Dario Šimić

 Profimedia/cropix/sn
DIO ‘MAMIĆEVACA‘ LIKUJE

Njih dvojica moraju porazgovarati. Jer kakva će to biti suradnja ako Čačić misli da mu Šimić ‘radi o glavi‘?

Za momčad je ovoga trenutka najbitnije da se smiri, uhvati ritam pobjeđivanja, da vrati pobjednički duh
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. ožujak 2023. 14:17

Kad smo u nedjelju ujutro, nakon poraza Dinama u Krešimirovom gradu prošvrljali po društvenim mrežama, stekli smo dojam da je određena bulumenta Dinamovih navijača jedva dočekala da se dogodi poraz nakon promjena u klubu. To su naravno oni koji su u borbi za vlast u klubu navijali za struju Zdravka Mamića. Eto, to društvance misli da je odmah po instaliranju nove Uprave krenuo pad ZG-kluba. Bilo je i sarkastičnih komentara u stilu ‘znali smo da će Dinamo pasti, ali ne baš tako brzo‘. Jedan poraz je tako kod dijela navijača pokrenuo lavinu negativnih komentara.

Nakon što nova vlast preuzme vođenje države, prvih 100 dana se uzima i kao proces prilagodbe i kao pokazatelj što nas očekuje u novom mandatu. Nova Dinamova vlada ne da nije dobila 100 dana, po dijelu navijača nije dobila niti - jedan! Što je i pouzdan znak novim vlastodršcima da će im se kroz velike naočale gledati svaki potez i da neće imati lagan posao. Da, nezgodno se poklopilo, poraz na Šubićevcu se dogodio baš nakon imenovanja novih ljudi u klupsku Upravu. Ali dogode se i takve situacije, naravno da Dario Šimić i ostali nisu igrali...

image

Vlatka peras i Dario Šimić

NIKSA STIPANICEV Cropix

Trener Ante Čačić se nakon utakmice dotaknuo zbivanja u klubu.

- Zadnjih dana previše je bio fokus na zbivanjima oko kluba, možda su pojedinci bili nedovoljno u utakmici.

Možda vam i izgleda kao traženje alibija, ali ne može se kazati da se o tome ne bi moglo pričati. Čačić je dosada uspio izolirati svlačionicu od bratoubilačkog rata u kancelarijama, ali možda je ipak negdje ‘procurilo‘ pa se sav taj cirkus odrazio na igrače. Međutim, zaista od jednog poraza ne treba raditi dramu.

Za momčad je ovoga trenutka najbitnije da se smiri, da ponovno uhvati ritam pobjeđivanja, da vrati pobjednički duh koji je imala kompletne sezone. Prva prilika je već u Puli, na gostovanju kod Istre 1961 u onoj zaostaloj utakmici iz prvog dijela sezone. U posljednje dvije utakmice (Osijek, Šibenik) izgubljeno je pet bodova, ali na ljestvici HNL-a se ništa šokatno i dramatično nije dogodilo, Modri i dalje sve čvrsto i uvjerljivo drže u svojim nogama, novi naslov prvaka ne bi smio doći u pitanje. No, uvijek valja biti oprezan.

Pisali smo o tome prije neki dan, čini nam se da će vrlo bitan u cijeloj priči biti odnos trenera i sportskog direktora Ante Čačića i Darija Šimića, čovjeka koji je instaliran u Upravu i zadužen za sportska pitanja. Iako Uprava broji četiri člana, za pretpostaviti jest da će se Šimića slušati kad se radi o sportskim temama. Došao je u klub pun elana, želje da napravi dobar posao. Istu želju ima i Ante Čačić. Prema tome, Čačić i Šimić moraju sjesti, iskreno razgovarati o svemu. I ntiko ne smije držati figu u džepu. Kroz medije se provlačilo da Dario Šimić ima svog favorita za budućeg trenera Dinama, svog prijatelja i izbornika U-21 selekcije, Igora Bišćana. U razgovoru sa Čačićem, logično jest da i to bude tema, da se stvari razjasne. Jer kakva će to biti suradnja ako Čačić misli da mu Šimić ‘radi o glavi‘?

image

Ante Čačić na Šubićevcu

NIKSA STIPANICEV Cropix

Naravno, njih dvojica moraju što prije posložiti kadrovsku križaljku, raditi na jačanju momčadi za iduću sezonu, u prvi plan istaknuti prioritete. Jer po informacijama iz kluba Čačić i dalje ostaje sportski direktor, što znači da i dalje odlučuje o kadrovskoj problematici, ali naravno da o tome odlučuje i Šimić. Na njima dvojici je najveća odgovornost za sportski rezultat. Ne znamo naravno tko će u križaljci za iduću sezonu imati presudnu riječ. Držimo da će tu morati uvijek dolaziti do kompromisa. Koliko je to dobro, teško je znati. Osnova kompromisa je spremnost na odricanje obiju strana u pogledu na neku od suprotnih želja ili interesa. Osim toga kompromis uvijek mora biti u duhu ravnoteže i tolerancije. Mnogi će kazati da kompromis i nije najbolje rješenje, jer u njemu obje strane na koncu ostaju nezadovoljne.

Šimić se prije utakmice s Šibenikom spustio u plavu svlačionicu, u svetište trenera i igrača. Naravno da je to napravio u najboljoj namjeri, želio se predstaviti momčadi, popričati, iznjeti neke svoje poglede. E sad, poznajući Čačića, nismo sigurni da mu je taj Šimićev ulazak u svlačionicu baš legao.

U svo ovo doba borbe za vlast, Čačić je svlačionicu okružio velikim neprobojnim balonom, ne vjerujemo da ima razumijevanja za bilo kakvo ‘kuckanje‘ po tom balonu. Ante Čačić je već razgovarao sa četiri stožerna igrača koji na ljeto ulaze u posljednju sezonu ugovora. To su Dominik Livaković (28), Bruno Petković (28), Josip Mišić (28) i Stefan Ristovski (31).

Rezultate razgovora, po našim informacijama, već je izložio predsjednici Uprave Vlatki Peras, prije nego je formirana nova Uprava. Dinamo je već ostao bez dva krucijalna igrača, Mislava Oršića i Arijana Ademija, ne bi bilo zgodno da ostane bez još nekoliko igrača koji su zapravo nogometni simboli ove momčadi koja je iza sebe ostavila sjajne rezultate. Naši izvori kazuju da je tu s Šimićem na istoj liniji. E sad, hoće li se Uprava složiti s parametrima produženja ugovora iskusnih majstora.

Ako su Čačić i Šimić ‘za‘, onda pretpostavljamo ne bi trebalo biti problema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. svibanj 2024 14:51