Utakmica u Velikoj Gorici odgođena je zbog magle

 RANKO SUVAR Cropix
HNL U MAGLI

‘Ne određujem ja kad će se igrati, evo tko je odgovoran! A danas se igra samo zato jer je Zekić pristao‘

Odgoda u Gorici, uvjeti na rubu regularnosti u Osijeku... Je li se raspored mogao drukčije složiti?
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 31. listopad 2022. 06:07

Je li se mogla izbjeći odgoda utakmice u Velikoj Gorici, odnosno igranje derbija u Osijeku u gotovo neregularnim uvjetima, po gustoj magli? I Osijek i Velika Gorica dobro su znana područja u kojima je jesenska magla realnost i definitivno je trebalo imati više sluha pri određivanju termina utakmica.

Iako su mnogi prst krivnje usmjerili prema Povjereniku za natjecanje HNL-a, Josipu Breznom, to baš i nije tako. Odluku o terminima, naime, u konačnici donose vlasnici tv-prava...

image

Utakmica u Velikoj Gorici odgođena je zbog magle

RANKO SUVAR Cropix

- U članku 4. Propozicija natjecanja Supersport HNL piše: "Utakmice Supersport HNL igraju se prema usvojenom Kalendaru natjecanja subotom kao osnovnim danom igranja u dnevnom ili večernjem terminu, prema satnici koja se utvrđuje na zahtjev i u dogovoru s ugovornim partnerom za TV prava. Najmanje jedna utakmica u svakom kolu igrat će se u popodnevnom ili večernjem terminu petkom, a u pravilu po dvije subotom i nedjeljom radi izravnog prijenosa na TV. Satnice odigravanja utakmica određuju se na zahtjev ugovornog partnera za TV prava prema posebnoj odluci Povjerenika za natjecanje". Dakle, vlasnici tv-prava određuju termine, a ja onda to prosljeđujem klubovima – kaže Brezni i dodaje:

- Utakmice se igraju u pet termina, od 2010. godine, otkad se prenose na malim ekranima, postoje standardni termini igranja. U ljetnim su mjesecima termini 19 i 21 sat, pa u rujnu prelazimo na 17 i 19 sati, da bi u listopadu prešli na termine u 15 i 17, ili 17.30 sati. A moje su ovlasti svedene na možebitnu promjenu termina kad je riječ o nekim natjecateljskim, ili, pak, sigurnosnim razlozima.

Koji su to konkretno slučajevi?

- Primjerice, ako je netko igrao u srijedu kup-utakmicu, onda mu pokušavamo omogućiti da prvenstveni dvoboj igra u nedjelju. Pokušavamo, nadalje, izbjeći situacije da, recimo, Dinamo i Hajduk igraju istoga dana na nekim gostovanjima, kako im se navijači ne bi susreli na svojim putovanjima – kaže Brezni i nastavlja:

- U slučaju novog termina utakmice Gorica – Slaven Belupo, također sam mogao reagirati i dogovoreno je da se utakmica igra u ponedjeljak u 14 sati. Ali, samo zato jer je trener Slavena Belupa, Zoran Zekić, pristao na to, iako već u srijedu ima kup-utakmicu! K tome, iz Gorice su zamolili da se ne igra u ranijem terminu, jer očekuju da će biti magle do 13 sati.

image

Zoran Zekić

DAMIR KRAJAC Cropix

A je li se moglo dogovoriti da subotnja utakmica u Rijeci, u kojoj gotovo nikad nema magle, počne u 17.30, a osječka u 15 sati, kad se u Slavoniji magla još nije spustila?

- Teorijski je to moglo biti tako, ali vlasnici tv-prava odabrali su spomenute termine, procijenivši da im se to više isplati, jer je gledaniji termin od 17.30 sati i derbi je zato stavljen u to vrijeme. Uvijek, dakako, postoji rizik i ovaj se put dogodilo da se magla spustila u Osijeku baš u vrijeme odigravanja utakmice – kaže Brezni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 22:13