RANKO SUVAR Cropix
NEMA PREDAJE

Moćna poruka iz Rudeša: ‘Ovo je debakl, ali i dobra škola. Cilj je vraćanje u prvu ligu i to - odmah!‘

Rudeš je ispao, ali Josip Šimunić i direktor Stipe Čondrić s optimizmom gledaju na sutrašnjicu
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 14. travanj 2024. 18:29

Domaćim porazom od Slavena Belupa rezultatom 1:3, nogometaši Rudeša i matematički su izgubili mogućnost ostanka u SuperSport Hrvatskoj nogometnoj ligi. Iako su Zagrepčani poveli pred svojim navijačima u 15. minuti pogotkom Alekse Latkovića, dva trenutka inspiracije Slavenovog nogometaša i povratnika u HNL, 28-godišnjeg Roberta Murića, i to u 57. i 63. minuti, kreirali su preokret na zapadu metropole. Konačan rezultat derbija začelja postavio je Ante Šuto u četvrtoj minuti nadoknade utakmice.

Ovakvim epilogom prve utakmice 30. kola, igrane u petak, Rudeš se nakon sezone promocije u domaću nogometnu elitu s njom odmah i oprostio. Do kraja prvenstva ima još za odigrati šest kola, ali upravo Slaven Belupo na devetom mjestu bježi posljednjeplasiranoj momčadi Davora Mladine golem 21 bod. Tako će Rudešani završnicu sezone okončati igrajući “za čast”...

Nije kraj svijeta

Samo sedam skupljenih bodova u prvih 30 odigranih utakmica definitivno je premalo. Činjenica jest da je u domaćoj ligi s deset klubova ovaj deseti najčešće tu “u prolazu”. Velika je razlika između prve i druge lige, nerijetko se stoga momčad koja osvoji promociju itekako muči uhvatiti korak sa starosjediocima u eliti i izboriti status stabilnog prvoligaša..

Naravno, ispadanje iz najvišeg ranga nije nikakav “kraj svijeta” za Rudeš. Mlada momčad s kojom su Zagrepčani krenuli u sezonu nije imala prvoligaškog iskustva, kasnije su tu došla iskusna pojačanja, koja su donijela i određeni nivo znanja i kvalitete, ali prekasno. Bilo je puno previše rotiranja igračkog i trenerskog kadra, ali s obzirom na to da je ovo bio debi uprave kluba u HNL-u, odnosno, predsjednika Josipa Šimunića i direktora Stipe Čondrića, oni mogu samo naučiti iz ove epizode i pokušati se vratiti što prije, iskusniji i spremniji na zahtjeve nogometne elite.

- Da je sve tako kako izgleda, bilo bi lako. Zvuči nelogično, ali puno je toga dobro iz ove natjecateljske godine. Klub se podigao u svakom segmentu. Iskoristili smo tu prvu ligu, napravili investicije, doveli HNL u kvart, možemo samo biti ponosni. Rezultatski, to je debakl, ali sad mislim da treba postaviti dijagnozu, a mi smo to napravili i idemo dalje - osvrnuo se Čondrić na sezonu.

U moru problema koji su zadesili Rudeš ove sezone, bilo je i nekih svijetlih trenutaka. Jedan od njih trebao je biti i drugo kolo i susret protiv Osijeka. Međutim, Slavonci su došli do preokreta i slavili 4:3. Upravo su tu igrači Rudeša trebali “dobiti krila”, ali su prikočeni...

- Prije svega, mi smo mlada uprava, koja je praktički u obiteljskom odnosu. To što smo izborili promociju u najviši razred velika je stvar. Iskustvo je ovo koje se ne može platiti. Sad više znamo. Prva liga “ne prašta”. Vidjeli smo to u utakmici protiv Osijeka, koja je bila prekretnica. Momci su izgubili samopouzdanje i onda je priča krenulo naopako.

Napokon je HNL otišao u metropoli zapadnije od Kranjčevićeve, po prvi puta u povijesti, nakon ulaganja u infrastrukturu Hrvatski nogometni savez je odobrio igranje prve lige na Rudeškoj cesti.

- Igrali smo na stadionu u Kranjčevićevoj, igrali smo u podstanarstvu. Velika je stvar da smo doveli prvu ligu u naš kvart. Velika hvala svima u klubu, ali i HNS-u i ZNS- u, koji su nam dopustili utakmice u kvartu. Nadam se da će to krenuti i mimo Rudeša. Bit ćemo, na kraju krajeva, kad počnu radovi, drugi stadion u gradu...

