RONALD GORSIC Cropix
VAR SOBA

VIDEO: ‘Dinamo je ostvario planove, Hajduk nije. A jedan od najboljih klubova mora drastično mijenjati‘

U posljednjem ovosezonskom izdanju ‘VAR sobe‘ donosimo završnu analizu sezone
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 29. svibanj 2023. 09:51

NOVU ‘VAR SOBU‘ GLEDAJTE OVDJE:


Gotovo je! Jučer se u SuperSport HNL odigrao posljednji čin ovosezonskog hrvatskog nogometa. Već odavno je jasno kako je Dinamo prvak, Hajduk je osvojio Kup, Rijeka i Osijek su izborili europska natjecanja, a iz lige ispada Šibenik. Posljednje kolo nije moglo ništa od toga promijeniti pa su se utakmice igrale u pomalo revijalnom stilu uz naglasak na dva slavlja - Bad Blue Boys su u Maksimiru proslavili naslov prvaka, a Torcida na Poljudu Kup.

U revijalnom stilu će se odvijati i posljednje izdanja našeg podcasta ‘VAR soba‘. Svakog ponedjeljka i petka u drugom dijelu sezone Ilija Lončarević i Robert Šola su analizirali i najavljivali sve važne događaje u domaćem nogometu, a sada dolazimo do posljednje epizode ovog podcasta. U današnjem izdanju smo napravili završnu analizu sezonu kroz prolazak kroz sve klubove te zaključnom ocjenom o tome trebaju li i u kojoj mjeri biti zadovoljni sezonom.

- Dinamo je ostvario svoje planove, Hajduk vjerojatno baš i nije. Varaždin i Istra su za mene osvježenje i mogu biti zadovoljni, a nezadovoljni su naravno Šibenik koji je ispao, kao i neki koji nisu uspjeli izboriti Europu, rekao je na startu Lončarević.

- Igrački je ovo bilo lošije prvenstvo nego prošle godine, što je posljedica igrača koji su otišli. Došli smo do toga da nam klubovi financijski ne mogu parirati gotovo nikome u Europi, ni Mađarima, ni Poljacima, Česima. Dobro je da smo imali neizvjesnost u borbi za opstanak, loše je što nismo imali neizvjesnost u borbi za prvo mjesto, a ni drugo. Dobro je i što je porastao broj gledatelja. Gledatelji ipak prepoznaju HNL, putokaz u klubovima. I na kraju o suđenju se puno priča, puno je debata, čuđenja na kriterije, ali usudio bih se reći da je suđenje bilo na vrlo visokoj razini, dobroj razini - dodao je Šola.

Kako napraviti kontinuitet u ovakvim financijskim uvjetima?

- Jedino preko vlastite škole nogometa. Dinamo isto gubi svoje najbolje igrače i mora naći zamjene za njih. a To može jedino preko svoje škole. Ako klub nema kontinuitet u svojem pogonu, onda teško može doći do kontinuiteta.

- Ako Varaždinu odu Teklić i Brodić, to je nenadoknadivo. Jako težak posao čeka sve u sljedećoj sezoni, nadovezao se Šola.

Razvoj mladih igrača?

- Ova sezona je donijela jedan bitan pomak, a on je bio dijelom uvjetovan lošim potezom klubova otprije. Hajduk je promovirao osam ili devet juniora, Rijeka je promovirala puno mladih igrača nakon što je ranije krahirala, Lokomotiva to radi od ranije, Osijek je bio prisiljen promovirati dvoje ili troje. Imam dojam da klubovi kada gledaju pojačanja, to ne rade dovoljno duboko, i samo vide njihove vrline. A kada imaš igrača u svom dvorištu, vidiš i njihove mane. Tada daš priliku stranim igračima koje si doveo jer si vidio samo njihove vrline. HNL nažalost ne može živjeti bez europskog novca. Da toga nema, bio bi na razini košarkaške ili vaterpolske lige, objašnjava Šola.

Analiza Dinamove sezone?

- Sezona je dobra. Zašto bi imao sezonu bez turbulencija? Pa to imaju svi u Europi. Poanta je u tome da imamo dosta klubova, pogotovo prva četiri, da su završili sezonu s jako dobrim igrama. Svi su podigli razinu igre u odnosu s početka proljeća, kaže Lončarević.

- Ja bih Dinamovoj sezoni dao ocjenu 8, možda 8.5. Ušli su u skupinu Lige prvaka, odigrali ju vrlo solidno, da su bili treći možda bih im dao i ocjenu 9. Na kraju su uvjerljivo osvojili prvenstvo. Čak i u trenutku Čačićeve smjene mislim da naslov nije bio ugrožen, niti u jednom trenutku. Afirmirali su se Baturina i Špikić, Šutalo je potvrdio da je klasa, Ljubičić se pokazao kao pojačanje. Ima Dinamo i Ivanušeca koji je eksplodirao do kraja u drugom dijelu prvenstva. To što nije osvojio Kup ili ušao u finale mislim da u Maksimiru nikoga ne dira. Kad podvučemo crtu najvažnije je osvojiti prvenstvo, ulazak u Ligu prvaka je premija, čudo, objašnjava Šola.

Ocjena Hajdukove sezone?

- Bila je to sezona puna uspona i padova. Hajduk nije ispunio očekivanja. Hajduk je na početku sezone imao prosjek godina iznad 28, skoro 29. To je stara momčad, iskusna momčad. Ne mogu oni tako izgledati cijelu jesen. Tada nisu odavali dojam da mogu nešto napraviti, zaprijetiti Dinamu. Villarreal je protiv Hajduka s kombiniranom momčadi izbacio Hajduk, što pokazuje koliko su daleko od Europe. Proljeće s Lekom je donijelo isto neka razočaranja, ali je sve pokriveno s dobrim rezultatima i osvajanjem Kupa, te su promovirani neki mladi igrači. Kada se sve zbroji i oduzme, najviše zbog promocije mladih igrača, kao i osvajanja Kupa, dao bih im ocjenu nekih 6.5 ili 7. Mislim da im treba jedno 4,5 igrača da mogu parirati Dinamu za sljedeću sezonu, dodaje glavni urednik SN.

Dojam Osijekove sezone?

- Osijek mora drastično mijenjati svoju politiku. To je bila politika koja je zabranjivala ulazak mladih igrača. Oni od najbolje četiri momčadi igraju najslabiji nogomet. Oni igraju na borbenost, ali puno preskaču igru - jasan je Lončarević.

- Izborili su to treće mjesto, ali puno toga je bilo loše. Četiri smjene trenera, loš odabir igrača. Osijek ima taj optimizam koji donosi novi stadion, a ovo što Ilija kaže, Osijek mora jako promijeniti krvnu sliku svlačionice. Onda to može biti drugačija priča, dodaje Šola i osvrće se na Rijeku.

- Rijeka zaslužuje višu ocjenu od Osijeka. Oni su shvatili što su napravili krivo i sve su promijenili. Afirmirala je Frigana, Hoxhu i Galešića. Loše je što su svi u izlogu i pitanje je tko će otići. Puno je neizvjesnosti, ali postavljene su jasne temeljne ideje.

Šibenik?

- Mislim da oni trebaju igrati prvu ligu, u puno su utakmica pokazali da imaju kvalitetu. Vlasnici su napravili pogrešku kada su trenera kojeg su smijenili vratili na klupu, zaključuje Šola.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 11:54