pašaliću je tijekom atraktivnog driblinga pobjegla lopta iza linije.

66. 🟨

Prvi žuti karton na utakmici: Goda ulazi u Belov notes zbog prekršaja na Pierre-Gabrielu. Nagazio ga je po desnom stopalu.

Stižu službeni podaci: 18.700 gledatelja trenutno boravi na Maksimiru.

image

Bad Blue Boysi

DAMIR KRAJAC Cropix

65. Baturina je potegnuo s 20-ak metara, no brani to Zlomislić.

63.

Sučić i Hoxha izlaze iz igre, ulaze Ademi i Vidović.

S južne tribine, na kojoj je smještena Armada, upravo su doletjele baklje.

image

Bakljada Armade na Jugu

HRVOJE SLIšKOVIć

image
DAMIR KRAJAC Cropix

59.

Najbolji pokušaj Rijeke! Fruk je šutirao s 20-ak metara prema suprotnom kutu i pogodio vratnicu!

58. Pašalić je ubacio s desne strane, Marić odigrao glavom unazad za Selahija, koji poteže s distance i pogađa pored lijeve vratnice.

57.

Prva izmjena kod Dinama: Kaneko ulazi na mjesto Špikića.

image

Dario Špikić

DAMIR KRAJAC Cropix

54. Theophile je proigrao Hoxhu, koji ostavlja za Baturinu, a veznjak Dinama pada nakon jednog duela u blizini (ili na granici) kaznenog prostora. Sudac Bel nije se oglasio, što će razljutiti Sergeja Jakirovića.

53.

Franjo Ivanović izlazi iz igre, ulazi Mirko Marić. Prva je to izmjena na susretu.

51. Kakav prodor Pierre-Gabriela! Sjajnom minijaturom izbacio je Godu, a zatim progurao Radeljiću loptu kroz noge i ušao u 16-erac. No, taman kad je trebao zapucati, Radeljić se vratio i uspio ga zaustaviti. Za to vrijeme, Sopić i dalje negoduje kod klupe. Nešto ga danas baš posebno muči.

image

Željko Sopić

DAMIR KRAJAC Cropix

49. Opasnost za Rijeku! Ogiwara je osvojio nešto prostora na lijevoj strani i ubacio u 16-erac, gdje je Petković pokušao dodati povratnu nekome od svojih, ali čiste to gosti.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Dinamo ima prvi napad, postave su ostale iste.

Svečana loža zasad se nije nauživala nogometa.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

📣 Vaši dojmovi nakon prvih 45 minuta:

"Dinamo toliko pritišće da majstori s mora imaju više udaraca." (Endi Župan)

"Katastrofalan nogomet." (Ivica Kratohvil Iwe)

"Užas, toliko tehničkih grešaka, krivih dodavanja i primanja lopte, spor protok lopte, loših ideja, kao da igraju drugoligaši a ne prvi i drugi s ljestvice. Do zla boga indisponirani Špikić, Pašalić, Sučić..." (Borna Augustić)

"Nezanimljivo, valjda i dogovoreno. Kao prijateljska utakmica." (Zdenko Horvat)

Dinamo ili Rijeka?

Očekujemo još poneki duel Dinamove iskusne stijene i poletnog mladog reprezentativca Hrvatske.

image

Kevin Theophile-Catherine i Marco Pašalić

DAMIR KRAJAC Cropix

Arber Hoxha najistaknutiji je pojedinac prvog dijela. Jedini je on prijetio Zlomisliću, pritom i pogodio gredu s 20 ili nešto više metara. Potpuno je ovo drukčija utakmica od nedavnog ogleda na Rujevici. Tada je Rijeka bespoštedno dominirala, sada ipak Dinamo djeluje opasnije. Rijeka nije imala ni jednu pravu šansu, a ni udarac u okvir. Pierre-Gabriel dobro pazi na Pjacu, a Theophile i Ogiwara zajedničkim snagama drže Ivanovića i Pašalića podalje od opasne zone.

image

Takuya Ogiwara

DAMIR KRAJAC Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

44. Pjaca poteže s distance, leti to preko Nevistićevih vrata.

42. Još jednom Pierre-Gabriel na pravom mjestu. Presjekao je dodavanje Pašalića prema Fruku i okončao kontru gostiju.

41. Ubacio je Baturina, Hocha je dočekao loptu na drugoj strani i pronašao Mišića, koji šalje loptu u prazno. Ispucavanje za Zlomislića.