Puno pukotina

Koje su po direktoru relegiranog prvoligaša najveće učinjene pogreške ove sezone, koji su razlozi za rezultatski neuspjeh i brzi pad u drugoligaške vode?

- Krenuli smo u najvišem rangu s puno pukotina. Mijenjali smo trenere, sve se prebrzo odvilo. U tom rastu svega oko nas mi se nismo snašli. Strukovno i sportski je ovo poraz, ali teško je balansirati klupske i infrastrukturne poslove. Ovo nam je sve škola! Kako god, moram pohvaliti i našu školu nogometa. Dali smo priliku mladim igračima. Ambiciju imamo, a cilj smo već postavili.

Cilj je, pretpostavljamo, žurno vraćanje u SuperSport HNL?

- Cilj je vraćanje i to - odmah! Na kraju krajeva, moramo pravdati ulaganja. Ovo nam je svima jedno iskustvo, koje nam je sigurno od pomoći. Svatko mora steći iskustvo, prva liga je zahtjevna priča. Stalno se mora biti “alarmiran”. Svi ovdje zaslužuju najvišu ligu - zaključio je Čondrić.

Očekivali više

Jednakog mišljenja je i Rudešov predsjednik Josip Šimunić, koji također naglašava koliko je bitno da su njihovi mladi nogometaši dobili priliku vidjeti, ali i zaigrati prvu ligu.

- Rezultatski nismo zadovoljni, očekivali smo više. Znali smo da će biti teško, nažalost, nije krenulo kako smo mislili. Međutim, osim rezultatskog podbačaja, bilo je tu puno dobrih stvari. Od infrastrukture do svega ostaloga, jako je pozitivno da smo prvu ligu doveli na zapad metropole. Neke ciljeve smo ispunili i više nego smo mislili. Isprofilirali smo neke svoje mlade igrače. Jasno, teško je konkurirati drugim ekipama koje su već dulje vrijeme stabilni prvoligaši. Puno smo naučili, imamo kvalitetne ljude uz nas, a mi ćemo dalje raditi da se poboljšamo - rekao je bivši reprezentativac vatrene vrste.

Rudešani trenutačno skupa sa svojom nogometnom akademijom stvaraju određeni “pečat” za sutra, prepoznatljiv stil igre u klupskoj budućnosti...

- Želimo pokazati mladim igračima da sve ima smisla, i trud i zalaganje. I dalje ćemo raditi, poboljšati se, a ja sam mišljenja da je to jedini put prema naprijed. Nogometna škola treba biti prioritet, a mladima ćemo uvijek pružiti priliku. Idemo svojim putem, stojimo iza svojih riječi, želimo iz svega maksimalno izvući ono pozitivno - zaključio je Šimunić.

KAD SU ISPADALI KLUBOVI U LIGI 10

SEZONA 2013./2014.

HD - 36. kolo

SEZONA 2014./2015.

Zadar - 36. kolo

SEZONA 2015./2016.

Zagreb - 35. kolo

SEZONA 2016./2017.

Split - 36. kolo

SEZONA 2017./2018.

Cibalia - 36. kolo

SEZONA 2018./2019.

Rudeš - 34. kolo

SEZONA 2019./2020.

Inter - 34. kolo

SEZONA 2020./2021.

Varaždin - 36. kolo

SEZONA 2021./2022.

HD - 33. kolo

SEZONA 2022./2023.

Šibenik - 35. kolo

SEZONA 2023./2024.

Rudeš - 30. kolo

Šanse za bodove u vlastitom kvartu

Koprivničanci su i matematički “zaključili” rasplet Rudešove sezone među domaćom nogometnom elitom. Ipak, daleko od toga da će momčad sa zapada metropole dignuti ruke od preostalih prvenstvenih utakmica, štoviše, sve će učiniti da svojim navijačima priušti malo veselja, a najbolja prilika za to bit će dvoboji protiv Varaždina, Istre 1961 i Lokomotive u vlastitom kvartu. (aš)

KOME SU UZELI BODOVE U OVOJ SEZONI

6. kolo, 26. kolovoza 2023.

Istra 1961 - Rudeš 0:0

12. kolo, 20. listopada 2023.

Rudeš - Slaven Belupo 0:0

13. kolo, 28. listopada 2023.

Rudeš - Varaždin 0:0

17. kolo, 3. prosinca 2023.

Rudeš - Lokomotiva 0:0

25. kolo, 4. ožujka 2023.

Rudeš - Gorica 2:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:55