Cropix
INTERVJU ZA SN

Legenda Hajduka bez dlake na jeziku: ‘Kako će on bez novca dovesti bolje igrače? A to nije prvi problem‘

‘Jedino sam vidio da se Diamantakos grize. Nitko osim njega‘, kaže Zlatko Vujović.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. siječanj 2021. 22:25

Zlatko Vujović legendarni je napadač Hajduka i jedan od samo devet hrvatskih igrača koji su dobivali glasove za Zlatnu loptu France Footballa. U konkurenciji za najboljeg u Europi on je 1981. godine bio na diobi 19. mjesta s tada slavnim Englezom Trevorom Brookingom s četiri boda. Prve tri pozicije držali su Nijemci K. H. Rummenigge, Breitner i Schuster.
S njim smo razgovarali o Hajduku, njegovom aktualnom trenutku i budućnosti.


- Trenerskim poslom se više ne bavim, iako redovno trčim i u formi sam. Što će mi trenerska klupa, još da dobijem infarkt? Danas igrači preko noći žele doći do Reala, nitko te ne sluša, a za veliku karijeru potreban je mukotrpan rad. Ja sam upijao što su mi govorili treneri. Komentirati mogu, iako ponekad kad dam intervju izvuku naslov iz kojeg ispada da sam posvađan sa svima, a mrzim i samoga sebe. To ne želim, ali svoje mišljenje uvijek sam spreman kazati jer kad je nešto dobro to je dobro, kad je loše to je loše, ne može mi nitko reći pa je, pa znaš, pa bit će… Ili možeš ili ne možeš - rezolutan je Vujović.


Priču o Bijelima počeli smo s predsjednikom Lukšom Jakobušićem.
- Izuzetno mi je drago što je Jakobušić predsjednik jer on će udariti šakom o stol i svakome reći u lice. Ima predsjednika koji to ne mogu, pa bude cile-mile… Mora biti oštar na riječima i to pokazati na djelima. Mislim da će napraviti posao i dajem mu veliki plus. Za sada.

Pristup prvi problem

Za sportskog direktora je došao Litavac Mindaugas Nikoličius. Je li on dobar izbor?
- Gledao sam gdje je bio, ima reference, poliglot je, u Gorici je napravio super posao, pri vrhu su, imaju dosta kvalitetnih igrača… Samo Hajduk je nešto drugo. U Goricu je doveo kvalitetne nogometaše u odnosu na to koliko ih je platio, za te odštete od 20 od 50 tisuća eura. Ti su momci odradili super posao, ali sad je pitanje koga će dovesti u Hajduk jer potrebni su još kvalitetniji igrači, a oni koštaju. Jedno je igrati u Gorici, drugo u Hajduku. Nikoličius mora potpisati najmanje tri-četiri igrača koji će podignuti vrijednost Hajduka. Ako je uspio u Gorici, nadam se da će i ovdje, međutim ne znam kako će bez novca dovesti igrače koji su dvije stepenice bolji od drugih. Ako su isti, nema smisla trošiti na njih. Uspije li to, svaka mu čast.


Jasno da mu za napraviti pravi posao u Hajduku neće biti dovoljni igrači kakve je okupljao u Gorici.
- Trebaju mu mnogo bolji, a oni i koštaju više. Ima na tržištu slobodnih, no moraš ih izabrati. Nije isto uzeti igrača za Goricu i Hajduk. Ako je tamo učinio čudo, zanima me što će ovdje.


U Hajduku bi morao napraviti još veće čudo da bi opravdao očekivanja.
- Tako je, a ja ne mogu voziti Ferrari ako nemam novac. U Hajduku ne može svatko igrati. Treba imati igrače koji će privući i sponzore.


Boro Primorac priprema ekipu za drugi dio prvenstva, dokad će biti trener?
- Rezultati se nisu pomaknuli. Boro je zadnji put bio prvi trener prije skoro trideset godina. Došao je pomoći, ne znam koliko on to može. Međutim, siguran sam da će Hajduk u drugom dijelu prvenstva imati puno bolju igru i učinak. Predsjednik je najavio da traži trenera kapitalca, no ako Primorac napravi baš dobre rezultate, moguće je i da ostane duže vrijeme.


