NIKOLA VILIC Cropix
SPREMA SE PROMJENA?

Potencijalni hrvatski prvoligaš se oglasio nakon vijesti koja je uzburkala vode, doznajemo što je glavni problem

Reakcija nakon vijesti da klub nije dobio licencu za sljedeću sezonu
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 23. travanj 2024. 19:26

Priopćenje iz HNS-a vezano za izdavanje licenca za natjecanje, u kojem stoji između ostalog da HNK Šibenik nije u prvom stupnju dobio zatraženu licencu, niti za 1. SS HNL, ali ni za 1. i 2. NL kao niti za UEFA-ina natjecanja poprilično je uzburkao medijski prostor. Posebice u kontekstu aktualne borbe za prvoligašku promociju. No, za razliku od nekih medija koji su poprilično senzacionalno izvijestili o ovoj temi, sa Šubićevca su odaslali pojašnjenje ove odluke, koja bi trebala umiriti navijačke duhove.

- Vezano za napise u medijima da HNK Šibenik u prvom stupnju Središnjeg postupka licenciranja klubova pri HNS-u za natjecateljsku sezonu 2024./25. za UEFA-ina klupska natjecanja, uključujući UEFA-inu Ligu prvaka te SuperSport HNL, Prvu NL i Drugu NL, nije dobio licencu, izvještavamo vas da su razlozi tehničke prirode. Kriteriji koji nisu bili ispunjeni, bit će ispravljeni u žalbenom postupku te očekujemo dobivanje navedene licence HNS-a - stoji u priopćenju kluba sa Šubićevca koje potpisuje glasnogovornik Marko Nenadić.

Pripremljena dokumentacija

Iz tog prilično šturog priopćenja ne otkrivaju se detalji tih tehničkih nedostatka, ali dodatnom provjerom doznajemo da se radi o natkrivanju dijela istočne tribine stadiona na Šubićevcu, i osvjetljenju na reflektorima, na kojima se treba pojačati “luksaža”. Iz kluba su, neslužbeno doznajemo, već u fazi rješavanja tih tehnikalija, te su pripremili svu potrebnu dokumentaciju koju će proslijediti Odjelu za licenciranje. Dobivanje licence za Supersport HNL ne bi po informacijama iz kluba trebala izostati nakon žalbenog postupka.

Tako stoje stvari, druga je priča da šibenski klub u pravilu ne dobije potrebne licence iz prve, nego nakon žalbe i popravnog. Bilo je tako i za vrijeme kada je klub bio Udruga građana, ali i u ovom aktualnom trenutku kada je klub u većinskom privatnom vlasništvu. U šali Šibenčani kažu kako ne bi dobili licencu (barem ne iz prve) da su im vlasnici Jeff Bezos ili Elon Musk. No, činjenica je da se u infrastrukturu kluba proteklih godina pa i desetljeća ulagalo malo ili nedovoljno s potrebama kluba i modernih vremena, kluba koji se želi etablirati kao stabilan prvoligaš. Ne stoji da se baš ništa nije radilo po pitanju infrastrukture, poput izgradnje pomoćnog terena prije desetak godina, pa novih stolaca i svlačionica te hibridnog travnjaka koji je potpomagao i HNS. Prije nekoliko godina sporni su bili brojači karata i alternativni izvor energije za reflektore (agregat) što se promptno rješavalo. Svakome tko stupi na stadion na Šubićevcu zadnjih mjeseci vidljivo je da novi vlasnici ulažu dosta u infrastrukturu, od kompletne renovacije klupskih ureda, izgradnje nove klupske kuhinje, restorana-pizzerije za javnost, fitness dvorane... U potpunosti je uređen i teren u Crnici gdje će uskoro trenirati sve klupske kategorije.

Treniranje strogoće

U kolovozu će Šubićevac biti domaćin i spektakla ELF, utakmice Europske lige američkog nogometa na kojem se očekuje preko 5 tisuća gledatelja. U nedavnom razgovoru za SN, vlasnik kluba Željko Karajica istaknuo je kako se u klub godinama nije ulagalo i da će se postupno i dalje investirati u modernizaciju i funkcionalnost objekta na Šubićevcu. Na Šibeniku je HNS nerijetko trenirao strogoću, provodio dvostruka mjerila, ali valjda će i Šibenik od iduće godine postati primjer urednog, sređenog i stabilnog kluba na svim poljima te će se ovakve situacije nastojati izbjegavati.

Tko je dobio licence u prvom krugu

UEFA LICENCE

Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra 1961, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo, Varaždin

LICENCE ZA HNL

Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra 1961, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Rudeš, Slaven Belupo, Varaždin, Zrinski Osječko 1664

LICENCE ZA PRVU NL

Croatia Zmijavci, Kustošija, Mladost Ždralovi, Opatija, Solin, Vukovar 1991

LICENCE ZA DRUGU NL

Bjelovar, Dubrava Tim Kabel, Dugo Selo, Krk, Segesta, Zagora

Linker
23. travanj 2024 19:26