NIKSA STIPANICEV/CROPIX
KOMENTIRA TOMO NIČOTA

Krznarov ‘Kudrjašov‘ spriječio je krizu: Pobjeda može pokrenuti Modre, ali jednog se problema moraju riješiti

Radi li se o nekim psihološkim barijerama ili trenutnim fizičkim limitima, teško je reći...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. studeni 2021. 18:07

Četiri od četiri! Svi iz kvarteta na vrhu HNL-a upisali su tri boda ovog vikenda i s istom distancom 'velika četvorka' ulazi u još jedan uzbudljiv tjedan, koji počinje četvrtfinalnim dvobojima u Kupu, a vrhunac će doživjeti nedjeljnim derbijem Dinama i Hajduka u Maksimiru!

Da Dinamo nije pobijedio u Šibeniku, bila bi to već ozbiljna kriza, bila bi to četvrta utakmica zaredom da Modri nisu slavili, za Osijekom bi zaostajali pet bodova, za Rijekom četiri, bilo bi to daleko ispod svih očekivanja bilo koga u Maksimiru. I možemo samo misliti što se po glavi vrzmalo Damir Krznaru u zadnjih desetak minuta utakmice, jer, što god napravi, čak i kad je logično, čak i kad momčad krene dobro u utakmicu i povede, ne donosi pobjede...

A u Šibeniku je Krznar odlučio odmoriti neke važne i standardne igrače, dati priliku onima koji nisu puno igrali u zadnje vrijeme. Jednostavno, mora širiti roster, mora imati više raspoloženih ljudi. U prvih 11 osvanuli i Štefulj, koji nije igrao, praktički, od početka sezone, zaigrao je i Lauritsen koji je izgubio mjesto u standardnoj momčadi i nismo ga vidjeli već od Kup dvoboja u Bijelom Brdu. Odlučio je Krznar i promijeniti poziciju Ivanušecu, stavio ga je na lijevo krilo, s tendencijom ulaska u sredinu, jer, spomenuti Štefulj bio je ofenzivan na toj strani. I, dobro je izgledao Dinamo u prvom poluvremenu, poveo je, baš golom Ivanušeca koji je s krila ušao u sredinu, nakon odlične akcije i povratne lopte raspoloženog Petkovića. Kad već spominjemo Petkovića, recimo da je bio i agresivan u defanzivi, plesao je po rubu žutog kartona, koji bi ga 'izbacio' iz derbija s Hajdukom. Sudac Zebec nije ga kaznio, netko drugi možda bi, uglavnom, Petković je 'preživio' Šubićevac. Izgledalo je da će ga i Dinamo preživjeti mnogo lakše. Jer, stvarali su Modri šanse u prvoj 45 minuta, branio je dobro šibenski vratar Rogić, čekao se drugi Dinamov pogodak.

No, onda je u nastavku istrčao opet neki drugi Dinamo. Manje opasan, manje agresivan, manje rastrčan i energičan. Radi li se o nekim psihološkim barijerama ili trenutnim fizičkim limitima, teško je reći, ali, Šibenik se vratio u utakmicu i onda kaznio prvu veću pogrešku Dinamove obrane. Ristovski je ponudio priliku Jakolišu, on precizno pogodio za 1:1. Navikao je Dinamo ovakve utakmice u HNL-u rješavati rutinski, čak i kad nije igrao sjajno, osvajao je bodove. Ove sezone Modri u svakoj utakmici uče lekciju kako nema opuštanja, kako je svaki protivnik sposoban kazniti i najmanju pogrešku. I, uglavnom ih i kažnjava!
Dakle, ne znamo što je u tim trenucima prolazilo niz Krznarovu glavu i što bi mu prolazilo da je ostalo tih 1:1. Ali, ovog puta, kad već nisu mogli njegovi igrači, oni koji su počeli susret i oni koji su počeli s klupe, na mokrom i kišnom Šubićevcu ukazao se Stefan Perić. Baš poput Fjodora Kudrjašova nedavno na mokrom i kišnom Poljudu, koji je zabio gol za hrvatski plasman u Katar i okitio Dalića lovorikama, tako je i Perić nespretno prsima odbio loptu u vlastitu mrežu, donio Dinamu pobjedu, vrijednu, važnu, vjerojatno i produljio kredit Damiru Krznaru.

Dinamo je prekinuo negativan niz, bila je to u Šibeniku najvažnija misija uoči 10 dana (Rijeka, Hajduk, West Ham) u kojima Modri 'gađaju' prosperitet na sva tri fronta. Pobjeda možda pokrene momčad i napuni je novom energijom, ali Krznar svejedno mora pronaći razloge zašto u jednoj utakmici Dinamo pokazuje dva lica, zašto oscilira i tako teško pobjeđuje i kad bi posao trebao biti puno lakši. Na Šubićevcu je pobjedu, doslovno, iščupao, a mogao je i morao, nakon prvog poluvremena, do da tri boda doći mnogo mirnije i jednostavnije!

Trener Šibenika Mario Rosas djelovao je prilično utučen. Samo desetak minuta dijelilo je njegovu momčad od velikog boda.

- Šteta, nezadovoljan sam, malo nas je dijelilo od boda koji smo imali u džepu. Na našu žalost, nesretno smo primili drugi gol i ostali bez ičega. Nismo dobro otvorili, loše smo reagirali na igru Dinamovog veznog reda, koji je lako kreirao akcije i jednostavno dolazio pred naš gol. U nastavku smo se presložili, uspostavili ritam koji smo htjeli, zabili smo i gol koji smo zaslužili. Ali, eto, ovaj put nas nije htjela sreća. Nemam što zamjeriti igračima. Dali su sve od sebe protiv velikog protivnika.

Lokomotiva?

- Moramo u Zagreb bez Marina i Batarela, ali ni do sada se nismo žalili na izostanke. Neka nastavimo igrati dobro, dolazit će bodovi - kazao je Rosas. (D.T.)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 01:16