Tko bi bio pravi trener za Hajduk?
- U ovom trenutku ne mogu reći, a kapitalac košta. Ja bih se prije bazirao na dovođenje igrača, da se u tome ne pogriješi. Ako su pravi igrači, nije toliko potreban ni vrhunski trener. On te neće učiti nego samo daje smjernice, međutim ako ti pružaš 60 posto na utakmici, nema rezultata.


Nakon nekih poraza, pogotovo od Šibenika, bili ste vrlo kritični da igrači niti pošteno ne natope dres znojem. Koliko je problem u pristupu, a koliko u kvaliteti?
- Prvi problem je u pristupu. U Hajduku postoji kvaliteta, međutim na terenu je ne vidim. Otkako je krenuo koronavirus to se posebno odrazilo. A što bih trebao reći? Da kažem “bravo” igraču koji ne trči, ne bori se i nema rezultata. Ako ćemo biti ironični pričat ćemo - doći će rezultati, vidjet ćemo u skorije vrijeme... I ja sam igrao i koliko sam puta promašio dvije-tri prilike te izgubio utakmicu, ali potom sam se sakrio doma. I jedva čekao sljedeći nastup da opravdam reputaciju od prije. Kritika je dobra da sutra budeš bolji. Dobronamjerna je. Ima igrača koji neshvatljivo griješe u osnovnom postavljanju i odlukama na terenu.

Kao da se zafrkavaju

Napadači ne zabijaju, Hajduk je više golova primio nego dao (21:20) u 14 utakmica.
- Umut je malo igrao, postigao jedan gol, vidi se da ima nešto iako to nije pokazao. Za Diamantakosa je očito da je kvalitetan, igra s obje noge, ima brzinu i šut, ali moraš mu dati pravu ulogu. Siguran sam da će u nastavku sezone pokazati prave kvalitete. On je vani skoro mogao birati klub, a došao je u Hajduk. Jairo i Gyurcso su igrači koje kao da gol ne zanima. Idu u driblinge lijevo-desno, imaju prodor, lažnjak, ali kao da se zafrkavaju. Nisu gladni gola.


Može li Hajduk ući među četiri najbolja u prvenstvu i u Konferencijsku ligu?
- Može. Imat će puno bolje rezultate nego u dosadašnjem dijelu prvenstva. Nadam se da će sad Hajduk procvjetati te se neće događati da ga bilo tko tek tako dobije. Da će protivnik morati odigrati vrhunsku utakmicu kako bi pobijedio Hajduka.


Zašto to mislite? Što će se promijeniti?
- Pristup igri. Vrijeme je da igrači shvate da ne igraju u bilo kojem klubu nego u Hajduku. To moraju pokazati na terenu. Htijenje i volja nisu bezvezna bacanja i uklizavanja da ne znaš što radiš, moraš dati ne samo znoj nego i krv. Meni je neshvatljivo da te nakon sramotnog poraza netko vidi vani, a nisi ništa pružio. Ako se to dogodi, onda takvog stvarno moraš gaziti. To je samo u glavi, ne jednog nego većine igrača.


Tko će ih pokrenuti?
- U prvom redu će sami shvatiti kad vide da su se svi u klubu uhvatili za jedan štap. Potom je tu predsjednik, jer kako bi prije rekli predsjednik ili trener “pa glave ti”. Glava će letjeti onome tko ne bude gorio za Hajduk. Iste sekunde - doviđenja! Ne može biti lošije nego što je bilo. Inače sam loš prognozer, ali stvarno mislim da će Hajduk krenuti. Smetaju im kritike, ali ako si pravi čovjek i sportaš, kritike te jačaju. Dogodi se kriza, no ovdje je u krizi osam igrača, da ne kažem cijela ekipa. Od glave sve kreće. Govorim po sebi, kad sam bio spreman, koliko god da sam znao, nitko mi nije mogao ništa. Igrao sam za Hajduk protiv HSV-a, za reprezentaciju... Nisam ni pomislio kako će to biti. Zašto? Zato što sam bio spreman i nikad se nisam bojao. Pregazit ću ga, ako ne prije, onda u zadnjih dvadeset minuta, bio sam uvjeren. Pripremio sam se, a nisam imao toliko kvalitetnu prehranu i sve te uvjete kakve sada imaju. Međutim, kad si nespreman prvo se sebe bojiš.


