TOM DUBRAVEC/Cropix
NEMA GOVORA O SENZACIJI

Bivši kapetan Bijelih javio se s plaže: ‘Hajduk je najveći favorit u povijesti finala Kupa‘

"Pitanje je trenutka kada će pasti defenzivni blok Šibenika", kaže 34-godišnji branič
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. svibanj 2023. 11:45

Nedjelja na plaži u Sopotu dan je odmora za kapetana Lechije. Mario Maloča u nedjelju se odmarao u ljetovalištu na sjeveru Poljske, u gradu pored njegovog Gdanjska.

- Napokon i kod nas sunce poslije toliko kiše - zavapio je Maloča.

Na tren smo ipak sunce Poljske zamijenili s pričom o Rabuzinovu Suncu. Jer, Maloča je s Hajdukom uzeo dva Kupa, jednog u završnom ogledu sa Šibenikom, a drugog kao kapetan prije deset godina na Maksimiru u finalu s Lokomotivom.

- Predivne uspomene. Oba finala su mi ostala kao prekrasne slike karijere. Nezaboravne - kazat će Maloča bez ustručavanja.

- Trofeji se pamte, kao i kapetani koji su trofeje podigli. Te slike su za vječnost.

Istu će prigodu imati Marko Livaja u srijedu na Rujevici. Prvi put podići trofej kao kapetan Hajduka. Protivnik je Šibenik, već novi drugoligaš. Nije finale ravnopravno po kadru i aktualnoj formi, međutim, jedna je utakmica...

- Istina, jedna utakmica svima nudi priliku. Klasična priča Kupa i uvijek je oprez nužan. Međutim, gledajući Šibenik u zadnjoj utakmici s Osijekom, osjetio sam kako diše momčad sa Šubićevca. Čim prime prvi pogodak slijedi veliki pad u igri. Nešto slično sam prošao i s Lechijom ove sezone. Zato, uzimajući u obzir i činjenicu da je klub ispao u niži rang, a s druge strane dolazi ambiciozni Hajduk u usponu forme, ne znam kakva bi to bila grandiozna senzacija da Bijeli ne osvoje drugi kup zaredom.

image

Maloča s trofejom Hrvatskog nogometnog kupa

Nikola Vilić/Cropix

Maloča je uvjeren da će se hajdukovci znati nositi s bremenom apsolutnog favorita.

- Hajduk je najveći favorit u povijesti finala Hrvatskog kupa. Ponovno naglašavam, ne samo zbog činjenice da su Bijeli igrački jači od Šibenika nego i zbog ukupnog ozračja u kojima suparnici u završnom dvoboju žive u ovom trenutku.

Kako vidite razvoj utakmice?

- S obzirom na sve navedeno, pitanje je kada će Hajduk otključati šibensku bravu. Kada će pasti očekivani defenzivni blok Šibenčana i potom bi razlika trebala doći na očekivanu, realnu razinu. Jasno, to je pretpostavka iz uloge navijača i gledatelja, ali Hajduk posjeduje takvu koncentraciju kvalitete da bi tijek zbivanja na Rujevici zaista mogao donijeti takav scenarij.

S Kupom je sezona Hajduka uspješna ili...

- Za mene uspješna. Trofej dvije godine zaredom nije nikakva utjeha. Kup je trofej koji ostaje zabilježen u povijesti, u klupskim vitrinama. Sjećam se kada smo mi uzeli Kup u oba slučaja, 2010. i 2013. Nije se tada smatralo da je ostvaren neki posebni rezultat, međutim vrijeme je pokazalo vrijednost, potvrdilo je da svaki trofej ima iznimno značenje za klub. Šteta što se nisu iskoristili Dinamovi problemi tijekom početka proljeća. Bilo je prostora za bolji rezultat u prvenstvu, ali s Kupom je trofejna ambicija svakako ispunjena.

image

Maloča dok je bio kapetan Hajduka

TOM DUBRAVEC/Cropix

Stopersko pitanje također je zanimljivo za Marija Maloču koji je cijelu karijeru proveo na toj poziciji. Hajduk je ove sezone isprobavao niz kombinacija na mjestu središnjih braniča, a na kraju su Awaziem i Borevković, dva stopera od kojih se to najmanje očekivalo, postigli standardnost koja je potakla pitanje o njihovom ostanku što je pred dva mjeseca zvučalo kao čista iluzija.

- Ne znam tko od njih ostaje, ali logično je da barem jedan mora. Posuđeni su igrači, međutim pokazuje se da mogu igrati u Hajduku, posebno Awaziem koji je za mene prvi stoper Bijelih. Ima grešaka, jasno je da se njegova izdanja ne mogu tolerirati u većem klubu, na višoj nogometnoj razini. U takvim klubovima ima njemu sličnih i prilike se rijetko dobivaju i krediti brzo troše. Međutim, u Hajduku je Nigerijac broj jedan. Kakva je cijena otkupa, nije tema o kojoj bi mogao pričati, međutim, igrački gledano, uz sve pogreške koje je imao, njegova brzina, skok i snaga teško se pronalaze na tržištu. Awaziem s Elezom, tako u ovom trenutku najrealnije izgleda prvi stoperski par sljedeće sezone.

S Lechijom i u drugoj ligi

Početkom ovog mjeseca Maloča je navršio 34 godine. Lechia je ispala iz Ekstraklase, ali Maloča će i 35. rođendan proslaviti u klubu iz Gdanjska.

- Automatski sam produžio ugovor, ostajem i u Drugoj ligi s Lechijom. Ambicija povratka je snažno izražena.

U subotu navečer Lechia je za utjehu navijačima ponudila pobjedu nad Legijom u pretposljednjoj utakmici Ekstraklase u ovoj sezoni. Maloča je u ulozi kapetana poveo igrače pred navijače.

- Nikada nisam s tim imao problem, naša je zadaća izaći pred navijače, pred ljude koji nas bodre. I, moram reći, nisu bili negativni, dapače, i mi smo pružili koliko smo mogli u toj utakmici.

Trofeji dolaze sa Subašićem

Veliki su prijatelji, dapače i kumstvom povezani Mario Maloča i Danijel Subašić. Dvije i pol godine su zajedno igrali u Hajduku, osvojili Kup protiv Šibenika 2010. godine. U srijedu Subašić ima priliku uzeti i treći Kup s Hajdukom, rijetkima se pruža takva prigoda.

- Pamtim kako nam je nekoć Tonči Gabrić u svom stilu punom samopouzdanja govorio "momci, trofeji sa mnom dolaze". Istina, osvajao je kao igrač i trener u stožeru. Nisam detaljno pratio njegovu statistiku, ali sigurno je da se i Subašić može pohvaliti istom rečenicom. Jer, nakon srijede bi i Suba trebao ponoviti Gabrićevu izjavu. Dapače, uvjeren sam da će se to i dogoditi, da trofeji dolaze sa Subom. Zaslužio je, neka uzme još jednog za oproštaj.

Linker
10. svibanj 2024 17:49