40. Mišić je lijepom dugom loptom uposlio Špikića, no Goda ga je uspio zatvoriti. Udarac iz kuta za Dinamo.

39. Hodža je prebacio težište igre na lijevu stranu prema Pjaci, no Pierre-Gabriel prati njegove minijature i blokira udarac, bit će korner za goste.

Ovako je izgledao Radeljić nakon što ga je Mišić pogodio u glavu iz slobodnog udarca.

image

Stjepan Radeljić

DAMIR KRAJAC Cropix

36. Sopić je ljutit jer traži dinamičniju igru svoje momčadi, imao je maločas jedan razgovor sa Selahijem. Ostaje nam za vidjeti što je veznjak Rijeke usvojio.

34. Pašalić još jednom pronalazi Mitrovića ubačajem iz kuta, a riječki stoper cilja daleko izad gola.

33. Goda je dugo lomio Pierre-Gabriela, na kraju samo za udarac iz kuta. Rijeka dugo nije imala šansu, da vidimo može li iz prekida.

Pogled izbliza na koreografiju Dinamovih navijača.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

30. Rijeka usmjerava napade prema desnoj strani, gdje surađuju Pašalić i Ivanović. No, čim zagusti, Ogiwari u pomoć stiže Theophile. Rijeka još nema lijeka za japansko-francuski dvojac.

28. Željko Sopić vidno je nervozan uz aut-liniju. U ovom trenutku teško je razaznati što mu nije po volji.

25. Ne, ovaj put to je bio bezopasan centaršut.

24. Fruk bi imao dosta prostora i opcija da je uspio zaobići Pierre-Gabriela na sredini terena, no Francuz je vrhunski reagirao i oduzeo mu loptu. U nastavku akcije Baturina je izborio prekršaj na 30-ak metara od gola. Da vidimo ima li Mišić još jednu potrebu za "ludim" udarcem.

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

23. Zasad primjećujemo da Ogiwara u stopu prati Marca Pašalića. Pa da vidimo kako će se naš reprezentativac nositi s "flasterom" iz Japana.

21. Ma kakav centaršut, bio je to direktni udarac Josipa Mišića iz ukošene pozicije! Radeljić je blokirao udarac glavom, bolno je to izgledalo, ali i učinkovito.

21. Ogiwara je izborio slobodni udarac u duelu sa Smolčićem. Bit će to odlična šansa za centaršut.

19. Nedavni "krvnik" Rijeke pogađa gredu! Još jednom je pokušao desnicom s distance, ali nema sreće za Albanca! Arber Hoxha treći put je opasno ugrozio goste.

image

Arber Hoxha

DAMIR KRAJAC Cropix

15. Baturina je povukao kontru i odigrao dupli pas s Petkovićem, ali trojica gostujućih braniča okružila su Dinamovu 'devetku'. Izgubio je Petković loptu, a riječka protu-kontra završila je udarcem Pašalića iskosa. Pokušao je naciljati suprotni kut i pogodio izvan okvira.

Može li Željko Sopić prvi put u trenerskoj karijeri poraziti Modre?

image

Željko Sopić

DAMIR KRAJAC Cropix

13. Petković se "šuljao" po liniji kaznenog prostora Rijeke, nije pronašao prostor za udarac i dodao je Mišiću, koji nepreciznim dodavanjem završava Dinamov napad.

11. Nakratko je izgledalo opasno za goste. Zlomislić se pomalo nesigurno snašao pod pritiskom Petkovića, no pravovremeno je ispucao loptu. U nastavku te akcije Ivanović je ubacio nisku loptu u srce Dinamovih 16, ali Sučić je koncentriran.