Što ako Hajduk ne uđe u Europu? Je li to veliki problem?
- To je uvijek problem. Nemate Europe, nemate onda ni sponzora ni love. Nije ugodno. Hajduk zaostaje, mora odigrati drugi dio prvenstva skoro bez poraza. Šteta bi bilo.

Jedino se Diamantakos grize, nitko osim njega

Tko su danas po vama najbolji igrači Hajduka?
- Ne gledam bljesak, nego kontinuitet od šest mjeseci. Mijo Caktaš kolo vodi, a ostalim ofenzivcima nedostaje žestine i želje da daju gol. Jedino sam vidio da se Diamantakos grize. Nitko osim njega. Ali doći će pogoci kad svi budu dobro igrali. (da)

Igrači koje Bijeli dovedu moraju biti bolji od ostalih

Hajduk namjerava prodati Caktaša, Jaira, Jradija, Gyurcsa i golmana Posavca.
- Umjesto njih će kupiti druge. Pitanje je koliko će dobiti na ime odštete. Oni koje dovedu moraju biti bolji od ostalih. Dobro je što Nikoličius ima veze po cijeloj Europi. Tu je i Vušković na kojem bi mogli zaraditi, ali ključno je da angažiraju one koji će podignuti igru Hajduka. (da)

Ozlijeđeni gležanj "krivac" za promašene zicere na Wembleyju

Vujović ističe pristup i odgovornost, kaže da nakon promašenih prilika i poraza nije izlazio iz kuće, pa nismo mogli odoljeti da ga ne pitamo za možda i najčuvenije njegove zapucane šanse 1986. godine na starom Wembleyju u kvalifikacijskoj utakmici za Euro između Engleske i tadašnje Jugoslavije (2:0), kad je dva puta izašao sam pred golmana. Engleski komentatori nisu se mogli načuditi...


- Tražio sam odmah nakon utakmice da to vidim na televiziji, kad sam vidio rekao sam: “Ajme meni!“. Kazat ću vam kakvo je bilo moje razmišljanje u sekundi. Imao sam ozlijeđen gležanj, ali odlučio sam stisnuti zube. Sprintao sam s brzom obranom, sve je to bilo super, i tako sam ušao u dvije šanse. U stotinki sekunde prošlo mi je kroz glavu - boli me noga, ako stopalo stavim čvrsto, tko zna hoće li se okrenuti i “otići” do kraja. Malo sam olabavio, a lopta je otišla u stranu. Kad bi me tko pitao rekao bih: “Promašio sam, ali bolio me gležanj”. No, to je glupost, da sam stisnuo, i da je zglob izletio, što me briga, dao sam gol Englezima i idem van. To je ta glava koja presuđuje u stotinki sekunde. Nemam opravdanja za to.
To je pouka mladim igračima, kakav god da si reprezentativac ako uđeš labavo nema uspjeha.


- Nema nigdje.
Potom je ispričao anegdotu iz Splita.
- Parkirao sam auto i jedan je stao iza mene. Čekam ga deset-petnaest minuta, on dolazi i govorim mu: “Čovječe, pa kako možeš, što da je nešto hitno, petnaest minuta te čekam”. On na to skida kapu i pokazuje ćelavu glavu: “Vujoviću, ti si mi ovo učinija kol’ko si puti faliva”. Što sam mogao? Kazao sam mu: “Sad ćete ovdje parkirati i nitko vam neće ni a reći”. Nasmijao me je, rekao istinu i ja to prihvaćam. (da)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:38