9. Radeljić je poslao lijepu dugu loptu prema Ivanoviću, no riječki napadač ostao je za korak prekratak. Stiže lopta u naručje Ivana Nevistića.

Sergej Jakirović već je podigao jedan Kup u karijeri. Doduše, igračkoj - dok je igrao za bugarsku CSKA Sofiju sezone 2005./2006.

image

Sergej Jakirović

DAMIR KRAJAC Cropix

6. Mišić čisti opasnost u Dinamovih 16 i započinje kontru, no Špikić potom šalje prejaku loptu za Petkovića. Nema opasnosti za Zlomislićeva vrata. U međuvremenu je Radeljić nakratko stao s igrom, ali čini se da nema ozbiljnijih bolova ni problema.

5. Evo šanse i za Riječane! Mitrović je šutirao glavom nakon ubačaja iz kuta, leti to preko gola.

Poruka Boysa je jasna: "Želimo Sunce!"

image
HRVOJE SLIšKOVIć

3. Još jedna opasnost za Rijeku! Hoxha je sada šutirao iz kaznenog prostora te ukošene pozicije, no Radeljić je uklizao i blokirao loptu.

Rabuzinovo Sunce na Maksimir je donio Josip Pivarić.

image

Josip Pivarić

DAMIR KRAJAC Cropix

2. Odmah prijetnja! Hoxha je potegnuo s distance, no spreman je Zlomislić.

1. Počinje utakmica! Rijeka je prva s loptom.

18.49 Dinamo i Rijeka dosad su se 12 puta sučelili u ždrijebu hrvatskog Kupa. Sedam puta pobjednik je bila zagrebačka momčad - u finalu 1994. godine, zatim u polufinalnim dvobojima 1992., 2004., 2015. i 2018. godine, te u četvrtfinalnim okršajima 2000. i 2002. godine.

Rijeka je, s druge strane, bila uspješnija od Plavih u pet navrata. Triput u finalima, 2014., 2017. i 2019. godine, te u četvrtfinalnim okršajima 2020. i 2021. godine. (pju)

Navijači zauzimaju mjesta na tribinama...

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

18.40 Kladionice postavljaju Dinamo za favorita. Nude 1.80 koeficijent na pobjedu Modrih, a 5.50 na slavlje Rijeke.

18.30 Pola sata je do utakmice! Pitamo vas:

18.25 Pred kamere MaxSporta stao je Dinamov Bruno Petković:

- Atmosfera je odlična, ovo je zadnji korak da stavimo "točku na i". Kup na dvije utakmice? Tako je kako je, mislim da bi preferirali da je jedna, da ima neki dodatan čar.

- Golovi u gostima? Ne vidim neki smisao, ali isto kao i prethodno pitanje, kako je nama tako je i njima. Nema žaljenja, krećemo od nule. Jedino čemu se veselim s Rujevice je bio rezultat. Sigurno će biti drugačije nego tamo, Rijeka je kvalitetna momčad, imat će odgovor, nadam se ne dovoljno dobar.

- Navijači? Svaka im čast, možda su navijači počeli malo više cijeniti, možda je i ta neizvijesnost posljedica toga. Cijelo vrijeme su bili tu, hvala im na svemu, hvala na podršci.

Pola sata prije početka utakmice, stadion još nije ni približno ispunjen. Pogled sa Zapada na sjevernu i južnu tribinu.

image
HRVOJE SLIšKOVIć

image
HRVOJE SLIšKOVIć

18.20 Riječki stoper Stjepan Radeljić oglasio se za MaxSport uoči utakmice:

- Ostaje žal zbog prvenstva, nema vremena za tugovanje preostaju nam dvije utakmice Kupa. Moramo se uzdići iznad te situacija, pokazati što znamo i doći do trofeja. Dvije utakmice u finalu? Više bih volio da je jedna, no vidjet ćemo kako će biti. Gol u gostima? Dugo nismo igrali na to pravilo, sigurno da mijenja dosta toga, ali moramo se prilagoditi i izvući maksimum. Očekujem tvrdu utakmicu s obje strane. Došli smo spremni, analizirali smo posljednju utakmicu s Dinamom pa ćemo vidjeti. Na Maksimiru je 1500 naših navijača, imamo odličnu podršku i sigurno će nam to biti vjetar u leđa.

image

Bruno Petković i Stjepan Radeljić

RONALD GORSIC Cropix

18.15 U ovosezonskim ogledima Rijeke i Dinama ukupno je palo 12 golova, a postiglo ih je čak 11 različitih strijelaca. Jedino je Petković dvaput tresao mrežu, a po jednom Bulat, Pašalić, Selahi, Mitrović, Perić, Špikić, Brodić, Hoxha i Pjaca.

Srce opet sanja, poručuju iz Rijeke.

Ovako je Dinamo najavio prodaju ulaznica prije nepunih tjedan dana. Nedostaje samo Zdravko Čolić i "Mjerkam te, mjerkam". No, "možda će biti, možda biti neće", kaže u nastavku pjesme pjevač iz Sarajeva.

17.55 Nediljko Labrović ostao je na klupi. Doduše, nije to veliko iznenađenje - Martin Zlomislić, današnji čuvar riječke mreže, branio je u svim dosadašnjim Kup utakmicama sezone.

image

Martin Zlomislić

DAMIR KRAJAC Cropix

17.50 Stigli su sastavi! Jakirović se vraća staroj logici i igri s četiri braniča te jednim napadačem. U takvoj postavci mjesto u udarnih 11 našao je Takuya Ogiwara.

Najavu piše: Predrag Jurišić

U neovisnoj Hrvatskoj, Dinamo je dosad osvojio ukupno 49 trofeja. U maksimirskim je vitrinama 25 pokala za osvojeni naslov hrvatskog prvaka (uključujući i ovosezonski), Plavi su u 16 navrata bili pobjednici Kupa, a osam su puta osvajali i domaći Superkup. Svakako istaknimo da Superkupa nije bilo u sezonama kad je prvak istodobno bio i osvajač Kupa, a u nekim se sezonama Superkup nije ni igrao. Kao, primjerice, prije četiri godine, kad je pandemija COVID-a spriječila odigravanje utakmice Superkupa Dinamo - Rijeka.

Plavi će, dakle, u finalu Kupa protiv Rijeke, pokušati osvojiti svoj jubilarni, 50. trofej u Hrvatskoj! A dosad su samo dvaput bili osvajači trostruke krune u domaćim natjecanjima. Bilo je to u sezonama 2006./07. i 2010./11., zadnji put je, eto, Dinamo osvojio “tricu” u Hrvatskoj prije 13 godina. Rijeka je, pak, u istom razdoblju, osvojila osam trofeja - jedan naslov prvaka, šest Kupova i jedan Superkup. Posljednji trofej, Hrvatski kup, Rijeka je osvojila 2020. godine.

Gledajući pojedinačno igrače u aktualnim rosterima Dinama i Rijeke, iskustvo osvajanja trofeja uvjerljivo je na strani Zagrepčana i to je svakako opipljiva prednost Plavih uoči finalnih okršaja u Kupu. Dinamovi su nogometaši, naime, osvojili ukupno 156 trofeja, dok su Riječani prikupili 42 trofeja.

Najtrofejniji je Dinamov igrač, dakako, legendarni kapetan Arijan Ademi (23), slijede Dino Perić, Danijel Zagorac (po 12), Bruno Petković, Sadegh Moharrami (po 10), Kevin Theophile (9), Stefan Ristovski, Josip Mišić (po 7), Martin Baturina (6)...

Kod Riječana je, pak, s deset osvojenih trofeja najtrofejniji nogometaš Matej Mitrović, iza njega su, s po devet trofeja, Marko Pjaca i Emir Dilaver. Pet trofeja ima Stjepan Radeljić, po dva Marijan Čabraja, Niko Janković i Momo Yansane, dok su po jedan trofej osvajali Lindon Selahi, Mirko Marić i Niko Galešić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. svibanj 2024 21:03